Prizin tüm uçlarında elektrik

Kontaktörü alırken,380 volt bobinli alınacak veya uygun metodla ! 220 volt kontaktör 380 volta bağlanacak.
 
Kontaktörü alırken,380 volt bobinli alınacak veya uygun metodla ! 220 volt kontaktör 380 volta bağlanacak.
Hocam sizden özür dileyerek bir açıklama yapmak istiyorum. Yanlışım varsa lütfen düzeltin. Rolenin 1 ve 2 (diğer model 2 ve 3 no'lu kontak) no'lu kontakları açık kontaklar ve gerilim normalken kapalı konuma gelip sistem devrede girecek. Bir anormallik olduğunda zaten kontaktörün bobinine faz gitmeyecek neden 380 V üzerine dikkat çekiyorsunuz anlayamadım.
Ama ilk mesajımda sadece kontaktör kullandığımızda ortaya çıkacak tehlikeyi anladım. Ama bu sistemde rolenin kontakları açık duruma gelecek ve kontaktöre faz gitmeyecek.
 
Ana besleme,kontaktör üzerinden olacağı için,şartlar normal ise,kontaktör çekili olması gerekir.Nötr kopması, bu durumda,kontaktörüde etkiliyecektir.Buradaki handikap,gerilim kontrol rölesi beslemesi içinde geçerli olacağından,maalesef gerilim kontrol röleside,sizlere ömür olacaktır.O nedenle,gerilim kontrol rölesinin koruma sigortası küçük değerli olmasına dikkat edilmelidir.Rölelerde,zaman ayarı olduğundan,bu sürenin uzaması ! halinde,kontantör bobinide o süre içerisinde devrede kalacağı için,ekstra emniyet yönünden 380 v bobinli olmasında yarar var.
 
Ana besleme,kontaktör üzerinden olacağı için,şartlar normal ise,kontaktör çekili olması gerekir.Nötr kopması, bu durumda,kontaktörüde etkiliyecektir.Buradaki handikap,gerilim kontrol rölesi beslemesi içinde geçerli olacağından,maalesef gerilim kontrol röleside,sizlere ömür olacaktır.O nedenle,gerilim kontrol rölesinin koruma sigortası küçük değerli olmasına dikkat edilmelidir.Rölelerde,zaman ayarı olduğundan,bu sürenin uzaması ! halinde,kontantör bobinide o süre içerisinde devrede kalacağı için,ekstra emniyet yönünden 380 v bobinli olmasında yarar var.
Şimdi anlaşılmıştır. Demek ki yüksek ihtimal role tek kullanımlık. Ne güzel kullan ve at.:D
 
Yenisini icadedene ! kadar,maalesef böyle.Bu vesile ile,büyük bir firmamıza ,bu konunun çözümü için uyarıda bulundum.
 
Kontaktör bobininde 380 V olduğu zaman bobinin hareketlenip 3 fazı geçirmesi lazım. Tehlike devam ediyor. Nihayetinde bobin 380 V ile görevini yerine getiriyor. Bu ihtimalin de var olduğunu söylüyorsunuz o halde bu rolenin faydası tartışmalı bir konu.
Cihazın mıontaj kısmındaki açıklamaları okudum bir tehlike anında korumanın sağlanacağı yönünde açıklamalarda bulunmuş.
Benim kafam karıştı.:D
 

Ekli dosyalar

  • FAZ KONTROL MG.pdf
    4.3 MB · Görüntüleme: 11
Son düzenleme:
Fahri Yetiş Hocam galiba ben anlatamadım o yüzden sorumun cevabını alamadım. Biz roleden sonra kontaktör bağlıyoruz ve çalışma gerilimi 380 V. Eğer nötr koparsa role rahmetli oluyor ve açık olan kontaklar kapalı konumda kalıyor ki ki hala kontaktör 380 V maruz kalıp o da kontaklarını kapatıp eve, iş yerine her neyse 3 faz gitmeye devam ediyor. O halde biz roleyi kullanmayalım ve sadece çalışma gerilimi 380 V kontaktör kullanalım. Rolenin bize hiç bir faydası olmuyor. Nötr kopması üzerinden konuşuyorum.
Buraya kadar yanlışım var mı? Son vermiş olduğunuz ürün üzerinden konuşmuyorum.
 
