Röle'ler ile ilgili bir soru

Diğer kısmın önlü arkalı fotosu yok mu?

Bu yeni ogrendiklerimden sonra, arastiriyorum simdi nasil bi role ve kontrol devresi alayim diye... bi sey daha sorcam. 12 V ve 220 V olan versiyonlar var. Bunlar, rolenin calismasi icin roleye verilebilecek Elektrik degil mi? Yani rolenin calismasi icin gerekli voltaj degil mi?
Ya da daha direk sorayim. Ben bu roleye enerji vermek icin 220 V prize baglamaliyim. Ve o da 12 voltluk bi devreyi acip kapatacak. Degil mi? Bu durumda ben 12 V luk degil, 220 V luk bi role almaliyim dogru muyum?

12 voltluk rölede bobinine 12 volt verip kontakların açması kapaması sağlanır.
220 voltluk rölede bobinine 220 volt verip kontakların açması kapaması sağlanır.

Aynen aradaki tek fark kumanda voltajıdır.Kontakların neyi açıp kapadığı önemli değildir.12 volt bir röle kontakları vasıtasıyla 220 voltluk bir cihazı açıp kapayabilir.220 voltluk rölede 12 voltluk bir cihazı açıp kapayabilir.
Burada iş tamamen dizayna bakar.Kontrol devresinin kaç voltla çalıştığına bağlıdır.

12 voltluk rölede bobinine 12 volt verip kontakların açması kapaması sağlanır.
220 voltluk rölede bobinine 220 volt verip kontakların açması kapaması sağlanır.

Aynen aradaki tek fark kumanda voltajıdır.Kontakların neyi açıp kapadığı önemli değildir.12 volt bir röle kontakları vasıtasıyla 220 voltluk bir cihazı açıp kapayabilir.220 voltluk rölede 12 voltluk bir cihazı açıp kapayabilir.
Burada iş tamamen dizayna bakar.Kontrol devresinin kaç voltla çalıştığına bağlıdır.
Röle üzerinde 24v yazıyor ;).

Konuyu horlatarak bir soru daha sormak istiyorum. Öyle bir devreye ihtiyacım var ki devreye Elektrik verildiğinde devrenin elektriğini kesip geri açacak. Ve bunu sadece bir kez yapacak. Yani, devreye kendi elektrik verince bu işlemi sonsuz bir döngüye almayacak şekilde gerçekleştirecek.
Bu konu hakkında bir fikri olan var mı?

Konuyu horlatarak bir soru daha sormak istiyorum. Öyle bir devreye ihtiyacım var ki devreye Elektrik verildiğinde devrenin elektriğini kesip geri açacak. Ve bunu sadece bir kez yapacak. Yani, devreye kendi elektrik verince bu işlemi sonsuz bir döngüye almayacak şekilde gerçekleştirecek.
Bu konu hakkında bir fikri olan var mı?
a2.jpg

Merhabalar
Hem foruma hem de Elektrik islerine yeniyim. O yuzden herkesin bildigi bisey sorup da zamaninizi aliyorsam oncelikle ozur dilerim. Kombime bir oda termostati yapmak istiyorum. Bunun icin radyo frekansi ile calisan bi roleye ihtiyacim var. Roleye kumanda edecek ve evin sicakligina gore ac / kapa komutu gonderecek bir otomasyon sistemim var.
Ancak bilmedigim ve ogrenmek istedigim sey su : role'ye ac ya da kapat diye komut gomdermek mumkun mu? Yoksa sadece bir komut gonderiliyor ve eger aciksa / kapat - kapaliysa / ac seklinde mi calisiyor?
Yani 1. Soyledigim durumda roleye ac komutunu verdigimde emin olacagim ki kombi calisacak. Eger aciksa acik kalacak,kapaliysa acilacak. Diger durumda da kapat komutu verdigimde kesinlikle kapanacak.
2. Soyledigim durumda ise ben roleye komut gonderdigimde, role aciksa kapanacak; kapaliysa acilacak. Bu durumda, rolenin komut vermeden onceki konumunu bilmem gerekecek. Boyle bir sansim var mi? Yani rolenin hangi pozisyona oldugunu bilmem mumkun mu? Cunku bu durumda, kapatmak isterken kombiyi acabilirim.
Tesekkurler
https://www.letgo.com/tr-tr/i/sonof...-kontrol_d609222b-8d2f-4d40-9e12-da11032e1dce

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Kullanıcılar
452,670
Son üye
fearles3422

Yeni konular

Geri