Peki o zamn ben den de bir fikir.
1. Bazen breadbord yapılan devrelerde yeterince ekranlama yapılamadığından, devrenin röleyi çektirme veya bıraktırma anında etrafa yayılan sinyallerden de gürültü alıp sistemini kilitleyebilir.
2. Yaptığın devre üzerindeki bir çok kondansatörden daha da önemlisi kullanmış olduğun işlemcinin besleme girişlerine tam manasıyla bağlanan 100nF lık seramik kondansatör bağlanmasından bahsediyor arkadaşlar. Yoksa yüksek frekanslı devrelerde devre üzerindeki kondansatörlerin işlemcinin üzerinde oluşan sinyalleri by-pass etmeye pek güçleri yetmez. Hatta ve hatta by-pass kondansatörlerindeki genel kural kondansatörlerin bacaklarının bile mümkün olduğunca kısa olmasıdır.
3. Birde devreni bizimle paylaşırsan belki daha da çok faydalı olabiliriz.
Sevgiler Saygılar.
Madem ki Röle aktif olarak yükleri kontrol ettiğinde sorunun oluyorsa, röle kontağına RC devresi koyarak açma ve kapanma anlarındaki gürültüleri alabilirsiniz.
Rölenin tipide çok önemlidir bu işlerde. Kontaktan bobine doğru akacak olan kaçak kapasitesi küçün olan bir röle kullanarak ta sorunu çözebilirsin o zaman
Merhabalar;
Devreyi, yük çıkışlarına paralel yerleştirdiğim 47nf lık kondansatörlerle sistem 2-3 günlük stabil çalışır duruma gelmiştir. Bu aşamadan sonra da sistemi PCB tasarımını yapıp kutulu hale getirdiğim için, uzunca bir süre sonuçları yazamadım.
Bu arada karşılaştığım bir diğer sorun ise; röle kontaklarının arasına RC filtre bağladığımda, röle aktif değilken çıkışında 470nF için 120 VAC, 47nF için ise 30 VAC gibi gerilimler alıyordum. Bu yüzden de devreden röle kontakları arasındaki RC filtreyi iptal ettim.
Ancak sistemi toparlayıp çalıştırdığım zaman yine eski hastalıklar nüksetti. Ama bu sefer 2-3 günde bir yapmaya başladı. Ben de bu olayı, programla çözmeye çalıştım. CPU çalışmaya devam ettiği için ds1307 'den belli bir süre aynı saniye değeri gelirse CPU'yu resetledim. Böylece sistem çalışmasını sürdürebiliyor duruma geldi.
Şimdi aklıma gelen bir diğer durum ise; sonuçta dinlenme ortamında arada bir gelen "çıt" sesleri sinir bozacağından mekanik röle yerine SSR kullanmak daha iyi olur mu acaba? Bu durumda büyük ihtimalle parazit filtrelerine de ihtiyaç duymayacağım. Şu sıralarda bunun araştırması içerisindeyim. Ancak henüz PIC ile SSR'nin sürülmesine dair yeterli bilgi bulamadım.
Selam Arkadaşım.
1. ULN2803 ün gnd si ile işlemcinin toprakları, I/O lar ile yine işlemcinin gnd lerinin ayrılmaları ve besleme devresisinin giriş kısımlarındaki regülatörlerin by-pass kondansatörlerinin bağlandığı noktada toplaman gerek. Şemayı çok dağınık çizdiğinden dolayı anlayabildiğim ve ilk tavsiyem budur. Ancak pic in beslemelerinde by-pass kondansatörleri göremedim.
.....
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?