Röle çekince saat ve USB duruyor


Teşekkür ederim yorumunuz için.
1nci maddede belirttiğiniz durum benim de aklıma geldi, ancak henüz plaket durumuna geçecemediğim için bu durumu 2nci maddede belirttiğiniz yöntemlerle aşmaya çalışıyorum.
İnşallah çizimi toparlayıp buraya eklediğimde de göreceksiniz; besleme hattı haricinde, diğer kısımlarda bir iki kondansatör mevcut. Önceki mesajımda belirttiğim kondansatörleri tamamen besleme hatlarına, mümkün olduğunca aktif elemanlara yakın koymaya çalışıyorum.

Ek bir açıklama daha yapmak istiyorum. Eğer rölelerin çıkışlarına yükleri bağlamazsam (ısıtıcı ve valf), yani sadece kontaklara 220 VAC verirsem bahsetmiş olduğum arıza oluşmamakta (ama birkaç açma-kapamanın dışında uzun süreli test yapmadım). Aksi taktirde rölenin her çekip açmasında arıza meydana gelmekte idi.

Bugün becerebilirsem basit bir devre ile optokuplör denemesi yapacağım.
 
Madem ki Röle aktif olarak yükleri kontrol ettiğinde sorunun oluyorsa, röle kontağına RC devresi koyarak açma ve kapanma anlarındaki gürültüleri alabilirsiniz.

Rölenin tipide çok önemlidir bu işlerde. Kontaktan bobine doğru akacak olan kaçak kapasitesi küçün olan bir röle kullanarak ta sorunu çözebilirsin o zaman
 
Son düzenleme:


Verdiğiniz bilgiler için size ve diğer arkadaşlara da teşekkür ederim.

Röle tarafının montajını yaptığım için RC filtre kullanmadan opto ile bu işi çözebilir miyim diye araştırıyorum. Sizce bu mümkün mü? Yani deneme yapmama değer mi? Yoksa montajı dağıtıp RC filtre olayına mı başlamalıyım?

Aslında yüklerim şu anda endüktif yükler. Yani bir akvaryum ısıtıcısı ve bir de 110 VAC valf. Valfi beslemek için 220 / 110 bir trafo kullanıyorum. Belki bunların etkileşimi sisteme zarar veriyordur.
 
Son düzenleme:
Bir de röle tipinden bahsetmişsiniz. Bendeki rölelerin üzerinde HSL8L-DC5V-S-C yazıyor.

Kaçak kapasitesi düşün olanlarını piyasadan nasıl bulabilirim veya nasıl aramalıyım?
 
Son düzenleme:
Eh birinden başlaman gerekir. Ama çözümü bulduktan sonra yaptığın diğer her şeyi iptal etmen gerekir ki gerçek çözümü bulmuş musun. Anlatabiliyormuyum. Gerçek Ar-Ge budur.
 
Son düzenleme:
Selam Arkadaşım.

1. ULN2803 ün gnd si ile işlemcinin toprakları, I/O lar ile yine işlemcinin gnd lerinin ayrılmaları ve besleme devresisinin giriş kısımlarındaki regülatörlerin by-pass kondansatörlerinin bağlandığı noktada toplaman gerek. Şemayı çok dağınık çizdiğinden dolayı anlayabildiğim ve ilk tavsiyem budur. Ancak pic in beslemelerinde by-pass kondansatörleri göremedim.

2. Lcd devrenin hatlarınıda olabildiğince kısa tutman gerekir. ve LCD ninde beslemesine mutlaka by-pass kondansatörü koymalısın.
 
Son düzenleme:
Teşekkürler tossun2008;
Önerilerinizi dikkate alacağım. Daha önce de dediğim gibi devre breadbord üzerinde olduğu için uygulamada yaptığım bazı detayları devre üzerine henüz taşımadım.
Ancak breadbordda da GND'leri önerdiğiniz gibi yapacağım.

Bu arada çizimin sadece bazı bölümlerinde oynamalar yaptım. Zaten çizim benim değil normalde. Bir nevi kopyacılık ...
 
Merhabalar;
Devreyi, yük çıkışlarına paralel yerleştirdiğim 47nf lık kondansatörlerle sistem 2-3 günlük stabil çalışır duruma gelmiştir. Bu aşamadan sonra da sistemi PCB tasarımını yapıp kutulu hale getirdiğim için, uzunca bir süre sonuçları yazamadım.
Bu arada karşılaştığım bir diğer sorun ise; röle kontaklarının arasına RC filtre bağladığımda, röle aktif değilken çıkışında 470nF için 120 VAC, 47nF için ise 30 VAC gibi gerilimler alıyordum. Bu yüzden de devreden röle kontakları arasındaki RC filtreyi iptal ettim.
Ancak sistemi toparlayıp çalıştırdığım zaman yine eski hastalıklar nüksetti. Ama bu sefer 2-3 günde bir yapmaya başladı. Ben de bu olayı, programla çözmeye çalıştım. CPU çalışmaya devam ettiği için ds1307 'den belli bir süre aynı saniye değeri gelirse CPU'yu resetledim. Böylece sistem çalışmasını sürdürebiliyor duruma geldi.
Şimdi aklıma gelen bir diğer durum ise; sonuçta dinlenme ortamında arada bir gelen "çıt" sesleri sinir bozacağından mekanik röle yerine SSR kullanmak daha iyi olur mu acaba? Bu durumda büyük ihtimalle parazit filtrelerine de ihtiyaç duymayacağım. Şu sıralarda bunun araştırması içerisindeyim. Ancak henüz PIC ile SSR'nin sürülmesine dair yeterli bilgi bulamadım.
 

Anlattıklarınıza bakılacak olursa sorununuz aynen devam etmektedir. daha önceki önerilerimi yaptınızdamı sorun devam ediyor. yoksa yapmadınızmı? bununla ilgili bilgi almamız mümkün mü?
 

Yukarıda bahsetmiş olduğunuz GND ayrılması ve PS bölümünde birleştirilmesi önerinizi aynen uyguladım.
Pic beslemesinde ise Vdd-Vss (11-12 ve 31-32) pinleri arasına 100nF polyester ve 47nF tantal kondansatör yerleştirdim.

Röle tarafında ise bobine ters diyot ve 470nF lık kondansatör yerleştirdim. Rölenin NO kontağı ile 220 VAC beslemenin Nötrüne de 470nF'lık kondansatör yerleştirdim.
Sadece yapmadığım kontaklar arasına RC filtre devresi eklemedim.
Bu durumda CPU, 3 günde sadece 2 kez kilitlenmeden dolayı resetlendi.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…