Ustalarım hayırlı akşamlar. Bugün bizim TV de aniden yayınlar gitti. TGRT, BAL TV gibi 3-4 kanal çekiyor diğerleri çekmiyor. Multiswich var binada. Diğer tekli çanağım var mutfakta orda recevieri denedim sağlam. TV scat kablosu da sağlam. Multisivicten kablomuzu buldum çıkardım örgülü ve tek telli olan kabloları birbirine bağlayıp aşağı inip multimetre ile kısadevrede ölçtüm. Ölçü aletinde anlık olarak 1000 gibi bir değer çıkıp tekrar 1 yani sonsuzu gösteriyor yani ötmüyor. Kabloda kopukluk var gibi ama neden 2-3 kanal çekiyor onu anlayamadım.
Benim tespitim doğru mu acaba? Bir de multisivic sağlam diğer komşular da sorun yok. saygılar...
Merhaba,öğretmen27 hocam.Sorununuz kablo ek yerlerindeki muhtemelen istenmeyen bir direnç artışından oluşuyor gibi görünüyor.Zaten koaksiyel kabloların belirli yerlerinde ek yapıldığından da bahsetmişsiniz.Aslında mecbur kalınmadıkça koaksiyel kablolarda ek yapmak,nizami yapılan geçme-vidalı-sıkıştırmalı bağlantılar dışında çok sağlıklı da değildir.Ek yerlerinin sanki normal bir koaksiyel kablonun devamı,parçası gibi olması,ekstra direnç (Omaj) değerini oluşturmaması çok fazla önemlidir bu noktalarda.Bu konu özellikle uydu alıcı koaksiyel (Ekranlı) kablolarında neden çok büyük önem taşıyor onu açıklamaya çalışayım isterseniz.
Sn.by lent'in de ifade ettiği gibi kanalın çeşitli yatay ve ya düşey polarizasyonlu özel durumlarında,receiver çalışırken kabloda iletilen dc. sinyalinin voltaj değeri de değişiklikler gösterebilir.Uydu sinyalini ileten koaksiyel kablonun ayni zamanda lnb içindeki elektronik devrelerin çalışması,farklı sinyal dönüşümü (Çanakta odakta toplanan mikrodalga enerjisinin,uydu alıcı cihazında değerlendirilebilmesi için,lnb içindeki bir dönüşüm ve amplifikasyon işlemi için gerekli dc. besleme akımı) için ayni koaksiyel kabloda,bir de uydu alıcıdan gelen dc. besleme akımı da ek olarak taşınıyor.Yani sonuç olarak çift etkileşimli bir elektronik yapıdır da diyebiliriz bu uydu sistemlerinin çalışması için.
Koaksiyel kablonun ek yerlerinde eğer gereğinden daha büyük ve istenmeyen omaj değerleri kendiliğinden,bir bağlantı zaafiyeti nedeniyle de oluşursa,bu lnb'ye giden dc.hattının da direkt olarak aksaması,gereğince de beslenememesi demektir.(Binada kullanılan multisviçten de geçerek) Diğer kanallardaki sinyal kaybının en büyük nedeni de bence de kablo niteliğinin bir şekliyle iletim kusuru yönüyle de zayıflatılmış olabilmesidir.Mümkünse kablo ek yerlerindeki bağlantı nokatalarını (Kablonun dış ekran örtüsündeki bakır örgü ve içteki tek damarlı bakır iletkeni) havya ile sanki orijinal durumundaki gibi olacak şekliyle lehim kullanarak,direnç oluşması ihtimali tamamen de kalkacak şekliyle bağlantıları tekrar özenle yapıp,yapılan bu işlemden sonra da çıplak yerlerin üzerini elektrik bantıyla tam izole etmeye çalışın.Bu şekilde elektriki geçirmezlik durumunu (Ekstra omaj oluşma riskini veya ihtimalini de) büyük ölçüde önlemiş olursunuz.(ADSL sinyalini telefon sinyaliyle birlikte taşıyan telefon kablolarında taşınan ADSL sinyalinin de,çok temiz ve net olarak taşınmasında,telefon kablo ek yerlerinde yine benzer işlemlerin yapılması,bildiğiniz gibi sinyal kalitesi açısından da çok faydalı olmaktadır.) Zaten kablolar üzerinde yapacağınız dikkatli tetkiklerde bu durum iyice aydınlanacak,asıl sorunun kaynağıının bu olduğu diğer arkadaşların da açıklıkla ifade edebildiği gibi gün yüzüne çıkmış olacaktır.
Omaj ölçümünde buzzerin değer gösterip ötmemesi konusunda ise size şunu söyleyebilirim.Omaj değeri sıfıra çok yakın veya tam sıfır değerinde ise,buzzer ötecektir.Diğer ara kademelerdeki belirli değer ölçümlerinde (Örneğin bir hoparlörün 4 ohm veya 3.2 ohm olan empedans değerini sesli direnç ölçümünde) ise buzzer,omaj değerini dijital olarak displayde gösterdiği halde buzzer ses vermeyecektir.Aslında buzzerin ötmesini arada herhangi bir direnç öğesi oluşturacak hiçbir neden kalmadığında,çıplak düz bir bakır kabloda iletilen bir dc.akımın verdiğine benzer bir tepki (Avometre de bunu yapıyor zaten bir direnç ölçerken) veya diğer bir deyişle de,bunu direkt bir kısa devre ibaresi,göstergesi olarak ele alıp değerlendirmek durumundayız.Yani buzzerin,avometreyle sesli direnç ölçümünde,ancak bu özel kısa devre durumlarında tam olarak da öterek ses vermesini beklemeliyiz.Kolay gelsin.Saygılarımla.