Benim asıl mesleğim pano montörlüğü. son üç yıldır web programlama ile ilgilendim. web ve pc programlama mantığını biliyorum. çeşitli web siteleri yaptım ve yapıyorum. plc programlama öğrenmeye karar verdim. plc programala hakkında hiç bir bilgim yok. plc programlamanın mantığını açıklayabilecek olan varsa çok sevinirim. bu konuda kendimi geliştirmek istiyorum. yardım edebilecek olan arkadaşlar varsa çok sevinirim.
PLC NEDİR?
Programmable Logic Controller (Programlanabilir Lojik Kontrolcü) ifadesinin kısaltılmışı olan PLC'ler, günümüzde kumanda ve otomasyon sistemlerinin en vazgeçilmez elemanıdır.
PLC'lerin giriş-çıkış sayılarına göre birçok modeli vardır. Yapılacak sistemin büyüklüğüne göre PLC seçimi yapılır. PLC'lerdeki mevcut giriş çıkış sayısı yetmiyorsa genişleme modülleri ile ek giriş-çıkışlar elde edilebilir.
Piyasada birçok PLC markası olmasına rağmen temel programlama mantığı aynıdır. PLC'leri programlayabilmek için klasik kumanda sistemlerini bilmek gereklidir.
Piyasada birçok PLC markası olmasına rağmen temel programlama mantığı aynıdır. PLC'leri programlayabilmek için klasik kumanda sistemlerini bilmek gereklidir.
NEDEN PLC KULLANILIYOR?
Klasik kumanda ile yapılan kumanda sistemleri, kompleks otomayon sistemlerini kontrol etmede yetersiz kalması, sık arıza yapması, fazla yer kaplaması gibi olumsuzluklardan dolayı yeni çözümler aranmıştır. Mikrodenetleyici teknolojinde gelişmeler ile birlikte içinde mikrodenetleyici bulunan PLC cihazları geliştirilmiştir. Böylece klasik kumanda ile çok karmaşık ve sık arıza yapan sistemler yerine, daha basit, az yer kaplayan, düşük maliyetli, güvenilir, az arıza yapan ve daha esnek kumanda sistemleri yapılmaktadır.
PLC'NİN KULLANIM ALANLARI
PLC'ler otomotiv, kimya, imalat gibi endüstrinin her alanında kullanılmaktadırlar. PLC'ler saha dediğimiz çalışma alanındaki (Örneğin bir fabrika) değişiklikleri çeşitli sensör ve ölçme araçları ile algılar, hafızasına yüklenmiş program dahilinde gerekli işlemleri yaptıktan sonra çıkış elemanlarına komutlar göndererek gerekli işlemleri yapar.
Örneğin, bir dolum tesisinde yürüyen banttan geçen şişeler bir sensör yardımı ile algılanıp doldurulduktan sonra kapakları basılabilir. Aşağıdaki videoda, böyle bir saha uygulamasının(proses) simülasyonu verilmiştir.