R S T fazları ve kısa devre

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Katılım
24 Tem 2013
Mesajlar
3,720
Puanları
956
Yaş
41
Ustaların hepinize hayırlı günler dilerim. Kaç gündür kafama takılan birkaç soru var. Bu R S T fazları arasındaki fark nedir? Bazı cihazlar R S T fazları ters bağlanırsa çalışmaz diye duydum. Sonuçta R ile S , S ile T ve R ile T arası 380 V. Cihaz hangi farka göre bunu algılayıp çalışmıyor. (Örneğin salon tipi klima). Bir de R S T fazların renk kodu nedir?
Ustalarım diğer bir soru ise binalara gelen 3 fazın birisi kopma durumunda yapılacak müdahale ile ilgili olacaktır. Örneğin çoğu eski binalarda TMŞ veya trifaze ^lü w otomat bulunmuyor. 3 faz ve nötr direkt buvatta ek yapılarak sayaçlara gönderiliyor. Bu 3 fazdan biri kopuksa kısa devre sebebiyle kopma ihtimali var mıdır? Nihayetinde görüldüğü zaman direkt bağlanmaya çalışabilirler. Bu durumda XEDAŞ arayıp elektriği kestikten sonra mı yapılmalıdır?
Ustalarım bu 2. soruyu sorma sebebim çevremde elektriğine baktığım binaların genel durumu böyle. Kafama takıldı size sorayım dedim. Zannımca 2. sorumda elektrikçi değil, Xedaş'ın gelip müdahale yapması uygundur hatta yapması zorunludur.
 
Ustaların hepinize hayırlı günler dilerim. Kaç gündür kafama takılan birkaç soru var. Bu R S Tfazları arasındaki fark nedir? Bazı cihazlar R S T fazları ters bağlanırsa çalışmaz diye duydum. Sonuçta R ile S , S ile T ve R ile T arası 380 V. Cihaz hangi farka göre bunu algılayıp çalışmıyor. (Örneğin salon tipi klima). Bir de R S T fazların renk kodu nedir?

Merhaba,sn Öğretmen27 Hocam. Bu R,S ve T fazları arasında 120 derece asıl kaynaktan çıkış farkları vardır,yani her faz birine göre diğerinden 120 derece daha geriden gelir veya 120 derece daha ileriden gider.

Bazı cihazlar (Örneğin 3 fazlı motorlardan önce) faz koruma rölesi tam kullanarak bu sakıncalı durumdan muaf olunur ve faz sırası yanlışsa eğer tam bir korumaya geçer sistem.Faz koruma rölesi bu faz sırasını tam algılayıp doğru sırada fazlar geliyorsa tam olarak çalışacaktır.Klima örneğini verdiğiniz cihazlarda da bu türden faz koruma röle sistemi içten yer almalıdır diye de düşünüyorum sn.Öğretmen27 hocam.

Ustalarım diğer bir soru ise binalara gelen 3 fazın birisi kopma durumunda yapılacak müdahale ile ilgili olacaktır. Örneğin çoğu eski binalarda TMŞ veya trifaze 3lü w otomat bulunmuyor. 3 faz ve nötr direkt buvatta ek yapılarak sayaçlara gönderiliyor. Bu 3 fazdan biri kopuksa kısa devre sebebiyle kopma ihtimali var mıdır? Nihayetinde görüldüğü zaman direkt bağlanmaya çalışabilirler. Bu durumda XEDAŞ arayıp elektriği kestikten sonra mı yapılmalıdır? Ustalarım bu 2. soruyu sorma sebebim çevremde elektriğine baktığım binaların genel durumu böyle. Kafama takıldı size sorayım dedim. Zannımca 2. sorumda elektrikçi değil, Xedaş'ın gelip müdahale yapması uygundur hatta yapması zorunludur.

Söylediğiniz gibi böylesine ciddi bir arızanın oluşması durumunda (Bunu algılayacak koruma veya emniyet sistemleri girişte tam olarak yer almıyorsa) bundan sorumlu Elektrik dağıtım şirketinin olaya anında tam müdahele etmesi de gerecektir diye düşünüyorum.Kolay gelsin.
 
R S T fazların renk kodu var mı? Bir de önünüzde böyle bir cihaz var şebekeden gelen fazların R S T olduğunu nasıl anlarsınız? Özel bir ölçüm cihazı var mı bunun için?
 
Cevap1-
Bazı üç fazlı alıcılarda dönüş yönü önemlidir, faz sırası saat yönümü tersimi bunu renk koduyla anlayamazsınız. Bunu pratik olarak faz sırasını belirleyen ölçü cihazlarıyla yaparsınız TEDAŞ'da sayaç bağlantılarında bu cihazı kullanır.

Cevap2- Binaya enerji ya direkteki kofra panosundan yada galvaniz panodan gelir her ikisinde de bıçaklı Sigorta vardır.
 
faz sırasını elinizde cihaz yoksa deneme yöntemi ile de bulabilirsiniz.tabi alıcının nasıl çalıştığını bilmek lazım
 
Küçük bir motorla dolaşırsan yada dijital sayaçla :D deneme yoluyla bulabilirsin :D
Yada ver gazı
adam bağırır abi ters dönüyoooo
tamaaaam çevirdim :D

Kerem adında bir arkadaşım bir gün telaşla aradı abi asansör besleme kablosu patlaktı değiştirdim başka hiç birşeye dokunmadım Deli olacağım çalışmıyor ne olabilir dedi.
Faz koruma rölesi vardır 2 fazın yerini değiştir dedim 20dk sonra abi senden Allah razı olsun diye telefon açmıştı 2 saat dönüp durmuş garibim :)
 
normalde edaş binanın kolon sigortasına kadar sorumludur kablo kopması aşırı akımdan veya gevşaklik oksitlenme olabilir
 
Cevaplar için teşekkürler ustalarım.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,776
Mesajlar
930,001
Kullanıcılar
452,544
Son üye
Beratkya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst