Pwm’den Mppt Geçiş

Merhaba ,1 adet 500 Watt lık güneş paneli ve 40 amper Mexxsun MPPT ile bir güneş enerji sistemi yapıyorum, güneş panelinden 10 amper akım geldiğini varsayalım , böyle bir sistem için 100 Amperlik akü seçmek zorunda mıyım ,yani 1/10 gücünde şarj için, yoksa kaç amperlik akü olursa olsun MPPT akünün kapasitesine göre şarj akımını ayarlıyor mu, mesela 10-15 amperlik akü koyabilir miyim sadece telefon şarj etmek için ilk etapta.

Jel akü (kurşun tabanlı akülerde) sağlıklı şarj, belirttiğiniz gibi kapasitenin onda biri seviyesindedir. Bazı solar şarj cihazlarında şarj akımı kısıtlanabiliyor. Şarj cihazının akü kapasitesini otomatik bilmesi olayını hiç duymadım.
Daha düşük kapasite akü yeterli ise şarj akımı kısıtlanabilen ya da akü kapasitesi seçilebilen solar şarj cihazı temin ediniz.

Akü tipinizi ve Mexxsun'un modelini söylerseniz daha rahat olur, ancak:
MPPT Cihazları akü kapasitesini algılayamaz.
mexxsun.webp

Elinizdeki, Mexxsun'un benzer modeli ise (dökümanını inceleyin) en az 10A den başlayan Akım Sınırlama ayarı var.

Buna göre akünüz Sulu Tip veya Kurşun Asit ise (1/10 A) Şarj Akım sınırlaması doğru bir yaklaşım olacaktır ve 100A den az akü kullanmamanız gerekir.

Cevap için teşekkürler, Mppt Mexxsun MPJ40 modeli , henüz akü almadım ,cihazı çalıştırıp ayarlarına bakamadım, videolarda sadece akü tipi seçimi yapıldığını gördüm, dediğiniz gibi akım sınırlamayı 10 amper yapıp ,Jel/Kuru akü 100 amper almam gerekecek.

Ekli dosyalar

• energy.webp
    energy.webp
    125.2 KB · Görüntüleme: 7
100 amper aküden ziyade seçeceğiniz aküden beklentiniz ne olacak.
Örnek veriyorum 100 amper bir akü aldınız ve bu akünün depoladığı enerji 1 gün de bitiyor.
10 amperle sarj akımını sınırladığımız zaman bu akü 1 günde tam dolu seviyeye gelmeyecek.
Kullanım amacına göre tabii ama ilk etapta 42 amper jel akü de seçilebilir

Son düzenleme:
Fotoğrafı gördüyseniz portatif yapmaya çalıştım, ilk etapta amacım yaptığım uzun kamplarda Transporter/Panelvan aracın arkasına koyup ,1 adet 500w güneş paneli ile telefon şarj ve aydınlatma için kullanmak, tatil haricinde bahçede bir yere koyup orada aydınlatma ve elektrikli motorsikleti şarj edebilirse onu şarj etmek (Transporter da, elektrikli motor da henüz yok :) ) ben de yüksek amperli akü almak istemiyorum şu aşamada , 42 amper aküyü 10 amper akım ile şarj edebiliriz diye anlıyorum o zaman.

Evet @Mustafa KABADAYI nın da söylediği gibi
42Ah jel akünün güvenli şarj akımı (C/5) genelde 8A–12A Max aralığında olur.

MPPT şarj cihazınızda akım sınırlamayı 10A (söz konusu cihazda, en az ayarlayabildiğiniz akım) ve Akü tipini doğru seçmeyi unutmayın .

Gelen 500W gücü alıp 10A'dan fazla çıkış vermeyeceği için, akü aşırı yüklenmez.

Yani panel büyük olsa da, MPPT cihazı adeta bir “valf” gibi davranır ve sadece izin verdiğin kadarını aküye iletir.
Daha sonra 42A Jel akü paralel bağlayıp ( yani aynısını) kapasiteyi arttırabilirsiniz
Kolay gelsin

Forum istatistikleri

Konular
133,383
Kullanıcılar
459,236
Son üye
denizkapikiran

Yeni konular

Geri