Power supply sorunu

Katılım
12 Ocak 2024
Mesajlar
9
Puanları
1
Yaş
39
Merhaba elimde bir adet 550w power var. güç verip start verdiğimde anlık çalışıp duruyor. üzerinde bir adet büyük bir adet küçük fan mevcut. fanların birinin soketini çıkardığımda power çalışıyor ikisinin soketi takılınca anlık çalışıp duruyor. fanları kontrol ettim ikisi de tek takılınca sorunsuz çalışmakta. bu sorun neden kaynaklı olabilir?
 
güzel insan, aklıma bir kaç tane soru geliyor.
1- fanlar kaç watt? ve toplamda kaç watt çekiyor?
2- power çıkışının neresini kullanıyorsunuz?
3- bu power amcanın çıkışı kaç volt? ve fanlar kaç volt?
4- fan deyip geçiyoruz hall sensörü var mı?
yine beni sesli düşündürdün. azıcık yardımcı olursan seviniriz.
 
Elektrolitik kondansatörleri kontrol ettiniz mi?Şişen kondansatör var mı?Ben de aynı sorunu yaşamıştım.12v çıkışında bir kondansatörün şişmiş olduğunu görmüştüm.Değiştirince düzeldi.
 
CEVABINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM USTA. fanların watlarını bilmiyorum sadece üzerinde 12dcv yazıyor. çıkışları bir yere bağlı değil sadece dediğim gibi tek fanın soketini çıkardığımda çalışıyor fakat iki fan aynı anda takılı iken anlık çalışıp duruyor. güç kesiyor. powerda iki adet büyük kondansatör var tepeleri hafif bombeli duruyor ölçme imkanım olmadığı için ölçemedim bu kondansatörlerin bozuk olması veya kapasitelerinin düşük olması buna sebep olabilir mi?
2 adet büyük kondansatör var 400v 840 uf tepelerinde hafif bombe var ama bozuk olma durumundan emin değilim. bunlarda bozukluk olursa power yine de çalışır mı? tek fanın soketi takılı olunca sorunsuz çalışıyor ama iki fanda güç kesiyor
 
görsel deformasyon direkt arızalı demektir, düz mantıkta. değiştirmekte fayda var. mümkünse görsel paylaşırsanız daha çok yardımcı olabiliriz.
 
Ekli dosyayı görüntüle 108120
kenarlardaki siyahlıklar silikon kalıntısı
Sağdaki kondansatör üzeri şişmiş gibi duruyor.Ancak o kondansatörün bacağında doğru voltaj var mı önce ona da bakmak lazım.Multimetreniz varsa dikkatli bir şekilde (220v dan kendinizi koruyarak) ölçüm yapmalısınız.İstenilen voltaj görülüyorsa aynı volt ve uF değinde (aynı ebatta )bir kondansatör ile şişmiş kondansatörü değiştirerek deneyebilirsiniz.Tabi bu arada başka komponentlerde de arıza olma ihtimalini de düşünmek lazım.Aslında en doğru yapılacak iş daha önce de bahsettiğim gibi adaptörün girişinden itibaren sırayla voltaj ölçümü malzeme ölçümü yaparak ilerlemek.
 
kondansatör değeri 400 v diyor bu durumda multimetre ile power güç altında iken kondansatörün bacaklarını ölçtüğümde 400v değerini görmem gerekiyor değil mi? kondansatörlerin tepesine parmakla yoklayınca hafif şişlik var baloncuk gibi
 
bak güzel insan, burada en son konuşacak kişilerden biri benim, çünkü mühendis filan değilim. alaylıyım. çok şeyi doğru bilirim ama açıklama kısmında takılırım. şimdi kondanstör amcalara gelelim. kartı boşa al ters çevir, gerekli güvenlik koşullarında 220 ver. kondanstörün uçlarında + ve - olarak varsayılan 400 volta kadar dc ölçme testi yapınız, ki 340 volt görseniz bile depolama kabiliyetini ölçemezsiniz ve bu sizi yanıltır. yenileriyle değiştirdiğinizde de yaklaşık aynı sonucu göreceksiniz. bu power amca kaç yaşında acaba? kaç senedir uyku modunda depoda bekliyor? elektrolik (blok) kondanstörler dahil nerdeyse hepsi uzun uyku - bekleme veya devamlı kullanım sonucu değer kaybederler. bu değerler sadece voltaj değildir. tutup bırakma süreleridir. şarjlı pil gibi düşün dolar boşalır. pil/ akü dolaaaar boşalıııııır ama kondanstör tik tak. teknik terimler filan bana zor. ölçüm yaparken ac ve dc olan yerlere dikkat et, doğru kademede ölçüm yap.
 
Son düzenleme:
Bu güç kaynağının 220V AC girişinden sonra köprü diyot ile doğrultulan AC gelirim DC olarak 400V kondansatör ile filtre edilir.Ama artık DC gerilimdir ve avometrede DC konumunda ölçüm yapmamız gerekir.Burada ölçtüğümüz voltaj @paskomya ustanın dediği gibi 310 ila 340 DC volt arası bir değer olarak okunur.Eğer devreye 220v AC verdiğimizde bu 400V kondansatörden tiz bir ses geliyorsa bu kondansatörde herhangi bir şişme olmasa da arıza olduğunu bize gösterebiliyor.Aynı değerde kondansatör ile değiştirerek ölçümleri yaparız.Eğer bu 400V kondansatör sağlamsa devrenin sekonder kısmındaki kondansatörleri gözle inceleriz.Şişen patlak olanları değiştiririz.Tabi bunların dışında devredeki diyotların varsa mosfet veya regülatörlerinde ölçümü yapılmalı.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…