Projeksiyon perdesine Motor Bağlama Yardım.

Yapılmış çalışan örnek verdik daha napalım. Silecek motoru gerek senin baktıkların kurtarmaz yarıyolda kalırsın
 
Rica ederiz
Bu işlerle direk ilgilenmediğimiz için pratik bir sonuçtan ziyade teknik imkanı ele almıştık Motor durduğunda perdenin kendi kendine hareket etmemesi için bahsettiğimiz sonsuz dişli mekanizması incelenebilir. Bahsettiğimiz gibi farklı çözümler olabilir ama basit ve hazır olmayabilirler.
Sonsuz dişli mekanizmalı motor;
Ekli dosyayı görüntüle 18246
Belki ilgilenemiyoruz ama acele de olsa fikir açısından ekleyelm;
12v sonsuz dişli motoru Toptan Satışı-Aliexpress.com ?da Çinli 12v sonsuz dişli motoru toptancılardan 12v sonsuz dişli motoru ürünleri satın alın
https://www.google.com.tr/search?q=...8bgsATpp4GgAQ&ved=0CCkQ9QEwAw&biw=911&bih=431

Uygun güç vb tasarım bilgileri ile seçim yapmak esastır ama pratik olarak çözüm sunan benzer bir sistem hazır olarak uygulanabilirse basitçe sorun çözülebilir.
Sistematik çözümler araştırılabilirken, geliştirme namına perdenin kapanma esnasında gereken kuvvete ters konumlanmış bir kuvvet unsuru (ters kütle, sarmal yay vb...) kullanılırsa perdenin kapanma halinde kuvvet gerektsinimi azaltılabilir.
Başarılar dileriz.
merhaba.
böyle bir sistemde araba cam motorunu kullanarak yaparsak perde aşağı indiğinde motoru nasıl durduracağız. araya swıc filan koyuluyor. sistemin mantıgı nasıl normalde encoderli motorlar ile oluyr diye bılıyorum
 
Düğmeye basacaksın inecek bırakınca da duracak. İstediğin yerde durdur. Encoder da neymiş alt tarafı perde inecek
 
Düğmeye basacaksın inecek bırakınca da duracak. İstediğin yerde durdur. Encoder da neymiş alt tarafı perde inecek
:) öyle değil işte düğmeye bastım kendi kapanınca otomatikmen dursun gibi bunu nasıl saglıyor.?????????????????????????????????????
 
Merhaba Sayın Bahdiyarusta
Bahsettiğimiz mekanizma elektrik motoru enerjisi kesildiğinde kendiliğinden duran ve çıkışından gelen bir etki ile(perdenin çekilmesi vb) hareket etmeyen bir sistemdir.(sonsuz dişli mekanizması)Tabi nihayetinde motor enerjisinin kesilmesi gerekir ki bahsedildiği gibi switch vb (perdenin alt kısımda ve üst kısımda tespit edilmesi gibi) uygulanabilir. Birçok çözüm olabilir ama pratik olarak uygulanabilenleri ön planda yazdığımızdan yazmadığımız birçok yöntem olabilir. Mesela elektrik motorunun zorlanması ile elektriksel bir çıkış ile ve ya zorlanmayı tespit eden bir mekanizma ile sistem daha güvenilir olabilir. Perde kapandığında zorlanma perdenin ucundaki bir engel ile düşünülürken, tam açıldığı halde perdenin geri sarılmasını önleyerek zorlanma için düşünce geliştirmek gerekir. Switch kontrol gibi basit olmasa da tüm işlem motorun çektiği akım vb bilgi ile elektriksel ve ya mekaniksel yöntem olarak bir nevi tork ölçümü tipindeki sistemde tüm iş elektrik motorunda bitirilebilir.Diğer taraftan perde üzerinde uygun yerlerde iletken bir kısım olması ile de açılma ve kapanma pozisyonu bu iletken kısımların ölçüm kısmına denk gelmesi ile switch tipi bir uygulama yapılabilir. Yine motorun zorlanma anında sisteme zarar vermemesi sağlanarak zaman kontrolü ile sistem basitçe kurulabilir. Açma kapama için gereken ve ileride uzama ihtimali de düşünülen bu süreden daha faza bir süre ile kontrol düşünülebilir.
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:
Farklı olarak bahsedilen sonsuz dişli motor kısmı perdeye bağlandıktan sonra gövdeye esnek bir eleman ile bağlanırsa, zorlanma diye bahsettiğimiz zamanlarda bu esnek ara eleman sayesinde motor gövdesi bir miktar hareket edebilir. Esnek eleman tabiri yay vb ekipmanı da kapsamaktadır ve bu esnek hareket perdenin kapanma anındaki zorlanmada bir tarafa, açılmanın bittiği andaki zorlanmada diğer tarafa olacaktır ki esnekliğin müsaadesince olan bu hareketin sınırlarına koyulan butonlar ile sistem kontrol edilebilir. Bu kısma konan araç sinyal butonu gibi bir girişli üç çıkışlı 2 pozisyonlu tip bir butonda harket eden motor gövdesinin yön değiştirmesi ile kullanılabilir. (Esnek eleman normal halde motoru hareketin iki sınırının ortasında tutmaktadır. Herhangi bir tarafa hareketten sonra motor gövdesi bu esnek eleman aracılığı ile orta kısma çağrılır durumdadır ama sonsuz dişli mekanizmasının motor girişi dışında harekete müsaade etmemesi ile sistem gergince bir tarafta durma halindedir.)
Motor gövdesinin hareketinden 2 ayrı buton ile giriş alan (duruma göre iki girişi eş kabul edip elektronik olarak da yön tayini yapabilen/açma ve kapama için ayrı buton kullanan/çalışma anında yönü değiştirilebilen) bir elektronik devre ile sonuç gidebilirken;

perdemekanizması.jpg
resimdeki sistem de rölelerinin kendisini (ince gri çizgilerle) mühürlemesi ile (ve 1 switchinin 2 rölesini 2 switchinin de 1 rölesini devre dışı bırakan özellikte ve ya 1 girişinin 1 rölesine 2 girişinin de 2 rölesine uygulandığı biçimde kombine de olabilir) çözüm sunabilir. Tabi rölelerin aynı anda etkin olmaması için VE mantığı ile bir engelleyici ek mantık vb uygulamalar ve sistemin gerek mekanik .(hareketlerin ve durma pozisyonlarının stabilliği için) eklemeler yapılabilir.
Pratik olmasa da bahsedilen esnek hareket etkisi ile kendisini geri vitese takan bir mekanizma da uyarlamalar ile incelenebilir.
Forumda daha önce mevzu olmuş olan giriş ile kendisini tersleyen bir elektromekanik sistem(hazırda da bulunuyorsa) çözüm sunarken, impuls-darbe rölesinin de uyarlamalar ile kullanımı incelenebilir.
Sistemler ne kadar çeşitli olsa ve yazmadıklarımız da bulunsa, kontrolün devamlı olduğu mesela açma hareketinin istenildiği anda durdurularak kapanmanın sağlanabilmesi için elektronik vb uyarlama uygun sonuçlar verebilir.
Bahsedilen değişik sistemler için elektriksel ve ya mekanik birçok düzgün çalışma için eklemeler gerekebilir, basitçe anlatmak istediğimiz kısımlar yeterli özellikteki sistemler ile değiştirilebilir. incelenmeleri gerekir,
Başarılar dileriz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
130,340
Mesajlar
935,981
Kullanıcılar
453,634
Son üye
tayfun75

Yeni konular

Geri
Üst