Röle'ler ile ilgili bir soru

oceanblues

Üye
Merhabalar
Hem foruma hem de Elektrik islerine yeniyim. O yuzden herkesin bildigi bisey sorup da zamaninizi aliyorsam oncelikle ozur dilerim. Kombime bir oda termostati yapmak istiyorum. Bunun icin radyo frekansi ile calisan bi roleye ihtiyacim var. Roleye kumanda edecek ve evin sicakligina gore ac / kapa komutu gonderecek bir otomasyon sistemim var.
Ancak bilmedigim ve ogrenmek istedigim sey su : role'ye ac ya da kapat diye komut gomdermek mumkun mu? Yoksa sadece bir komut gonderiliyor ve eger aciksa / kapat - kapaliysa / ac seklinde mi calisiyor?
Yani 1. Soyledigim durumda roleye ac komutunu verdigimde emin olacagim ki kombi calisacak. Eger aciksa acik kalacak,kapaliysa acilacak. Diger durumda da kapat komutu verdigimde kesinlikle kapanacak.
2. Soyledigim durumda ise ben roleye komut gonderdigimde, role aciksa kapanacak; kapaliysa acilacak. Bu durumda, rolenin komut vermeden onceki konumunu bilmem gerekecek. Boyle bir sansim var mi? Yani rolenin hangi pozisyona oldugunu bilmem mumkun mu? Cunku bu durumda, kapatmak isterken kombiyi acabilirim.
Tesekkurler

Röle basit bir malzemedir.Sizin dediğiniz işi yapacak olan röleyi konrol eden devredir.Otomasyon demişsinizde nasıl bir otomasyon.Hangi parçalardan oluşuyor.Nasıl haberleşiliyor gibi bilgiler eksik.
Ayrıca siz yeni başladım demişsiniz bu yeni birinin yapacağı bir işe benzemiyor.Profesyonel yardım gerekebilir.

Merhaba,
"Hem foruma hem de Elektrik islerine yeniyim."
"Kombime bir oda termostati yapmak istiyorum. "
"Bunun icin radyo frekansi ile calisan bi roleye ihtiyacim var"
Bu yazdıklarınızdan anladığım kadarı ile oldukça ciddi bir işe başlamak istiyorsunuz.Bir amatör olarak naçizane tavsiyem önce daha basit ve de kazalara sebep vermeyecek çalışmalar yapmanızı önereceğim.
220 volt,doğalgaz,RF ateşle barut gibidir.Ayrıca bildiğim kadarı ile Standart kombilere dışarıdan el yapımı aparatlar monte etmek yasak olsa gerek.Yanlışım varsa düzeltin lütfen.

Hemen toplu bir cevap vereyim. Oncelikle hepinizin ilgisine tesekkur ederim. Insaat muhedisiyim. Elektronik kisma ilgiliyim ancak Elektrik kismina yeniyim. Dolayisi ile cok kor goze parmak bi is yapiyorum sayilmaz. Otomasyondan kastim marka vermek yanlis olmaz ise broadlink marka rm pro model bir urunum var. Bu urun wireless baglanti uzerinden kontrol edilebiliyor ve belirli bi sensor yardimi ile ic / dis ortamdan veri toplayip bu verileri isliyor ve onceden verilen senaryolara gore diger urunlere komut veriyor. Kombiyi acmak da bu isin bi parcasi. Ornegin bagsettigim urun benim telefonumun konumuna gore eve 5 km'den yskinsam ve oda sicakligi 20 dereceden dusukse gibi bir senaryoda otomatik olarak benim eve gelmemi beklemeden kombiye acil komutu verebiliyor. Bunun icin kombinin oda termostati baglantisinda bulunun bir kopruyu cikartip onun yerine bir role (benim icin bu uzaktan rf 433 mhz baglanti ile kumanda edilen bir cihaz. Bir salter. Elektrikteki adi role imis. ) yardimi ile zaten calisan ve atesleme, 220 V ve dogalgaz ile hic bir baglantisi olmayam 12 V bir akimin gectigi bir devreyi kapatarak kombinin daha onceden ayarlanan kazan isisinin altinda bir kazan suyu sicakligi var ise kombinin normal calismasini surdurmesini sagliyor. Bunu cok basit bir sekilde yine bu otomasyon sisteminin parcasi olarak satilan rf veya wireless baglanti ile kontrol edilen bir priz vasıtasıyla 220 V uzerinden de yapmak mumkun. Ancak bu sekliyle belirtilen senaryoda kombiye gelen elektrik komple kesilerek kombi kapatilacak. Devirdaimi ve sicak su isitmasi da durdurulacak.
Benim istegimse kombinin normal calismasi surdurulsun, sadece isitma fonksiyonu bir ac kapa salterle (elektrik terminolojisinde role ile) kapatilsin. Bu role gucunu 220 V elektrikten alsin ve 12 V'luk kumanda devresini (eger ismi bu ise) kapasin ve acsin. Senaryonun buraya kadar ki kisminda hicbir sorun yok. Zaten kapali olan kombiyi acacak ve isitmaya gececek. Ancak daha karmasik ya da çelişen senaryolar yazmak da mumkun. Bu gibi durumlarda, senaryolarin cakisma sansi var. Yani acik olan kombiye tekrar acilma komutu gidebilir. Bu durumda da benim istegimden farkli olarak kombi tam tersi sekilde calismaya (kapanmaya) baslar. Ve bundan sonraki tum senaryo icinden cikilamaz bit duruma gelir.

