primer ve sekonder projelendirme

dethrone

Üye
Katılım
9 Şub 2013
Mesajlar
101
Puanları
1
Yaş
39
merhaba arkadasşlar,

yüksek gerilim primer ve sekonder proje kısmında çalışmaya başlayacagım fakat daha önce calistigim bir sektör degil. A dan Z ye bu konuda bilgi edinmek istiyorum. bana yardımcı olur musunuz?

bu projelerin amacı, projelerde kullanılan elemanlar,projede bu elemanların seçimiyle ilgili dikkat edilmesi gereken hususlar,primer proje ve sekonder proje arasındaki fark. dikkat edilmesi gereken hususlar vsvs. ve bu konu ile ilgili hangi teorik ders kitaplarından yararlanabilirim.
forumda mutlaka konu vardır fakat bulamadım. eger var ise link verirseniz sevinirim .
 
Son düzenleme:
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Birileri ! primer / sekonder diye üfürmüş.Projenin,primeri sekonderi olmaz,proje projedir !
 
Son düzenleme:
Peki sorduklarimi primer sekonder olarak ayirmadan cevaplarm misiniz. Ayrintili bilgiye ihtiyacim var
 
Birileri ! primer / sekonder diye üfürmüş.Projenin,primri sekonderi olmaz,proje projedir !
Fahri beyin yazıları okuyunca kendimi acemiliğe yeni başlamış asker gibi hissediyorum.Burdan hakkariye helikopterle gitcen dese,boşver helikopteri fahri abi sen iste ben koşarak giderim derim.
 
" Sekonder " lafı,işi bilmeyenlere yutturmak ve çok zor bir iş yapılacakmış gibi lanse etmede kullanılıyor.
Genelde,OG kumanda şemaların da gösterilmesi anlamında kullanılıyor.Proje çizen,gerekli ise ( genelde
özel istek üzerine çiziliyor ve imalat aşamasında yararlanılıyor ) ayrı pafta üzerinde gösteriyor.
 
" Sekonder " lafı,işi bilmeyenlere yutturmak ve çok zor bir iş yapılacakmış gibi lanse etmede kullanılıyor.
Genelde,OG kumanda şemaların da gösterilmesi anlamında kullanılıyor.Proje çizen,gerekli ise ( genelde
özel istek üzerine çiziliyor ve imalat aşamasında yararlanılıyor ) ayrı pafta üzerinde gösteriyor.

Abi tamam ben hangisi onemli ya da zor demiyorum bu konu ile ilgili detayli bilgiye ihtyiacm var diyorum
 
Son düzenleme:
OG projesi çizmiyor iseniz, " sekonder " lafı ile ilginiz yoktur.OG tek hat şeması dışındaki kumanda,kontrol, ölçüm,koruma şemalarının detaylı çizimi,sekonder projesi ! olarak adlandılıyor.
 
Yüksek gerilimde sekonder proje, primer proje diye bir şey olmaz. Sekonder proje dediğiniz kısım Y.G. kumanda tek hat şeması diye çizilir. Gerilim bilgisininde gerekli olduğu durumlarda gerekiyorsa üç faz diyagramlarda bu şemada gösterilebilir. Gerilim düşümü hesabı veya ısınma hesabı (1.5, 2.5 lik TTR kablo kullanılacağından ve düşük güç, kısa mesafe sözkonusu olduğundan ihmal edilebilir veya projenizde bunu belirtebilirsiniz) ayrıca yapmaya gerek yoktur. Genelde elektrik dağıtım şirketleri projenizin Y.G. kumanda tek hat şemasına bakmaz, zira bu kısımdan Türkiye'de anlayan mühendis sayısı bir elin parmaklarını aşmayacak kadar azdır. Velev ki sizin yaptığınız projeyi dağıtım şirketi inceleyip onayladı, bu projenizi anlayıp tesis edecek bir yüklenici bulmanız bile çok zordur. Yükleniciler, pano firmalarına bunları yaptırırlar, bu işi doğru dürüst yapan panocularda oldukça azdır. Projenizdeki istemiş olduğunuz kriterlerdeki malzeme(pano karkası, akım trafosu, röle, gerilim trafosu) bulunmayabilir. Y.G. kumanda tesisatınızın düzgün çalışması dağıtım şirketi için kafidir. Elektrik dağıtım şirketleri için projenizde Y.G. hattınız için yapmış olduğunuz ısınma hesabı, gerilim düşümü, E.N.H. profili, direk ve direk yeri seçimi, vaziyet planı, enerji aldığınız nokta görece olarak daha önemlidir.
 
154kV Trafo merkezlerinde sıkılıkla geçen isimlerdir. Primer ve sekonder projeler. Primer proje dediğimizde bir trafo merkezinin genel görünüşü, kesit görünüşü v.b. projeleri içerir. Bunların çoğunluğu TEİAŞ tip projeleridir. Sekonder projeleri ise 154kV ekipmanların kumanda ve kontrol projesidir ve primer projeleere göre daha zor ve karmaşıktır. Bunun çizimi için kullanacağınız koruma rölelerinin fonksiyonlarını bilmeniz gerekmektedir. Tabi buda marka ve modele göre değişecektir. Bunların proje onayları TEİAŞ tarafından yapılmaktadır. Onaylayan ve Çizen mühendislerde bu işten anlayan mühendislerdir.
 
Yüksek gerilim projelerinde primer ve sekonder ayrımı vardır.

Primer proje yüksek gerilim ekipmanının primer (doğrudan yüksek gerilim altında olan) kısmının projesidir. Cihazların sahada yerleşimi ekipmanların primer kısımlarının hesaplanmasıyla ilgilidir. Büyük ölçüde mekanik bir projedir. Sekonder proje primer elemanların işletilmesi ile ilgilidir (izleme,ölçme,koruma ve kontrol). Ana hatlarıyla kumanda projesi olarak adlandırılabilir.

Bu sebeple iki proje tipi birbirinden oldukça farklıdır. Öncelikle hangi tip projelerle ilgileneceğine karar verip ona göre bilgi edinmelisin. Mekanik işlerden hoşlanıyorsan primer , otomasyon işlerinden hoşlanıyorsan sekonder proje işi sana daha uygundur.

Kolay gelsin...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,689
Mesajlar
929,034
Kullanıcılar
452,395
Son üye
gkmeens

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst