Bu durumun daha iyi anlaşılabileceğini düşünerek bir örnek vermek istiyorum, yanlış ifadeler olursa lütfen düzeltiniz!
Bir musluğa bağlı, yerde yatıp uzanan bir hortum düşünelim, hortumun uç kısmı birazcık meyille yukarı doğru bakıyor olsun (Direnç olarak anlayabiliriz). Musluğu açalım, hortumun içi ağzına kadar suyla dolduğunda musluğu kapatalım. Henüz ucundan su akmamış olsun. Burada hortumun ağzına kadar gelen su Reaktif Güç'e örnek olabilir. Eğer musluğu tekrar açıp hortumun ucundan suyu çıkartırsak o zaman hortum kendisinden beklenen işi yapmış olur. Bu da Aktif Güç'e örnek olabilir.
Su, hortum boyunca ilerlemeden ve hortumun içini doldurmadan hortum kendisinden beklenen işi yapamayacak, suyu dışarı çıkartamayacaktır. Fakat suyun, hortumdan çıkması için ilk önce hortumun içinin suyla dolması gerekmektedir.
Dikkat edilmesi gereken nokta burasıdır: Hortumun içindeki su, bizim için aktif iş görmediği ve bizim bunu hiçbir zaman kullanamadığımız gibi suyu kullanmak için
ilk önce hortumun içinin dolmasına ihtiyaç vardır.
Buna göre
Reaktif Güç hortumun içindeki; yani bizim aslında hiçbir zaman kullanmadığımız fakat her zaman ihtiyaç duyduğumuz güçtür. Bu durum
Elektrik motorlarının ve bobinlerin Aktif Güç'ü kullanmadan önce sargıların ilk ihtiyacı olan öncül güç yani Reaktif Güç'tür.
Reaktif Güç, Zenon'un Dikotomi Paradoksuna benzer bir durumdur.
İnşallah faydalı olur, değerli yorumlarınızı ve düzeltmelerinizi esirgemeyiniz.