Radyatör (Petek) Borusunda Damlatma

blackerz59

Üye
Merhaba arkadaşlar, yakın zamanda radyatör değişimi yaptırdım. Değişim öncesinde vana bağlantılarında kaçak yoktu ama şimdi o yüzük kısmından damlama yapıyor. Ustaya durumu söyleyince tekrar geldi ve biraz daha sıkmayı denedi, ne yazık ki durum aynı. Toplamda 2 peteğin alt-üst 4 vanasında sorun var. Hem ustanın yaptığı işi beğenmedim hem de ne koparırsam kâr düşüncesi hissettim. Onu yaptır bunu yaptır derken her şeyi değiştirmeye kalkarsam bana çok maliyet çıkıyor. Vanalar değişmeden sorun çözülebilir mi? Yani diyorum kuvvetli şekilde sıkayım ama sonra başka iş açarım diye vazgeçiyorum. Bildiğim kadarıyla bağlantı kısmı contalı zaten, söküp dişlerine keten sararsak damlamayı önleyemez miyiz? Yahut oradaki contayı değiştirme şansımız yok mudur?

Ekli dosyalar

• Ekran görüntüsü 2026-07-09 143741.webp
    Ekran görüntüsü 2026-07-09 143741.webp
    16.5 KB · Görüntüleme: 20
Son düzenleme:
Çalıştığım kurumda kalorifer peteği aynı yerden su damlatıyor , ismi İsmail ÜNLÜ amirim ben yaparım dedi , kendisi çok yetenekli , içimden binamız üç katlı; mevsim kış kaloriferler yanıyor, her halde tüm sistemdeki suyu boşaltacak dedim, bir kaç gün sonra elinde yaklaşık 1-2 metre boyunda 2cm civarında şamyel ( araçların iç lastiği belirli enlilikte kesilip satılıyormuş ) alıp geldi, damlatan yere sıkıca sardı en son ucunuda bağladı , damlayan su o an kesildi. Bu yöntemi tavsiye ederim, usta çağırmanıza gerek kalmaz. İsmail Ünlü ye buradan selam olsun. Kolaylıklar.

Merhaba arkadaşlar, yakın zamanda radyatör değişimi yaptırdım. Değişim öncesinde vana bağlantılarında kaçak yoktu ama şimdi o yüzük kısmından damlama yapıyor. Ustaya durumu söyleyince tekrar geldi ve biraz daha sıkmayı denedi, ne yazık ki durum aynı. Toplamda 2 peteğin alt-üst 4 vanasında sorun var. Hem ustanın yaptığı işi beğenmedim hem de ne koparırsam kâr düşüncesi hissettim. Onu yaptır bunu yaptır derken her şeyi değiştirmeye kalkarsam bana çok maliyet çıkıyor. Vanalar değişmeden sorun çözülebilir mi? Yani diyorum kuvvetli şekilde sıkayım ama sonra başka iş açarım diye vazgeçiyorum. Bildiğim kadarıyla bağlantı kısmı contalı zaten, söküp dişlerine keten sararsak damlamayı önleyemez miyiz? Yahut oradaki contayı değiştirme şansımız yok mudur?

Yüzük kısmında conta olması lazım.
Conta çatlamış yüzeyinde çizikler varsa kaçırabilir.
Bazılarında conta yerine konik geçme oluyor.
En ufak pislik veya yüzey çizikliğinde damlama yapabilir.
Kuvvetli sıkmayın yüzüğü veya vanayı kırabilirsiniz.

Düzgün bir tesisatçı bulunuz, konu kapansın. Contalar yenilenecek. Muhtemeldirki boru ağzı contayı kesmiş, bu durumlar için kauçuk contadan önce fiber conta koydurmanızı öneririm. Dişli kısıma fiber conta gelsin, fiberden sonra kauçuk conta gelsin. Eski bir su tesisatçısı kalfası olarak önerimdir.

Damlatan kısımda conta olmaz konik geçme ile sızdırmazlık sağlar. Gevşek yada pirinç malzeme uçtan çürümüş ise damlatır. Orada sıvı conta, keten vs kullanırsanız vana sıfır olsa dahi damlatır. Sıkın sıkabildiğiniz kadar baktınız damlatıyor ozaman değişim gerekir . Kolay gelsin

Düzgün bir tesisatçı bulunuz, konu kapansın. Contalar yenilenecek. Muhtemeldirki boru ağzı contayı kesmiş, bu durumlar için kauçuk contadan önce fiber conta koydurmanızı öneririm. Dişli kısıma fiber conta gelsin, fiberden sonra kauçuk conta gelsin. Eski bir su tesisatçısı kalfası olarak önerimdir.
Ustam yanlış bilgi vermedim inşallah dimi ? Çünkü Konik geçmede conta olmaz diye biliyorum

Son düzenleme:
Abi ben konik zamana yetişemedim. Hatta plastik borular bile yoktu işin doğrusu. Demir boruyu elde keser pafta açar keten basardık. Konik olay bende yok abi 🤗 konik yapıda ise yazdıklarım görmezden gelinebilir, çünkü bilgim yok konik mevzundan

Son düzenleme:
Ayrı ayrı teşekkür ediyorum hepinize. O zaman ilk iş biraz daha sıkmayı denemek... E baktık olmuyor, söküp dişlerine keten sarıyoruz artık o da olmazsa yapacak bir şey yok musluk almak lazım. Malzeme şundan yani pex tip değil mi?

https://www.hepsiburada.com/senpres-pex-boru-kose-radyator-vanasi-1-2-16x2-p-HBCV000005FE80
Orda keten saracak biyer yok ama sarın yinede siz bilirsiniz. Keten belki şişer suyu tutar kısmet artık. Birde vanaya kızıp musluk almayın gadacım siz yinede vana alın 😉

Rakorlu bağlantıda keten/teflon bant olmaz! Konik ağızlar birbirine geçmeli. Ya da conta varsa conta yeterli. Keten sarınca akacak yerden yine akar. Yanaklarda hasar oluşmuş olabilir. İyice sıkınca da (karşı tarafı da anahtarla sabit tutarak), kaçırıyorsa değişim gerekir.

Forum istatistikleri

Konular
133,385
Kullanıcılar
459,241
Son üye
uasertan

Yeni konular

Geri