Merhaba.Bu ev cihazlarının olağanüstü yüksek olan gerilimlerden+nötr yokluğuyla oluşan bu olumsuzluktan korunmasıyla ilgili olan bu sorunun çözümü dijital (Lojik) çözümlerle belki tam sağlanabilir ve kullanımı da tek kullanımlık olmaz böylece,kendi öz fikrime göre.Bu konuya çok benzer ama daha basitini bir üyemiz: “Şebekeden sadece 220 vac gelince tam geçiren diğer hallerde bu elektriği eve hiç vermeyen bir sistem yapılabilir mi?” şeklinde ilginç bir soru sormuştu bizlere.Aklımda olan senaryoya göre cihaz tasarımında şöyle bir mantık yürütülebilecektir;

Buradaki cihaz tasarımında belki de en büyük sorun zaten nötr hattı tam koptuğunda bu kesme/koruma amaçlı olan cihazı,eğer 220 vac ile çalışıyorsa bu fonksiyonunu tam yapabilmesi için bunun ups benzeri sistemlerle o anda tam beslenir durumda kalmasını sağlamaktır,daha en baştan bu cihazların tasarımına olumlu adım atılırken. Ama bu ups’nin de 220-380 volt ac arasında tam bozulmadan,devrelerinin tam fonksiyon gösterebilir türden özel çalışması da gerekecek,bu da ne derece mümkün olabilir,yapılabilir mi,bu da ayrı bir sorundur.Aslında pratik bir çözüm belki faz (Hangi voltajda bulunursa da bulunsun) ve toprak hattı arasından beslenerek devamlı çalışır kalacak bir sistem belki ilk başta düşünülüp ilk akla geleni olurdu.Ama olağandışı durumlarda toprak hattında da fazın görülmesi ve 220-380 vac arasında fonksiyonel kalacak bir sistemin de (Smps’lerin geniş bir çalışma tolrerans aralığı da düşünülerek) çok güvenilir olarak bu durumda cihazı fonksiyonel olarak çalışır durumda tutabilmesi şartı da olacaktır,ister istemez.

Dijital cihaz ya plc ya da pic yazılımı ile bu olağandışı durumda kesme/ayırmayla güvenlik kontrolünü tam sağlayabilecek,cihaz pic entegresine veya plc’ye yazılan yazılım,örneğin şebeke dalgalanma ve pik değerlerinde (180-240 vac’lerde) elektriğin voltajını dijital yoldan tam olarak ölçerek komparatör (Karşılaştırma görevini) yapabilmeli,uygun değerleri tam olarak da gördüğünde kendi mini röle-kontaktör bağlantısıyla elektriği ev içine tam verebilmeli.

Nötr hattının kopup cihazın ups sistemi onu çalışır durumda tuttuğunda,cihaz pic entegresine gelen ölçüm sonuçlarını,bir nötr yokluğunu ve fazdan gelen 380-X=X voltajını sayısal bir değer olarak net olarak da okuyacak (Örneğin 320 volt ac veya 60 volt ac gibi) ve bunu değerlendirip çıkış hattı kumanda devresinden (pic entegresinde tris tris b çıkış kapıları gibi) ve çıkışa yani ev içi iletimine bu yüksek voltajlı elektriği mini röle-kontaktör çıktısıyla iletmeyecektir.Bunu özel yazılımıyla elektrik voltajı üzerinden ve nötr yokluğundan yaralanıp komparatör görevini görüp çıkış kapısına elektriği faz ve nötr (Nötr zaten bu anda yoktur) şeklinde iletmeyecek,aksi hallerde ise elektriğin kullanılabilir veya uygun voltajlarında,nötr hattının da varlığını hissedip tanıyarak mini röle-kontaktörle çıkışa bu elektriği (bu durumda normal 220 vac ile bu kumandayı yapabilir,ups’nin nötr kopmasında olduğu gibi devreye girmesine zaten gerek yoktur.) güvenli olarak verebilecektir.

Cihaz aslında sistem içinde iç sistemlerin bir bütünü olacak,bu da cihaz maliyetini,belki de tahmin edilebileceği üzere biraz yükseltebilecektir.Ancak elektronik ve elektrik sistemlerinin günümüzde seri üretimle ve malzeme teminindeki kolaylıklarla çok da ucuzlamış olabilmesi,seri olarak üretimde,başarılı bir prototipten sonra bu cihazın imal edilebilmesinde,toplam maliyetinde iyi yönde bir düşme de sağlayabilecektir.Kolay gelsin.Saygılarımla.
 
Sn. Hocam.Son eklemiş olduğum röleyi,forumdaki başka bir soru nedeniyle öğrenmiş oldum.Bu röle kullanıldığında,tüm sorun çözülmüş demektir.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,123
Mesajlar
933,344
Kullanıcılar
453,199
Son üye
matrix43

Yeni konular

Geri
Üst