Proje Çiziminde Topraklama Hattı

BursaBülbülü

Profesyonel Üye
Katılım
2 Ağu 2021
Mesajlar
633
Puanları
281
Yaş
25
Arkadaşlar proje çizerken topraklama hattı çiziminde zemin ve 1. katı olan binayı düşünün. Bir de bodrum, zemin ve 1. katı olan binayı düşünün. Ben proje çizerken en altta hangi kat varsa ona göre topraklama hattı çekilir diye biliyorum. Örneğin b+z+1 olan binada bodrum kat üzerinden topraklama çekerken, z+1 olan katta ise zemin üzerinden topraklama hattı çekilir. Bu konuyu doğru mu biliyorum yanlış mı ? Kafamı bir arkadaşım karıştırdı. (Elektrik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve işe başlayalı 1-1.5 ay oldu.)
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Topraklama bina girişindeki ana panodan yapılır.
Tüm evlerin toprak hattı birbirlerinden bağımsız olacak şekilde bu topraklamaya bağlanmalıdır.
 
Tamamdır o zaman topraklama hattı çizimi olarak zemin kat baz alınacak galiba doğru değil mi ?
Topraklama bina girişindeki ana panodan yapılır.
Tüm evlerin toprak hattı birbirlerinden bağımsız olacak şekilde bu topraklamaya bağlanmalıdır.
 
Topraklama için kullandığın galvaniz şeritler uygulamada grobetonun üzerindeki demirlere aparatlarla bağlanır.Dolayısıyla proje çizerken kotu en düşük olan yani en alt kata şerit çekersin ve hesabını onu göre yaparsın.Bara olayı ise farklı şeritten topraklama barasına çizim yaparken panon nerdeyse bara orada gösterilir.Uygulamada ise şeritten panoya doğru filiz bırakılır ileriki aşamada bağlantısı yapılır.Daha detaylı bilgi edinmek istiyorsan dmden ulaşabilirsin
 
Topraklama dilerseniz temelden yaptığınız galvaniz şeritler ve ihata topraklama sistemi ile birleştirmeniz sonucu çıkacak filizler en yakın nereden bina içerisine girecekse oradan eşpotansiyel bara oluşturmak suretiyle giriş yapabilir.



Büyük yapılarda illa ana panoya direkt girecek diye bir kaide yoktur. Eş potansiyel bara oluşturulması ve tüm topraklama tesisatının sonunda bu baraya bağlanması önemlidir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…