plc ile Açısal dönüş , yardım !

lethe_x

Üye
Katılım
4 Haz 2010
Mesajlar
25
Puanları
1
arkadaşlar hidrolik bir pompa yardımıyla bir silindiri Açısal olarak döndürmeyi planlıyorum. Dönüş açısını bir operating panel ile plc ye girmek istiyorum. bu konuda bana yardımcı olabilir minisiniz arkadaşlar . nerden başlamalıyım ?
 
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
daha detaylı yazarsan sana belki yardımcı olabilirim
 
İdeali servo kontrol ama sanırım biraz pahalı.
Biraz ucuzunu step motorla yaparsın. Kullanacağın step motorun adım sayısına göre istediğin açı için gerekli adım sayısını ekrandan girer git :D dersin.. Ama istediğin kadar gidip gitmediğinden asla emin olamazsın.
Ucuzu; Silindire bir Encoder bağlarsın mesela 360/Tur. Sonra Encoderden gelen Palsleri sayar, karşılaştırma komutlarıyla istediğin noktaya (açıya) geldiğinde durdurursun. Bu noktayı kontrol panelinden girerek belirleyebilirsin. Ancak bu pek hassas olmaz hele hele silindir hızlı hareket ediyorsa hiç hasas olmaz. Eğer profosyenel birşey istiyorsan servo konrol yapmalısın...
 
arkadaşlar yorumlar için teşekkürler ama bu sistemde hidrolik bir pompa kullanarak silindiri çevirmek zorundayım . Zira bu sistem bi boru bükme makinesine ait yüksek güç gerektiriyor. benimde aklımda bir "ENCODER" kullanma düşüncesi var ama hassasiyeti konusunda şüphelerim var. bizde akyapaktan alınmış bir makine var. Dokunmatik kontrol paneli olan bir sistem. Ekrandan dönderilmesi gereken açıyı giriyosunuz size o dereceye kadar büküm kafasını çeviriyor . onda da sanırım bir enkoder var ama emin değilim. şöyle bi adı var " metfronix 548-8-0500ZT "

Eğer konu tam anlaşılmadıysa resim ekleyerek de konuya açıklık getirebilirim. tekrar teşekkürler
------------------
birde bu encoder kullanımını açabilecek arkadaş varsa çok makbule geçer. nerden nasıl başlayacağımı hiç bilmiyorum.
 
Son düzenleme:
mesafe cetvelide kullanabilirsin ama yine servo gibi hassas olmaz
 
Hidrolik motorlu boru bukmelerde enkoder kullanılıyor. kullanacagın plc ye gore bir hizli sayıcı olusturup encoderin pulslarını sayıp panelden yazdıgın degerler ile karsılastırabilirsin.
buna gorede silindire istediğin posisyonlarda cıkıs verirsinn.
 
Ben bir makinede hidrolik kolların yukarıya kalkma açısının çok turlu bir analog potansiyometreyle algılandığını görmüştüm belk fikir verebilir.
 
Kullanmak istediğin PLCnin markası ne? Bir de resim ekleyebilirmisin?
 
o dediğin çok turlu potansiyometre tarzında Kojenarasyon sisteminde Klape kollarının açılıp kapanmasını kontrol eden bi uygulama yaptık. ama şimdiki dairesel bi sistem olduğu için ve haraketin parametresi de açısal olduğu için daha sağlıklı bir çözüm gerekiyor. Plc'yi henüz almadım , plc ye göre farklılık gösterir mi ki ?

NOT : resimleri birazdan ekliyorum.
 
Arkadaşım hiç tedirgin olmana gerek yok. Hidrolik uygulaması için gönül rahatlığı ile encoder kullanabilirsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,050
Mesajlar
922,863
Kullanıcılar
451,321
Son üye
mehmet emin sözen

Yeni konular

Geri
Üst