Reaktif değerlerde gariplik

batsamsun

Üye
Katılım
14 Ocak 2009
Mesajlar
38
Puanları
1
Merhabalar,

Biyik bir fabrikada Teknik Müdür olarak çalışmaktayım.Kompanzasyonda yaptığımız iyileştirmeler sonucu reaktif oranı %14-15 lerden % 5-6 seviyelerine düşürdük.Uzun zamandır bu şekilde gitmekteyiz.Fakat geçen ramazan bayramı tatili sonrası benim reaktif ve kapasitif değerlerim komple değişti.

Reaktif oran: 0.03%
Kapasitif oran:5.60%
şeklinde oldu.ben de hemen grupları kontrol ettim fakat arızalı röle ve kondansatör grubuna rastlamadım.

aradan 11-12 gün geçti şu anda değerler normale döndü.reaktif:5.91%
kapasitif:0.20%
Aynı aktif enerjiyi çekmeme rağmen ki aynı makinalar çalışıyor(reaktif yüküm aynı olmalı) bu durum kendiliğinden nasıl oldu da düzeldi.sizlerden konu ile ilgili yorumlarınızı bekliyorum.ne etki edebilir bu şekilde.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
röleniz ne marka.çalışma mantığı salınımlı çalışma olan bir röle olmalı.yani bir süre kapasitife çekmiş sistemi bir sürede indüktife.
 
Merhabalar,

Siemens Janitza marka dır.12 kademeli.

anlattığınız nasıl bir olaydır?

teşekkürler..
 
Ben Sizin kompanzasyonunuzda bir sorun göremedim. Gayet iyi, hatta süper.....
Bayram tatilindeki değişime gelince muhtemelen tatil dolayısıyla fabrika çalışmamış, bu yüzden aktif ve İndüktif tüketim olmamış, Sabit grubunuzda trafonuz yüksüz iken gerekenden biraz fazla olduğu için bir miktar Kapasitif yazmış. Sakın dokunmayın.....
 
Merhabalar,
Sizin dediğiniz de olabilir fakat Giriş gerilimindeki düşme veya artma gibi sorunlar(TEDAŞ kaynaklı) kompanzasyon değerlerimi etkilemiş olabilir mi? böyle birşeyin etkilemiş olabileceğini de duydum.Ne kadar doğru bilmiyorum...
 

Sayacınızdan önceki hiçbir müdahale, sizi etkilemez. Giriş geriliminiz düştüğü taktide, kondansatörlerinizin de gücü düşer, röle cosfi'yi düzeltmek için fazla kademe devreye alır.

Sn. Ertek68'in dediği gibi olmuş büyük bir ihtimalle.
 
tatile girmeden önce de sabit grupları kapatmıştım.kapasitif çekmesin diye.o zaman tam olarak mı kapanmadı acaba?
 
giris geriliminden kaynaklaniyor buyuk bi ihtimalle.arkadaslara katiliyorum ne olursa olsun sisteme dokunmayalim.
 
tedaşın uygulamaya koyduğu yeni reaktif ve kapasitif oranlara göre çok iyi çalışıyor sisteminiz.arkadaşlara hak veriyorum.kesinlikle dokunmayın.iyi çalışmalar..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…