Katılım
5 Eyl 2014
Mesajlar
2
Puanları
1
Yaş
35
Merhaba,

Bilindiği gibi Elektrik ve enerji ihtiyacı ülkemizde ve dünyada her geçen gün hızla artmakta ve buna bağlı olarak arz-talep dengesizliği oluşabilmektedir. Bundan dolayı enerji verimliliğinin önemi her geçen gün daha fazla farkındalık oluşturmakta ve vurgulanmaktadır.
Enerji üretim kaynaklarının yetersizliğini konuşmaktansa, her bireyin kendi imkanlarınca enerji verimliliğine katkı sağlamaya çalışmasının daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun içine bir çok alan girebilir ve kimin hangi alanda kendi imkanlarınca enerji verimliliğine katkı sağlayabileceği, başka konu başlıkları altında paylaşılabilir. Ben bu başlık altında, Reaktif Enerji ve tüketimi konusunda enerji verimliliği üzerinde durmak istiyorum.

Konumuza gelecek olursa, Reaktif Enerjinin ne olduğu hakkında yeterli bilgisi olmayan arkadaşlar olabilir. Bunun için kısa bir tanımlama yapmak gerekirse; Reaktif Enerji, İşe yaramayan ancak kaynaktan çekilen istenmeyen güçtür. Diğer bir ifadeyle, endüktif yüklü devrelerde, manyetik devrenin uyartımı, devrenin çalışabilmesi için gereken güçtür. “Q” harfi ile gösterilir Bu güç, endüktif yük üzerinde harcanmaz, sadece depo edilir ve tekrar kaynağa gönderilir. Dolayısıyla, kaynakla endüktif yük arasında sürekli olarak reaktif güç alışverişi yapılır Bu durum ise, sistemdeki iletkenlerden geçen akımın artmasına ve sistem üzerinde istenmeyen zararlara sebep olur. Birimi (volt-amper-reaktifdir (var)).
Farklı kaynaklardan daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Reaktif güç kullanımı yönetmeliklerce sınırlanmıştır. Belli güçlere belli oranlar verilerek bu oranların aşılması durumunda dağıtım şirketi tarafından abonelere ceza faturası kesilmektedir. Reaktif güç yönetmeliğinde, reaktif kontrol yapılması için sözleşme gücü 9 kW üzerinde olan firmaların kompanzasyon panosu kurma zorunluluğu olduğu yazmaktadır. 9 kW altı aboneler ise reaktif güç ile muhatap olmazlar.

Sözleşme gücü 9 kW ve üzeri olan abonelerin kurmuş oldukları kompanzasyon panolarının bana göre en önemli özelliği Reaktif cezayı önlemesinden çok enerji verimliliğine en iyi bir şekilde fayda sağlayabilecek şekilde kontrol altında tutulup denetlenmesidir. Böylece sistemin ihtiyacını doğru bir şekilde karşılayan ve sağlıklı çalışan bir kompanzasyon panosu yaklaşık %6 -%7 civarlarında bir enerji verimliliği sağlamış olur. Tabiki bu da elektrik faturasına artı bir kazanç olarak yansır.

Peki kompanzasyon panosunun sağlıklı çalışıp çalışmadığını nasıl anlarız? Bunun için kompanzasyon panosu düzenli olarak, panodan anlayan kişiler veya firmalar tarafından kontrol altında tutulmalı. Bunun için farklı yöntemler mevcut. Fakat benim tavsiye edeceğim yöntem, kompanzasyon sisteminin yani reaktif enerji tüketiminin uzaktan takip sistemi ile takip edilmesi. Böylece takip eden kişi veya firma, sizin sistemden hangi enerjiyi hangi saat diliminde ne kadar çektiğini, panoda herhangi bir sıkıntı olup olmadığı uzaktan takip sistemi ile rahat bir şekilde takip edebilir. Bu yöntem ile hem reaktif ceza ödemekten kurtulacak hem de verimli enerji tüketerek hem ülkemize hem de kendinize enerji verimliliği açısından ciddi oranda fayda sağlayacağınızı düşünüyorum. Böylelikle reaktif ceza konusunda da kafanızın rahat olacağını düşünüyorum.

Bu arada reaktif enerji tüketiminden dolayı neredeyse her ay fazlasıyla ceza ödeyip de farkında olmayan bir çok abone ile karşılaşıyorum. Bu konuda dikkatli olmanızı, cezaya düşüp düşmediğinizi araştırmanızı tavsiye ederim.

Bu sistemi, benim de yönetiminde bulunduğum EKOWATT adı altında bir firma ile profesyonel bir şekilde yürütmekteyiz. Arzu eden kişi veya firmalara yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

www.ekowatt.com.tr

Umarım faydalı olmuştur.

Saygılarımla,

Rüçhan LEBLEBİCİ
Elektrik - Elektronik Müh.
 
Marmara bölgesinde kesinlikle biz takip ederiz. Net çözüm. Baş ağrıtmadan...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,776
Mesajlar
930,001
Kullanıcılar
452,544
Son üye
Beratkya

Yeni konular

Geri
Üst