PLCde 8 ayrı uygulamayı 1arada Yapılabilirmi?

olur gezer77 haklısınız ama şuanda ben işyerindeyim bunu eniyisi ben eve gittiğimde yapalım ! Aslında mal dolum bunkeri olacak sadece mal çıkışında kapaklar açılacak ve kapanacak(Açılan kapanan yerede LED koyacam işte) buna benzer birşey düşünüyorum ben bunları resimlerle destekleyecem zaten...
 
Anladığım kadarıyla bunları eğitim yada simulasyon amaçlı yapmak istiyorsunuz. Bu yoldan geçen herkes önce yıldız-üçgenle başlıyor nedense :). Size şunu tavsiye ederim: Eğer yıldız-üçgeni gerçek hayatta kullanacaksanız PLC ile yapmayın. Bunun sebebi PLC'nin güvensiz çalışabilme ihtimalidir. Bugüne kadar hiç bir endüstriyel uygulamada PLC'den kontrol edilen yıldız-üçgene hiç rastlamadım.
 
:) Haklısınız İbora. Bu Cümleye gülünür ama Elektriğin Kalbi diyebilirim Yıldız üçgen için, Evet Eğitim ve Simülasyon amaçlı 2side bir arada olacak,Maksat hem el becerim gelişsin hemde beyin olarak kafamdakileri projeye dökebilmek amacım işte...Ama Yıldız/üçgeni gerçek hayata geçirirsem Heralde ilk beni görmüş olursunuz. :))
 
Merhaba. Projenizin gerçekçi ve uygulanabilir bir uygulama olması için dikkat etmeniz gereken noktalardan bahsetmek istiyorum. Böylece diğer arkadaşlarımız da bu projeden yararlanmak isteyeceklerdir.

Yıldız-üçgen kontrol için girişler;

I0.0 Start Butonu
I0.1 Yıldız Butonu
I0.2 Üçgen Butonu
I0.3 Stop Butonu

SM28 Yıldızdan üçgene geçme zaman ayar potu olarak düşünürseniz çok daha gerçekçi bir uygulama yapmış olursunuz.

Yıldız-üçgen kontrol için çıkışlar;

Q0.0 Ana kontaktör
Q0.1 Yıldız kontaktörü
Q0.2 Üçgen kontaktörü

Devreyi set-reset mantığına göre kuracağınızı söylemişsiniz. Anladığım kadarıyla Push buton kullanacaksınız. Yani kalıcı değil yaylı butonlardan söz ediyoruz.

Start butonuna bastığımızda ana kontaktör çeksin.
Ardından yıldız butonuna bastığımızda ana kontaktör çekili iken yıldız kontaktörü de çeksin.
Ardından üçgen butonuna bastığımızda yıldız kontaktörü bıraksın üçgen kontaktörü çeksin.
Yıldız-üçgen ve üçgen-yıldız geçişleri arasına bir zaman gecikmesi (50-100 milisaniye kadar) koymanız çok daha uygun olacaktır.
Stop butonuna basıldığında da tüm kontaktörler bıraksın.
Motor stop durumundayken Start butonuna bir kez basılmadan yıldız ve üçgen butonlarına basılırsa, yıldız ve üçgen kontaktörleri çekmesin. Böylece kontaktörler enerjili kalmayacağından gereksiz enerji de tüketilmemiş olur.
Starta basılmasının ardından yıldıza basmadan üçgen butonuna basılırsa motor SM28 pot değerine bakarak ayarlanmış zaman gecikmesi kadar yıldız bağlantıda kalarak motora kalkış yaptırması ve ardında ücgene geçmesi projenin herhangi bir güç değerindeki motorlra uygulanmasına da olanak verecektir.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
adem çekiç bey son paragrafda ne anlatmak istediğinizi anlamadım.Belki cümle çok uzun olduğu için(37 kelime) belkide en son yıldız değilde üçgen e geçecek demeliydiniz.
Birde gerçekçi ve uygulanabilir olacaksa neden yıldız ve üçgen butonu konulsun?
 
Eksik olan malzemeleride bulmaya çalışıyorum Sn Gezer77, bulduktan ve Deney simülasyon tahtası üzerine ekledikten sonra;yavaş yavaş bağlantılara geçecez inş.. Bu arada Arkadaşlar y/ü'den kastımız devre simülasyon tarzında olacağı için(Güç devresi çizimi üzerinde ledlerle destekleme) gerçek manada yapılmış olsa ayrıdır tabiki, Projemde yapacağınız katkıları ve görüşlerinizi bekliyorum !
 
Kolay gelsin herkese Dün akşam Tahta üzerine kablo çıkış jaklarını döşedim ve alt zemine bir tane daha mdf 8mmlik Kontralplak Kullandım ayrıca DC 24V Röleleri ilave ettim, buakşamda Devrelere ait simülasyon çizimlerini yapacam ...proje devam etmekte !
 

Forum istatistikleri

Konular
128,867
Mesajlar
921,140
Kullanıcılar
450,986
Son üye
yasinarsln53

Yeni konular

Geri
Üst