PLC programlama bilenler program olustururken izlenecek en dogru yol nedir

Su an denedim sayın efe dosyayı acıyor.
 
Hocam merhaba!
Gerçekten önemli bir konu. Öncelikle ben PLC olarak Omron(CPM), Siemens(S7-200,300) ve Mitsubihi(FX,A ve Q) programlamaktayım. Projeyi çalışmakta olduğum fabrika için yapmaktayım. Yani bakımcısı olduğum yer için. Bu yüzden genelde revizyon yaparım ama istisna olarakta yeni proje yapmaktayım.

Ben işe başlamadan proje çizmeyi 50m mesafeden deliksiz basket atışı denemesi olarak değerlendiriyorum. Yani imkansız. O denemeler hep "son", "enson", "en enson" şeklinde sonuçlar doğurdu. O yüzden ilk önce müsvedde hazırlarım. Projenin pano çalışmasını fabrikada programlamayı ev+fabrikada yapmaktayım.

Bence önemli noktalar;
* İş olarak ne isteniyor, ne yapılacak?
* Bu iş ne şekillerde yapılabilir?
** Maaliyet ön çalışması imzaya sunum (bu dışarıya yapılan işlerde "teklif" aşaması? dır).
* Satınalma yapılır.
* Malzeme beklenirken programlama çalışması başlar.
* İnputlar ve outputlar (miktar ve sıra) belirlenir.
* Programda gruplar belirlenir. (marker, timer, input ve output)
"mesala M0.0 dan M3.0 'a kadar alarmlar vs
* ve program yazılır.
* Hasan ustanın dediği gibi "commentleri"(symboller) kesinlikle yazarım. Timer ve Counter'lar dahil.
"programlarken başka işler için ara verdiğimde karıştırabiliyorum.
* Pano bitip PLC yerleştikten sonra programı atarım. (output devresini kontroller bittikten sonra enerjilendiririm)
* Son olarak Projeyi hazırlarım.
* Enson olarakta revizyon yapar projeye işlerim.
* En enson .... :) bu hep böyle olur maalesef iş nekadar uzarsa talep ve revizyon o kadar artar.

Eğer dışarıya iş yapıyorsanız bence önce test edip teslim gününde işi laf arasında teslim etmelisiniz.
Yanlış anlamayın ilk olarak siz görüşmeyi muhtemelen Mühendislik ile yaparsınız ama devrederken Elk. Teknikeri , Müdür vb. arkadaşların onayını da almalısınız. Dolayısıyla bir sürü revizyon oluşuyor. Ben projeyi şu şekilde isimlendiririm.
Örn: Pres-1_01122008
revizyon olursa sonuna rev1, rev2 vs. eklerim.

Kolay gelsin
 
İlk önce işin plc yi hak edip etmediğine bakarım,sonra o işin farklı yöntemlerle yapılıp yapılmadığını araştırırım hanğisi kullanıcaya kolaylık sağlıyor ve ekonomikse işe öyle girerim.Yani sırf plc kullanmak için iş kabul etmem.İş tamamsa ,sistem veya makinayı incelerim ve kullanıcılarla görüşüp bu sistemden farklı beklentileri nelerdir onu öğrenirim.Daha önceki tecrübelerime bakarak bence olması gerekenleri not ederim.Plc ve ekranı aynı anda programlayıp kesinlikle sistem kurulmuş gibi çalıştırıp 3-4 gün enerjili bırakıp sistemi izlerim,(tabi bu ana kadar en az 5-6 projem olur,bitirdikten sonra hep buda olsa deyip ekleme yaparım:))))Sisitemi yerine monte ettikten sonra çizim şemasını en sona bırakırım.
Kolay gele
 
Profesyonel programcılıkta bir programın Hakkında "About" ekranında programın versiyonu ile ilgili bilgiler bulursunuz.

Örneğin versiyon u v2.5.0.2154 olan bir programın bu versiyon numarası ne anlama geliyor.

Bu versiyon numarasını noktalarından ayıralım;

2 : Versiyonun Major Numarasıdır.
5 : Versiyonun Semi-Major Numarasıdır.
0 : Versiyonun Minor Numarasıdr.
2154 : Versiyonun Build Numarasıdır.

Şimdi Major Numara ne anlama gelir?
Major Numara elinizdeki yazılımın sahip olduğu temel özelliklerinin değişimini simgeler yani Major numarası 2 iken 3 olmuş bir yazılımda bir çok gözle görülür ve çalışma prensibinde hissedilir değişiklikler var demektir. Örneğin öncede 1 işlemi 4 sn yede yapan bir program yeni versiyonunda 2 sn de yapıyor olabilir. Veya Yeni bir kaç özellik eklenmiştir vb...



Semi-Major Numarası ne anlama gelir?
Semi-Major numarası yazılımda yapılan değişikliklerin, yazılımın genel çalışma mantığını ve işleyişini bozmadan yazılama uygulanmış olan özellikleri simgeler. Örneğin X özelliğinin eklentisi olarak XY özelliğide programa eklenmiş olabilir veya bir tusa tıkladığınızda X işlemini yaparken X ve XY işlemlerini seçmeli olarak yapıyor hale gelmiş olabilir. Major'den ayrıldığı nokta, eklentinin çalışma prensibinde ve belkide kullanıcı ara yüzünde farklılık yaratmiyor olmasıdır.

Minor Numarası ne anlama gelir?
Minor numarası yazılımda yapılan ufak tefek değişiklikleri simgeler. Mesela bir tusun üstünde yazan yazının değişmesini veya calışmada oluşan gereksiz bir geçikmenin programdan egale edilmiş olduğunun habercisidir.

Build Numarası ne anlama gelir?
Build numarası yazılımda olan güvenlik açıkları, buglar veya sistem uyumsuzluklarının geliştirildiğinin habercisidir. Yani örnek verecek olursak, bir programda 8 karakter girilecek yere 9 karakter girdiğinizde programın hata vermesi veya bir tusa bastığınızda 1 işlemi 2 kere tekrar ediyor olması gibi atraksiyonların elendiğinin habercisidir.

Tabii bu numaralar yazılım firmalarınında yazılımın dağıtımını yaparken uyguladığı farklı politakalar sonucu farklılık gösterebilir. Mesela yukarda Build Numarasında anlattığım gibi, basit gibi görünün bir hatanın düzeltilmesi için yapılanların listesi sonucu değişikliğin semi-major versiyon numarasına yansıtılmış olma olasılığıda vardır. Ama düz mantıkta yüksek numara herzaman için daha az sıkıntısı olan numara diye biliriz...(alıntıdır.)

Bu bilgiye ek olarak PLC programında da Geçmiş adı altında bir VAT tablosuna veya bir commentin içine hangi versiyonda ne gibi değişiklikler yapıldıgı(Yapılan değişiklik,tarih,saat ve değişikliği yapan kişi ile birlikte) yazılırsa programın gelişimiyle versiyon ilişkilendirmesi tamamlanmış olur.
 
Son düzenleme:
hasan arkadaşım benimde başımın belesaydı fb fc ler . sembol tablosunda merkerleri adreslemek gerçekten iyi bişi insanın kafası karışıyo programın ilerleyen safhalarında
paylaşım için saolun
 

Forum istatistikleri

Konular
129,750
Mesajlar
929,572
Kullanıcılar
452,482
Son üye
hamzakaymaz

Yeni konular

Geri
Üst