Proje 2: Smd Dizgi Makinesi [Pick And Place]

Arkadaşın bahsettiği titreşim gerçekten sıkıntı olabilir. Bu sebele köprünün tabla ile ayrı olması mantıklı olabilir. Titreşse bile köprü hareketinde titrer tablayı sallamamış olur.
 
Arkadaşlar feeder sisteminin nasıl olacağı az çok şekillenmeye başladı. Smd makaralarında standart olan deliklere yapacağımız özel bir dişli sayesinde (o hatveyi nasıl hesaplayıp çizeceksem), bu dişliyi encoder niyetine bir sensörle okutup, başka bir motorlada makaranın bantını çektirip söktüreceğiz. Böylece her defasında eşit mesafede ilerlemiş olup malzemeyi hep aynı yerden almış olacağız. Neler saçmaladığımı aşağıdaki dayının denemesinden anlayabilirsiniz.

Şimdi buraya bi video koyacaktım ama youtube kapanmış ya da kapatılmış. Bunu yapanlara eşek hayvan salak demek isterdim ama diyemiyorum, adamın sitesinin linkini buraya bırakıyorum, açılınca videoyu da ordan izlersiniz.

http://tim.cexx.org/?p=803

Tabi burdaki mekanizma çok kalın, bizim bunu 10mm gibi dar bi alanda yapmamız lazım. Nasıl yapacağımızı ilerde resimlerle göstereceğim.

Başka bir konu daha...
Bu kısırlık bulgur tanesinden küçük dirençleri yakalamamız için bize süspansiyonlu bir nozzle lazım. İçi delik olacakki havayla emip kaldıracağız parçacıkları. Böyle incecik bir deliği açabilme şansımız yok. Yaylı bir süspansiyon mekanizmasını bu kadar dar alanda isviçre çakısı gibi yapabilecek techizatımız hiç yok. (Ustalık belki olabilir, takım olmadıktan sonra onun da bi önemi yok) .

Bu yüzden
https://tr.aliexpress.com/item/Free.../32532425974.html?spm=2114.010208.8.12.3fY1lR
Burdaki çinli bir bacıyla iletişime geçtim, büyük bir makina üreticisi olduğumuzu her partide 100 takım satın alacağımızı söyledim ama örnek olarak baştan 4 tane şundan bundan lazım deyip ikna ettim. Başka türlü vermiyorlar, zaten sadece samsung makinası olanlara satıyorlarmış, zar zor ikna ettim.

Yarın cumadan sonra sanayide freezeciye gidip 1960lardan kalma makinasıyla cnc hassasiyetinde bir iş çıkartıp, alüminyum malzememize 24 adet her biri farklı genişlik ve derinlikte, hassasiyeti milimin onda birinde olan kanallar açmasını umacağız. Bu kanalların ne işe yaradığını sonra anlatacağım.

Yine başka bir konu da, aşağıdaki pcb v-cut kesme makinası hakkında.

Çinli başka bir bacıya yukarıdaki makinanın üreticisi olduğumuzu belirtip, benzer kesici disk ihtiyaçlarımızı artık onlardan karşılamak istediğimizi söyledim. Senelik disk ihtiyacımızın 500-600 adet arası değiştiğini özellikle belirtip, şuanda çalıştığımız firmanın üretim kalitesini düşürdüğünden veryansın ettim. Kendilerinden öncelikle numune olarak 4 adet satın alıp deneyeceğimizi söyleyip onu kekledim. (Daha önce başka bir bacıya insan gibi 4 tane lazım dedim, skypetan silip engelledi, özel üretime giriyormuş). Yapacağımız bu basit makina sayesinde pcblerimizin kenarlarını pürüzsüz bir şekilde kesebileceğimizi umuyoruz. Hani şu çakma ardenyoları alıyorsunuz ya, onların bile kenarı pürüzsüz, bizim şuan kestiğimiz pcblerin kenarına dokununca hastaneye zor yetiştiriyorlar kan kaybından.

Hadi iyi geceler.

//Not: Neden tüm çinli satıcılar bayan? Sex sells?
//Not2: Neden hepsini bacım gibi hissediyorum?
//Not3: KOSGEBin şu 50bin tllik geri ödemeli kredisine başvurayım dedim geçenlerde, zaten 200bin kişi başvurmuş, herhalde sonuncu bendim aşağıdaki resim çıktı.

 
Bende aynı nozzle' ları kullanmıştım, Fakat nozzle tutucuları kısa alırsan daha iyi olur uzunlar biraz yalpa yapıyor dereceleme yaparken sıkıntı çıkıyor. Ben sırf o yüzden döner eksenlere referans aldırmak zorunda kalmıştım ve birde benimki çift kafalıydı çektiğim ızdırabı sen düşün
 

Boy konusu aklıma gelmedi değil, o yüzden en kısa en küçüğünde anlaşmaya çalışıyoruz, bağlantı yeri dahil sanırsam 14mm toplam uzunluğu olan bir model var. Yanlış görmediysem eğer onun peşindeyiz.
Bir de bir soru, Z ekseni tasarımın böyle olmasının bir dezavantajıyla karşılaştın mı, ileride şımarıp biz de 2li alıcı deneyelim desek bu yolun avantajını az çok anladım, kötü yanları var mı?
 
Ben çalışmalarımda her hangi bir dezavantaj ile karşılaşmadım tam aksine doğrusu bu.! Zaten benim aldığım makinada 4 kafalı ve aynı nozzle' ları kullanıyoruz.
Eğer senin içinde geç değilse en az 2 alıcı ile yap dizmeye başlayınca bunun ne kadar önemli olduğunu gözlemleyeceksin.
Benim tasarladığım Çift alıcıda tek sorun Z eksenin kinematiğini hesaplamak ancak senin yazılımını kendin yapacağını düşünürsek bunu halledersin. (olmadı ben gerekli yardımı yaparım Yazılımın c dilinde ise )

Biz kontrolcülerde 40 adet direnç diziyoruz tek alıcı olduğu zaman direnç al bırak X ve Y acayip can sıkıcı oluyor şu an ben 4 alıcı kullanıyorum. kendi yaptığım makinada (2 alıcılı) 28 Dakikada diziyordum.
Şu an 4 alıcılı makinada 13 Dakika evet inanması güç ama gerçek.

Çünkü aynı feederden 4 ürün birden alıyor ve 4 ünü birden bırakıyor.
Zaten bendeki makine yetmez de ikinci makinaya ihtiyacım olursa kendim yapacağım ve 8 alıcılı yapmayı düşünüyorum.

Bu arada nozzle' lar kadar vakumda önemli,
malzemeyi alırken vakum yap ancak bırakırken 10 mili saniye kadarda hava ver (bu benim tecrübe ettiğim) Yoksa malzeme nozzle yapışabiliyor bazen. Bunun için profesyonel makinalar porselen nozzle kullanıyorlar.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Çalışmalarında başarılar dilerim
Saygılarımla.
 
Arkadaşlar ekteki çizimi yaşadığımız yerde frezeyice yaptırmaya kalktık sonuç hüsran.



Acaba ücretiyle beraber yapmak isteyen olur mu? Kendisinde freze veya alüminyum işleyebilecek router olduğunu tahmin ettiğim arkadaşları etiketliyorum yanlış tahmin ettiysem affola

@asenyurt
@Suat_Korkmaz
@window_s
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…