O yuzden sormak istedigim soruyu bu acikla,ayla tekrarlamak istiyorum. Role komtrol devresi ac komutunu sadece ac olarak mi algilar. Yoksa olan durumu degistir olarak mi algilar?

Not : bahsettiginiz linki daha okumaya firsat bulamadim. O linki de detaylica inceleyecegim.

Tamam.Yine iş kumanda devresine düşüyor.Yani basit bir örnek verirsek rölede iki tane normalde açık uç olsun.Bu uçlardan birisi sizin kombiyi açsın.Diğeride
kumanda devresine (yada siz nereye isterseniz oraya) kombi açık sinyali versin.Bunu okuyan kumanda devresi siz aç komutunu tekrar verdiğinizde kombi zaten açık diyecek ve açmayacaktır.Yani bunu değerlendirecek mantık devresi(yada yazılım) lazım.Yada sizdeki sistemi bilmiyorum oraya böyle bir giriş inputu varsa o zaman bu bilgi direk sizin sistemede girebilir.

@kudretuzuner Ustam yasak kombiye değil gaz hattına diye biliyorum, projede onaylanan haliyle olmalı, değişiklik için tekrar proje çizittirilip onaya sunulur. Kombiye sonradan kumandalı termostat takmak sorun değil hatta bazı firmalar wifi kontrollü eklemeler sunuyor.

Sayin peugeot98, yazdiginizdan anladigim kadariyla roleye tek basina ac diye bir komut gonderemiyoruz. Yani biz roleye gonderecegimiz bir komut ile sadece ac diyemiyoruz. Biz diyoruz ki, Elektrik dugmesine bas. O da kapaliysa aciyor, aciksa kapiyor. Role demek en basit mantigiyla bu demek. Eger ben rolenin kumanda devresinin farkli sekillerde de gorev yapmasini istiyorsam o ozellikleri ayrica aramam gerek.
Buraya kadar dogru muyum?
http://tr.aliexpress.com/item/NEW-D...eiver-H1E1/2025463546.html?detailNewVersion=1
Bu gibi bir role almayi dusunuyordum. O zaman bu isimi goremez cunku bahsettiginiz gibi benim kumanda uniteme ancak wireless baglanti ile geri bildirim yapilabiliyor. Ancak bu role rf baglanti ile calisiyor ve benim kumanda unitemden komut aliyor.

Peki bana iki durumlu bir role lazim. Yani acik konumu ve kapali konumu olan. Ben bunlari 1 tusuna basarsam acik olsun. 2 tusuna basarsam kapali olsun gibi calistiracagim. Yani ben surekli 2 tusuna basarsam surekli kapali kalacak. Boyle bir role var mi? Varsa bunun adi da role mi? Ya da boyle bir roleyi anlatmak icon nasil bir tanimlama kullanmaliyim? Ornegin cift kanalli role? Ne bilim ac kapa role? Cift kumandali role vs...

Siz röleye takılı kaldınız.Anlamıyorsunuz.Rölede bir özellik yok.Röle olarak 3-5 liralık bir şey kullanırsınız bu önemli değil.Önemli olan bu röleye açması için
voltaj gönderen (diyeyim artık)yani çektiren devre.Yani sizin sistemle röle arasında haberleştiren bir devre lazım.Buda sisteminiz nedir bilmiyoruz,belkide özel tasarlanacak.(Linke bakamadım bulunduğum yerde açmıyor)

Ayrıca kapalı ise açıyor açık ise kapıyor diye birşey yok.Normalde röle bobin uçlarındaki voltaj kesilmesse (diyelim açtı) hep açık kalır.Yani bildiğin anahtar.Açtırıp kapatan işte aradaki devre olabilir mesela.

Son düzenleme:
Sevgili peugeot98, roleye takili kalmissin demenden anladim ki ben cidden roleye takilmis kalmisim demek istediginizi simdi anladim. Ben role ve roleye komut veren devrenin bir butun ya da en azindan orda burda bulabilecegim standart bir role ve devrenin bundle olarak bulunacagini dusunuyordum. Ve sormaya calistigim da tam olarak buydu. Yani standartta boyle bir devre var mi veya bu devreyi nasil ayirt etmeliyim. Soylediklerinizden anliyorum ki standartta bi role ve kontrol devresi yok. Bu tip roleli kontrol devrelerinin hepsi birbirinden farkli olabilir? Oyle mi?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…