Proje hakkinda yardim

sword61

Üye
Katılım
22 Eki 2009
Mesajlar
14
Puanları
1
Yaş
36
merhaba arkadaslar.elektrik elektronik muh son siniftayim.bitirme projemi aldim fakat pek bisey anlamadim.projeyi veren hocam bana konuyu soyle ozetledi bende aynen size ozetlicem.

bir firin alip icindeki devreye bir silicon diode yerlestiricez. Id=Is.e(q.Vd/k.T -1) formulune gore amacımız Is nin sıcaklıga gore degişimini hesaplamak.ve sonra Is formülünü a dan z ye türevleyeceksin dedi.ben hala ne yapacagımı tam olarak anlamadım.acaba bana bi yol gosterebilir misiniz??
 
Sayın sword61;
Projenizde illada bi fırın kullanmanız şart değil, amaç diyotların sıcaklık altındaki açma voltajlarının değişmesi iç dirençlerinin görülmesi ve bunun karakteristiğini çıkarmak.herhangi ısı kaynağından bunu yapabilirsiniz 80 dereceye kadar ısınan bi lamba olabilir.öncelikle fırın denmişse ayrı bi yerden sıcaklık okumanız şart.bu sıcaklık referans noktası olucak.sonra sıcaklık arttıkça buna bağımlı diyottan geçen akım ölçülecek.
Şimdi size önereceğim devreyi baz alabilir bunun üzerinde matematiksel işlemler yapabilirsiniz.Yada bu devre sadece ölçüm yapar türevsel işlemleri pc de hesaplayabilirsiniz.
3 kanaldan ölçüm yapabilecek bir MCU olacak mesela PIC16F877
1. kanalı sıcaklık bilgisi olacak.
2. kanalı diyot üzerindeki voltaj değeri.
3. kanalı akım bilgisi olacak diyoda bağladığınız seri bi direnç üzerinden bu olabilir.yada 2. maddede voltaj üzerinden akımda bulunabilir.
tüm veriler pc nin seri portuna MCU dan gönderilecek.
excel programı üzerinden hem hesaplama hemde sistemin çalışma grafiği çıkarılıp buradanda formülasyona gidilebilir.
Benim tavsiyem budur.Kolaygelsin
 
Tesekkur ederim eyup abi cok guzel aciklamissin.anlatmak istedigimizi cok iyi anlayip guzel cevaplamissin.simdi sıkıntımız PIC.3 kişilik bi proje grubuyuz aramızda PIC yazabilen yok.Daha dogrusu kıbrısta PIC yapabilen yok kursu da yok.Bunu yapmanın başka yolu yok mudur yani programlama olmadan.yani biz hem avometre ve digital termometreyi bi arada kullanarak projeyi yapabilir miyiz.yapabilirsekte bu nasıl olur...Yardımların için teşekkürler
 
Kusura bakmayın arkadaşlar kıbrısta size ne öğretiyolar çok merak ettim doğrusu diğer bi konudav başka bi arkadaşta kıbrısta okuduğunu ve hiç bir program bilmediğinden bahsetmiş.Bu işte bi terslik var...
 
onumuzde 3 ay var abi ins halletmeye calisacagiz.yardima ihtiyacimiz oldugunda senden de destek alicaz ins
 

Forum istatistikleri

Konular
129,311
Mesajlar
925,222
Kullanıcılar
451,759
Son üye
pomeks

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst