Hocam merhaba!
Gerçekten önemli bir konu. Öncelikle ben PLC olarak Omron(CPM),
Siemens(S7-200,300) ve Mitsubihi(FX,A ve Q) programlamaktayım. Projeyi çalışmakta olduğum fabrika için yapmaktayım. Yani bakımcısı olduğum yer için. Bu yüzden genelde revizyon yaparım ama istisna olarakta yeni proje yapmaktayım.
Ben işe başlamadan proje çizmeyi 50m mesafeden deliksiz basket atışı denemesi olarak değerlendiriyorum. Yani imkansız. O denemeler hep "son", "enson", "en enson" şeklinde sonuçlar doğurdu. O yüzden ilk önce müsvedde hazırlarım. Projenin pano çalışmasını fabrikada programlamayı ev+fabrikada yapmaktayım.
Bence önemli noktalar;
* İş olarak ne isteniyor, ne yapılacak?
* Bu iş ne şekillerde yapılabilir?
** Maaliyet ön çalışması imzaya sunum (bu dışarıya yapılan işlerde "teklif" aşaması? dır).
* Satınalma yapılır.
* Malzeme beklenirken programlama çalışması başlar.
* İnputlar ve outputlar (miktar ve sıra) belirlenir.
* Programda gruplar belirlenir. (marker, timer, input ve output)
"mesala M0.0 dan M3.0 'a kadar alarmlar vs
* ve program yazılır.
* Hasan ustanın dediği gibi "commentleri"(symboller) kesinlikle yazarım. Timer ve Counter'lar dahil.
"programlarken başka işler için ara verdiğimde karıştırabiliyorum.
* Pano bitip PLC yerleştikten sonra programı atarım. (output devresini kontroller bittikten sonra enerjilendiririm)
* Son olarak Projeyi hazırlarım.
* Enson olarakta revizyon yapar projeye işlerim.
* En enson ....
bu hep böyle olur maalesef iş nekadar uzarsa talep ve revizyon o kadar artar.
Eğer dışarıya iş yapıyorsanız bence önce test edip teslim gününde işi laf arasında teslim etmelisiniz.
Yanlış anlamayın ilk olarak siz görüşmeyi muhtemelen Mühendislik ile yaparsınız ama devrederken Elk. Teknikeri , Müdür vb. arkadaşların onayını da almalısınız. Dolayısıyla bir sürü revizyon oluşuyor. Ben projeyi şu şekilde isimlendiririm.
Örn: Pres-1_01122008
revizyon olursa sonuna rev1, rev2 vs. eklerim.
Kolay gelsin