rölelere besleme

tnctrkcell

Üye
Katılım
18 Eyl 2008
Mesajlar
104
Puanları
1
Yaş
39
Pic le röle anahtarlayacağım. pic çıkışına optoküplör attım, transistörlerle röleleri anahtarlıyorum.Transistörler için 12volt, röle bobinleri içinde 24v lazım bide tabi pic için 5volt.Bunları devreme nasıl sağlayabilirim. 220/30 trafo koyup trafonun çıkışına 7805,7812,7824 atsam olur mu? daha başka bi fikri olan var mı? transformatör pahalı heralde?..
 

Transistörlere neden 12 volt gerekiyor?
 
24 de olabilir 12 de. 24 verince bazı elemanlar ısınıyo. 12 verincede sağlıklı çalışıyo. arada bişey de olabilir farketmez gibi sanki
 
Röle + beslemesini rölelerin bir ucuna direkt bağlayacaksın, diğer ucuna da npn transistörle anahtarlayacağın gnd 'ı vereceksin. Yani transistörler için ayrıca bir voltaj gerekmiyor.

220/30 trafo çıkışı 78xx regülatörler için datasheetteki sınırın üzerinde, daha düşük voltaj çıkışlı bir trafo kullanmak yerinde olur.

Ek olarak, devrenin tamamının gnd'ı ortak olacaksa optolar boşuna akım harcamaktan ve devreyi kalabalıklaştırmaktan başka bir işe yaramaz. İki farklı kaynak kullanmayacaksan hiç opto kullanma. Pic port çıkışını direnç ile transistör base'ine gir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…