Herkese merhaba arkadaşlar bu işlerde biraz acemiyim yardımcı olursanız sevinirim
merhaba . sensör plc ve piston kullanarak bir hareket oluşturmaya çalışıyorsun anladığım kadarıyla.Dediğin işlem için plc ile sensörü bağlaman lazım.
PLC lerde input ve output diye giriş çıkış yerleri oluyor.Sensörü input girişine pistonuda output çıkışına bağlaman gerekiyor.
İnput diye adlandırılan genelde X harfi ile gösterilir outpu ise Y harfi ile gösterilir.
İnput gelen veri diye düşünebilirsin.Sensörden bir bilgi geleceği için X(input) girişine sensörü bağlaman lazım.
Outputda yapılan işlem sonunda gönderilen veri diye düşünebilirsin .Y(output) kısmına da piston bağlaman lazım.
sensör aktif olunca piston aktif olacak ileri gidecek sensör pasif olduğunda piston kendini geri çekecek.
Lamba aç kapa işlemi gibi. Lambanın düğmesi X yani sensör verisi lambanın kendiside Y yani piston
Yapacağın yazılımda da örneğin sensörü plc nin x8 girişine bağladın. pistonuda Y8 çıkışına
Resimdeki gibi X8 girişi on yapıp ardından piston çıkışını Y8 çıkışına bağlaman lazım. bu şekilde yaptığında sensör aktif olduğunda piston ileri hareket eder.Sensör pasif olduğunda piston geri kendini çeker.