plc resetlenir mi ?

cahits

Üye
Katılım
29 Ara 2006
Mesajlar
82
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba Çalıştığım şirketteki ana üretim makinası yeni model olması nedeniyle ve aynı zamanda alman üretimi olup alman sermayeli şirketin prensibi nedeniyle dışarıdan otomasyoncu sokulmuyor.Dolayısıyla makina plc programı tam oturmamış zaman zaman makina arızaya geçiyor ve maalesef yapılacak tek şey plc yi resetlemek yoksa makina çalışmıyor.Bizde plc yi(s7 300)run konumundan stopa getirip 5-10 sn. bekleyip tekrar run a alıyoruz çalışıyor.Bu ne kadar doğru öğrenmek istiyorum.Cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Bu çoğu zaman işe yarar bende makina bakımcısı olarak söyliymm.Makina üzerindeki şalterden kapatıp açarsan daha ii olur.Mazallah birde run a geçmezse ii olmaz senn için.Bu sistem makina arızalrında %60 işe yarar ama fiziksel yada plc programında bir soru varsa hiç bir işe yaramaz.Bence bi sakıncası yok tek sakıncası eski mak. larda plc programı ram e yazılırdı pil de bitikse şalteri yapattığında güm.Umarım yardımcı olmuştur
 
Peki Sn Mustak hangi OB nin eksik olduğunu yada hangi OB de sorun olduğunu yada hangi OB nin neden yazılması gerektiğini nasıl anlarız..
 
Bu bloklar yazılmadan önce şu durum kontrol edilmesi gerekli. PLC stop a gitmese makinada belki sorun olabilir. Eğer o an stop a gitmesi sizin için iyi birşeyse o halde bırakıp, niye gittiğini tespit edip çözmek gerekir. Eğer stop a gitmemesi sizin makinada sorun oluşturmayacaksa bu bloklar OB82,OB86,OB121,OB122 dahası varmı bilmiyorum. Bu bloklar PLC nizine yükleyin. Mustak arkadaşımızın dediği gibide Diagnostik Bufferdan stop a gitmeden önce CPU hangi OB yi çağırdıysa onu yüklemek daha mantıklı..
 
cahits ' Alıntı:
Dolayısıyla makina plc programı tam oturmamış zaman zaman makina arızaya geçiyor

Arkadaşın burada söylediğinden PLC nin stopa geçip geçmediğini anlayamıyoruz ama çalışır haldeyken arıza verdiğini anlıyorum.Bu arıza herhangibir bloğun çağrılması esnasında olabileceği gibi Data read/write esnasında da yaşanabilir.Bunun çözümü programın diagnostiğine bakarak hatalı programın düzeltilmesidir.Eğer herhangibir programlama hatası var ise Programming Error (OB121) bloğunun blocs ağacı içine yerleştirilmesi gerekir.

1. Yaptığınız işlem sadece stopa alıp bir süre bekleyip Run etmek mi
2. Yoksa stopa alarak mres yapıp Run etmek mi

Bunların PLC üzerindeki etkileri farklıdır.

1. madde için

A. Startup esnasında OB100-101 ve 102 blokları işletilir.Bu programların işletilmesi esnasında
program işleyişini etkileyen byte lar yada word ler setlenebilir ya da resetlenebilir.Dolayısıyla
hata bu şekilde çözülüyor olabilir.
B. Memory bit ler,Timer lar,Counter lar güncellenir.Dolayısıyla bunlar ile ilgili bir problem var ise çözülüyor olabilir.
C. Problem olduğu andan itibaren yürütülemeyen program kısmı silinir.Tekrar baştan başlar.

2. madde için

A. MRES uygulandığında CPU resetlenir
B. MRES uygulandığında tüm bloklar ve SDB blokları silinir.
C. Mevcut tüm haberleşmeler kesilir
D. MRES sonrasında, cpu MMC kart içerisindeki bilgiyi RAM e kopyalar.


Probleminizi yukarıda verilen bilgiler doğrultusunda tekrar gözden geçiriniz.
 
arkadaşlar cevaplar için teşekkür.sn mustak sf ledi kırmızı yanıyor run ve dc5 v ledleri de yanıyor ve makina çalışıyor.
 
Sn Mustak şu an yeni gelen aynı makinada aynı şekilde çalışıyor ve onunda SF ledi yanıyor demekki önemli birşey değil.plc programından pek anlamıyoruz onun için öğrenmek istedim.Ama dediğim gibi makina üzerinde servolar var ve bazen çalışırken sıkışma nedeni ile veya elektrik göz kırpması nedeniyle makina arızaya geçiyor ve operatör paneli üzerindeki reset düğmesi işe yaramıyor ve biz de plc üzerinden veya ana şalterden ac kapa yaparak makinayı çalıştırıyoruz.Yani arıza nedir nerededir nasıl düzeldi hiç bilgimiz olmuyor plc yi ellememiz ise söz konusu bile değil.Yani yapabilec ek birşey yok ama yine de en azından SF ledinin ne anlama geldiğini öğrenmiş oldum. Herkese teşekkür ederim.
 
Servoların home pozisyona gitmesi makinanın sıfır noktasını bilemsi içindir yani programcı o sıfır noktasına gore programını yazar .Absolute encoder larda home pozisyon yoktur.Yani srvoların home gitmesi yada gitmemesi makinanın çalışmasını kesinlikle etkilemez.Sorvoların şıkışmasıda bunu etkilemez servolar sıkışırsa zaten aşırı akım alarmı sürücüde ve HMI da gözükür.Ama sorun voltaj kayıpları olabilir ama bence hardware de bir sorun gözükükor yada eksik block olabilir..Profibus larında kontrol edilmesi lazım..
 
Normal durumlarda PLC resetlenmez. PLC resetlenerek arıza çözülüyor ise bu yazılan programda hata olduğuna programcının münkün tüm durumları değerlendirmediğine işarettir. Bu durumda makineyi aldığınız Alman firması ile irtibata geçip sorunu çözmelerini istiyebilirsiniz. Sonuç itibari ile size hatalı ve eksik PLC programı vermişler.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,826
Mesajlar
920,801
Kullanıcılar
450,915
Son üye
snapthreads

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst