PLC ile PIC Farkı Nedir

serhat33

Üye
Katılım
12 Kas 2009
Mesajlar
235
Puanları
1
Merhaba arkadaşlar kafama takılan birşeyi sormak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim.Ben PIC ile PLC arasındaki farkı öğrenmek istiyorum normalde PIC bir mikrodenetleyici ve PLC yapısı olarak içinde bir mikrodenetleyici bulunuyor.ama çoğunlukla endüstride PLC kullanılıyor bunun nedeni daha kolay programlanabilir ve kolay arıza yapmamasının sebebimi???Yoksa PIC ile yapılmıs olsa nemden etkilenir program yazımı çok uzundur elektronik kart arıza yapabilir olduğundan mı endüstride kullanılmıyor???????
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
aynen bildiğin gibi arkadaşım plc pıc e ke nazaran daha kararlı çalışır ve dış etkenlerden zararı çok azdır ve bir pıc 24 saat çalıştığında arıza verebilme ihtimali çok yüksektir yazılımıda yazmak zordur ciddi bir eğitim gerektiriyor ama plc 24 saat sürekli çalışabilme yapabilmektedir ve plc yazılımı oldukça kolaydır ve 1 kaç aylık eğitimle iyi olmasada plc yazılımı öğrenebiliniyor yrdımcı olabildiysem kolay gelsin
 
Dostum şimdi daha iyi anladım yorumun için çook tşk ederim.
 
PİC ile proje yazmak yetmez birde ona göre düzgün bir devre tasarlamak gerekir. PİC ile yaptığın devrenin kontaktörün açma kapaması çevredeki motorlar gibi etmenlerden etkilenmemesini sağlamalısın.
PLC ise bunlarla uğraşmadan direk yazılıma yoğunlaşırsın.
PİC konusunda tecrübeli isen PLC ile yapabileceğin birçok işlemi çok daha hesaplı yaptırabilirsin.
 
sıfırdan başlandığında her türlü yazılım ve donanım ortamı hazır olduğu için PLCde yol almak daha kolaydır. ancak genel anlamda picden çok da kolay olduğu iddia edilemez.
plc yazılımı sadece ladderda ardarda kontak sırlamaktan ibaret değildir çünkü.
 
Arkadaşların söylediklerine + olarak habeleşme kolaylıkları olabilir. genelde plc'ler RS485 modbus olmak üzere RS232, As-i, can-bus, profibus, TCP/IP olmak üzere birçok haberleşme türünü desteklerler veya destekleyen moduller ilave edilebirler.
 
arkadaşlar PLC'ninde içinde bir mikrokontrolır var bildiğim kadarıyla belkide mikroişlemcidir.
ama yanılmıyorsam 8051 benzeri bir mikrodenetleyici var. Bu durumda bir mikrodenetleyici'ye gerekli eklemeleri yaparak PLC'nin yaptığı şeyleri yaptırabilirsin. PLC'nin daha karalı çalışması iyi izole edilmesinden olabilir ancak aynı izolasyonları ilgili mikrokontrolır içinde yaparsak bu sorun ortadan kalkabilir. Belki Pic değilde daha kararlı başka bir mikrokontrolır kullanmak daha mantıklı olabilir. Gerçi Atmel, Pic, 8051 hangisi daha iyi bilmiyorum. Sadece Pic programlamayı biliyorum. Diğerlerini hiç denemedim.
 
Hocam selamlar.
Sizin sorduğunuz soru V8 motor la Lamborgini araç arasındaki farkı sormak gibi birşey olmuş.
Biri tamamen kullanıma hazır bitmiş bir donanım(PLC). Diğeri ise o donanımın beyni olarak kullanılabilecek MCU lardan biri. PLC içinde PIC de kullanılmış olabilir, ATmel de ARM da. Bu PLC ürününü üreten firmaya göre değişir. Siemens başka kullanır, ABB başka. Bence siz direk Arduino ile başlayın.
 
@tunahurgh, olayı özetlemek için 11 sene beklemişsiniz diyecektim ki zaten foruma yeni kayıt olmuşsunuz.;)
:)Evet farkındayım üstadım. Aslında yazıp zamanımı boşa mı harcıyorum acaba diye de düşündüm ancak konu mesleğimle alakalı olduğu ve forumda hala ulaşılabilir bir başlık olduğu için yazmadan edemedim. Sonuçta forumda var olan konu kapanmamış konudur. Bir kişiye bile faydası olursa ne mutlu KONTROLKALEMİ'ne.
Belki biri bu konuyu araştırırken foruma bakarsa sorulan sorunun aslında yanlış temellere oturduğunu (hiçbir soru hatalı değildir, sorunun sahibi bilgilenmek istiyordur) buna karşılık verilen yanıtların çoğunun sağ elle sol kulak tutmaya çalışmak gibi olduğunu anlatmaya çalıştım. Biri çıkıp ta dememiş ki elma ile armutu kıyaslıyorsun diye...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,698
Mesajlar
929,070
Kullanıcılar
452,401
Son üye
begum_ovuc

Yeni konular

Geri
Üst