maho03825
Üye
Peki o zamn ben den de bir fikir.
1. Bazen breadbord yapılan devrelerde yeterince ekranlama yapılamadığından, devrenin röleyi çektirme veya bıraktırma anında etrafa yayılan sinyallerden de gürültü alıp sistemini kilitleyebilir.
2. Yaptığın devre üzerindeki bir çok kondansatörden daha da önemlisi kullanmış olduğun işlemcinin besleme girişlerine tam manasıyla bağlanan 100nF lık seramik kondansatör bağlanmasından bahsediyor arkadaşlar. Yoksa yüksek frekanslı devrelerde devre üzerindeki kondansatörlerin işlemcinin üzerinde oluşan sinyalleri by-pass etmeye pek güçleri yetmez. Hatta ve hatta by-pass kondansatörlerindeki genel kural kondansatörlerin bacaklarının bile mümkün olduğunca kısa olmasıdır.
3. Birde devreni bizimle paylaşırsan belki daha da çok faydalı olabiliriz.
Sevgiler Saygılar.
Teşekkür ederim yorumunuz için.
1nci maddede belirttiğiniz durum benim de aklıma geldi, ancak henüz plaket durumuna geçecemediğim için bu durumu 2nci maddede belirttiğiniz yöntemlerle aşmaya çalışıyorum.
İnşallah çizimi toparlayıp buraya eklediğimde de göreceksiniz; besleme hattı haricinde, diğer kısımlarda bir iki kondansatör mevcut. Önceki mesajımda belirttiğim kondansatörleri tamamen besleme hatlarına, mümkün olduğunca aktif elemanlara yakın koymaya çalışıyorum.
Ek bir açıklama daha yapmak istiyorum. Eğer rölelerin çıkışlarına yükleri bağlamazsam (ısıtıcı ve valf), yani sadece kontaklara 220 VAC verirsem bahsetmiş olduğum arıza oluşmamakta (ama birkaç açma-kapamanın dışında uzun süreli test yapmadım). Aksi taktirde rölenin her çekip açmasında arıza meydana gelmekte idi.
Bugün becerebilirsem basit bir devre ile optokuplör denemesi yapacağım.