Reaktif Nedir?

Edremit arkadaşımız yukarda kompansasyon yaparak endüktif bileşeni yok ederek dolayısı ile reaktif bileşeni yok ediyoruz ,o zaman motorlar neden çalışıyor ? Diye bir soru sormuş.

Kompanzasyon yapsakta yapmasakta motorlar bobinlerinden ötürü sistemden endüktif akım çekerler ve şebekeye endüktif yük bindirirler.Buna engel olamayız ,aksi taktirde zaten motor çalışmaz.Peki kompanzasyon yapınca kapasitif akım çekip endüktif akımı yok ediyoruz ,bu nasıl oluyor derseniz bunuda şöyle açıklamak isterim.

1-Kompanzasyon yaparak sisteme kondansatör ekler ve şebekeden çekilen endüktif akımla birlikte kapasitif akım çeker ve iki bileşeni (aynı doğrultulu zıt yönlü olduğu için) rezone etmiş oluruz.
2-Kompanzasyon kondansatör gruplarının bağlandığı nokta ile güç kaynağı arasındaki kablo ve ekipmanları kompanze eder.
3-Kompanzasyon noktasından sonraki motor ,kablo ve diğer ekipmanlar yine aynı reaktif akımı çekmeye devam eder.Bizim amacımız güç kaynağını maksimum verimde kullanmaktır ve bunun içinde görünür gücün reaktif bileşenlerini rezone etmektir.

Selamlar ,saygılar.
 
sn digitalist reaktif enerji manyetik alan oluşması için şebekeden çekilip manyetik alan ortadan kalktığında tekrar şebekeye iade edilirse kondansatörler ne işe yarar açıklar mısınız
 
Bilgileriniz için çok teşekkür ederim.
 
Bu durumun daha iyi anlaşılabileceğini düşünerek bir örnek vermek istiyorum, yanlış ifadeler olursa lütfen düzeltiniz!
Bir musluğa bağlı, yerde yatıp uzanan bir hortum düşünelim, hortumun uç kısmı birazcık meyille yukarı doğru bakıyor olsun (Direnç olarak anlayabiliriz). Musluğu açalım, hortumun içi ağzına kadar suyla dolduğunda musluğu kapatalım. Henüz ucundan su akmamış olsun. Burada hortumun ağzına kadar gelen su Reaktif Güç'e örnek olabilir. Eğer musluğu tekrar açıp hortumun ucundan suyu çıkartırsak o zaman hortum kendisinden beklenen işi yapmış olur. Bu da Aktif Güç'e örnek olabilir.

Su, hortum boyunca ilerlemeden ve hortumun içini doldurmadan hortum kendisinden beklenen işi yapamayacak, suyu dışarı çıkartamayacaktır. Fakat suyun, hortumdan çıkması için ilk önce hortumun içinin suyla dolması gerekmektedir.

Dikkat edilmesi gereken nokta burasıdır: Hortumun içindeki su, bizim için aktif iş görmediği ve bizim bunu hiçbir zaman kullanamadığımız gibi suyu kullanmak için ilk önce hortumun içinin dolmasına ihtiyaç vardır.

Buna göre Reaktif Güç hortumun içindeki; yani bizim aslında hiçbir zaman kullanmadığımız fakat her zaman ihtiyaç duyduğumuz güçtür. Bu durum elektrik motorlarının ve bobinlerin Aktif Güç'ü kullanmadan önce sargıların ilk ihtiyacı olan öncül güç yani Reaktif Güç'tür.

Reaktif Güç, Zenon'un Dikotomi Paradoksuna benzer bir durumdur.

İnşallah faydalı olur, değerli yorumlarınızı ve düzeltmelerinizi esirgemeyiniz.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
935,999
Kullanıcılar
453,636
Son üye
Keremmesenn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst