Bununla ilgi matematiksel formülleri düzgün bir şekilde biri çıkartırsa mobil uygulama veya online hesaplanacak bir site yapabilirim.
Bir ara yapayım demiştim ama talaş boyu vs işin içine girince formülüze edemedim.
Derinlik spindel gücüne bağlı birde aktarma organına eğer direkt spindel ise oran 1 alınır kayış kasnak ise 0.9 dişli aktarım varsa 0.75 alınır. Yani 1 kw bir spindle kayış kasnakla çalışıyorsa 0.9 kw dişli ile ise 0.75 kw alınıp gücü yettiği kadar derinliğe inilebilir. Makine gövdesinin mukavemeti kesici ucun kesme açısı hatta tutucu bile önemli. Kısaca derinlik makineye bağlı. 10 kw bir spindel ve sağlam bir gövde varsa kesici kalemin kesme boyu kadar girin trokodial hareketler ile parçanın bir ucundan girer diğer tarafından çok rahat çıkarsınız, yanal pasoları fazla vermemek kaydı ile yani cpt yi
yok benim demek istediğim şuydu;
kesilecek materyale göre,
uç çapı, uç ağzı, kesilecek derinlik, yanal kesilecek alan, spindle devir ya da ilerleme hızı gibi..
bilgileri girip bize ya spindle deviri verecek ya da ilerleme hızını verecek.
pdf de radyal ve eksenel derinlikle alakalı formuller var zaten ben excele derinlikle alakalı bir şey eklemedim çünkü bu spindle gücüne bizim kendi yaptıgımız makinanın titreşim durumuna ve kesici ucun bu durumlara tepkisine göre değişecek.
5mm siyah sac işliyorum şu sıralar 2,21 mm çelik için kesici ucu boyu 5mm olan karbür kesiciyi .5 mm daldırmada 5 mm derinlikde kırdım yani 10. pasoda kırıldı ve .25mm daldırmayla kullanıyorum henüz kırılma olmadı. kırılma sebebi titreşim diye düşünüyorum kullandığım kesici uç çıkma bi uç