Proje sorusu

usueslue

Üye
Katılım
2 Kas 2009
Mesajlar
90
Puanları
1
Yaş
40
merhaba,

benden istenen bir proje var.
elimizde bir tane yaklaşık 30 cm boyunda içinde su olan bir cam boru var.
cam borunun içinde de bir tane mıknatıs var.
suyun kaldırma kuvveti sayesinde mıknatıs hareket ediyor.
benden istenen camın yanına bir bobin koyup mıknatısın hareket etmesiyle bobindeki değişikliği ölçüp bunu 0-10 V Analog çıkış verecek bir devre haline getirmek.Bu bir entegre veya devre ile olabilir.

ben bobin konusunda cok bilgim yok.mıknatıs asagı yukarı hareket ederse bobinde nasıl bir degişikik olur ( akım, gerilim,???).artı bu değişikliği nasıl ölçerim.ve bu ölçülen degeri nasıl analog 0-10 V veya 4-20mA çeviririm.


bana yardımcı olursanız cok sevinirim.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Elektromanyetik alanlar ve enstrümantasyon ile ilgili çok fazla bilgi sahibiyim diyemem ama projen hakkında yorum yapayım.

Öncelikle güzel bir proje.
Sanırım kullanacağın bobinin yanından mıknatıs geçtiğinde oluşan manyetik alandan dolayı bobin üzerinde akım oluşacak. Ve bobinli devreye bağlayacağın direncin gerilimi ölçerek bir algılama işlemi yapacaksın. 0-10 V aralığında veri istendiğine göre sanırım sadece mıknatıs var yada yok bilgisi istenmiyor.Mıknatısın hızının oluşan akıma eğer etkisi varsa mıknatısın hızınıda ölçüyor olabilir.
Manyetik alanda kuvvet ve manyetik alan arasındaki ilişkiden gerekli denklemleri çıkarman gerekir önce. Sonra, ölçme de yapım ,yöntem vs vs hataları gibi hataları en aza indirecek teknikler var. Bunları araştırmalısın. Tabi elde ettiğin sinyalin 0-10 v arasında değişmesini sağlayacak enstrumantasyon devresi ve filtre de olmalı. Tüm bunlarla ilgili internette "ölçme ve entrumantasyon" diye aratarak kaynak bulmanı tavsiye ederim.

mıknatıs aşağı yukarı hareket ettiğinde bobin bundan etkilenecektir. Bunlar hesaplanıp, sebeplerine göre enstrumantaasyon devrelerinde giderilmeye çalışılır yada hata olarak kaydedilir. Örneğin 0-10V+-0.01 gibi :D .. 0-10V aralığında belirli bir değer nominal değer olacaktır ve minumum hata orda olacaktır. Onun dışındaki bölgelerde hata artacaktır. Zaten hatasız ölçmede olmaz:D
 

Forum istatistikleri

Konular
128,825
Mesajlar
920,794
Kullanıcılar
450,912
Son üye
mustafatlanm

Yeni konular

Geri
Üst