Recevier de 3 kanal çekiyo diğerleri çekmiyor.

Öğretmen27

Profesyonel Üye
Ustalarım hayırlı akşamlar. Bugün bizim TV de aniden yayınlar gitti. TGRT, BAL TV gibi 3-4 kanal çekiyor diğerleri çekmiyor. Multiswich var binada. Diğer tekli çanağım var mutfakta orda recevieri denedim sağlam. TV scat kablosu da sağlam. Multisivicten kablomuzu buldum çıkardım örgülü ve tek telli olan kabloları birbirine bağlayıp aşağı inip multimetre ile kısadevrede ölçtüm. Ölçü aletinde anlık olarak 1000 gibi bir değer çıkıp tekrar 1 yani sonsuzu gösteriyor yani ötmüyor. Kabloda kopukluk var gibi ama neden 2-3 kanal çekiyor onu anlayamadım.
Benim tespitim doğru mu acaba? Bir de multisivic sağlam diğer komşular da sorun yok. saygılar...

Bay ilginç bi arıza Sn Hocam mutfaktaki aleti bi deneyin yine mi 3 kanal mevcut diye. Cihazı gün içinde karıştıran oldu ayarlar filan?

Bay ilginç bi arıza Sn Hocam mutfaktaki aleti bi deneyin yine mi 3 kanal mevcut diye. Cihazı gün içinde karıştıran oldu ayarlar filan?
Merhaba Sayın By Lent Ustam...Umarım iyisindir...Mutfakta denedim full çekiyor. Ayrıca mutfaktaki recevieri de odaya getirdim. Yine 3-4 kanal çekiyor. Mutfakta tekli çanağım var. Multisivicten gelen kablo Kısadevrede 1000 li gibi bir değer gösterip sonra 1'i gösteriyor yani ötmüyor. saygılar...

Sizin daireye gelen m/switc te arıza gibi görünüyor bi de diğer arkadaşların yorumunu bekleyelim görelim

Sizin daireye gelen m/switc te arıza gibi görünüyor bi de diğer arkadaşların yorumunu bekleyelim görelim

Aslında ilk etapta ben de öyle düşündüm. Ama karşı komşumda sorun olmadıgını söyledi. Ben de konnektörü farklı çıkışlarda denedim sonuç yine aynı. Bu sefer multisiviçten kablo mu çıkardım. Örgülü ve tek telli kabloyu birbirine sardım evime inip kısadevrede ölçtüm ama ötmedi. Yukarida verdiğim gibi değerler çıktı. Bu durumda kablo da iletim yönünden bir sıkıntı var gibi gözükmüyor mu? Normalde ötmesi lazım. Yanlışım var mı ustam?

Aşağıdan cihazdan sökük üstten de birbirine bağlı diorsunuz ötmesivey a rakam il edeğer yazmalı aşağıdan sökmeden bunu yapmayın, başka yöntem hatırlatayım aşağısı cihaza bağlı kalsın yukarıyı çıkarıp 20v dc de ökçün 13 veya 18 v (kanalın dik yaty oluşuna göre değişir) okuyorsan kablo sağlam

1-)Dostum bazı dairelerde multiswitch ten çıktıktan sonra daire içinde 1 adet spliter ile bir kaç odaya bölüyolar. sizin sorununuz bu spliterde olabilir. ( eğer varsa ) spliter bozulmuş olabilir. Bağlantısında sıkıntı olabilir f konnektörü gevşemiş olabilir. yayını geçirmiyor olabilir. birde spliterin içinde kondansatör vardır. yayın bu kapasitörün üzerinden geçer ama ölçü aleti ile ölçemezsiniz. Yüksek frekansın garip yanları vardır. kapasitörler dc geçirmezken ac yi iletir. yine çenem düştü yanı kısacası bu parçada sıkıntı olabilir. söküp düz bağlayıp denemek lazım yada ölçü aletiniz ile yukarıdaki kabloyu kısa devre ettiğinize göre dairenizden spliterin önünden ölçün.

2-) düşük bi olasılık kabloda ek varsa oksit yada kopma olmuş olabilir.

3-) kablonuz kalitesiz kablo ise kopmuş yada bozulmuş olabilir ( başıma geldi ) Fabrikasyon hatalıda olabilir.

Merhabalar @serkan_48 ustam. Spliter yok. F konnektörü kontrol ettim. Ustam yukarıda 2-3 m kadar ek var. Bu ek kablo çok dandik. Özellikle dış örgü kısmı. Yarın onu kontrol edicem. Tekrar yazarım.

Ölçü aletinde BUZZER kademesinde hem değer gösterip hem de ötüyor. Burda kısadevre var diyebiliyoruz. Bir de sadece değer gösterip ötmemesini nasıl yorumlayacağız? Yine kısadevre var diyebilir miyiz kesinlikle?

Merhabalar hocam ,

buzerin ötmesi kısa devre var anlamına gelmez. Hattın tam kısa devre olması 0 ohm görmenizdir. Bu ölçü cihazınızın kalibrasyonu sorunu nedeniyle bazen 1 yada 2 ohm gördüğünüzdede kısa devre anlamına gelebilir. ama ekranda 100 ohm görmeniz ( buzeri ötüyor olsada ) kısa devre değildir. orada bir direnç okuyorsunuz demektir.

Bence santralden receiverinize kadar olan hatta ne kadar ek varsa kontrolünüzü yapın. her ekte kısa devre kontrolü yapın. Bence sorununuz önceki mesajımdada yazdığım gibi eklerde olabilir.

Allah kolaylık versin..

Merhaba,öğretmen27 hocam.Sorununuz kablo ek yerlerindeki muhtemelen istenmeyen bir direnç artışından oluşuyor gibi görünüyor.Zaten koaksiyel kabloların belirli yerlerinde ek yapıldığından da bahsetmişsiniz.Aslında mecbur kalınmadıkça koaksiyel kablolarda ek yapmak,nizami yapılan geçme-vidalı-sıkıştırmalı bağlantılar dışında çok sağlıklı da değildir.Ek yerlerinin sanki normal bir koaksiyel kablonun devamı,parçası gibi olması,ekstra direnç (Omaj) değerini oluşturmaması çok fazla önemlidir bu noktalarda.Bu konu özellikle uydu alıcı koaksiyel (Ekranlı) kablolarında neden çok büyük önem taşıyor onu açıklamaya çalışayım isterseniz.

Sn.by lent'in de ifade ettiği gibi kanalın çeşitli yatay ve ya düşey polarizasyonlu özel durumlarında,receiver çalışırken kabloda iletilen dc. sinyalinin voltaj değeri de değişiklikler gösterebilir.Uydu sinyalini ileten koaksiyel kablonun ayni zamanda lnb içindeki elektronik devrelerin çalışması,farklı sinyal dönüşümü (Çanakta odakta toplanan mikrodalga enerjisinin,uydu alıcı cihazında değerlendirilebilmesi için,lnb içindeki bir dönüşüm ve amplifikasyon işlemi için gerekli dc. besleme akımı) için ayni koaksiyel kabloda,bir de uydu alıcıdan gelen dc. besleme akımı da ek olarak taşınıyor.Yani sonuç olarak çift etkileşimli bir elektronik yapıdır da diyebiliriz bu uydu sistemlerinin çalışması için.

Koaksiyel kablonun ek yerlerinde eğer gereğinden daha büyük ve istenmeyen omaj değerleri kendiliğinden,bir bağlantı zaafiyeti nedeniyle de oluşursa,bu lnb'ye giden dc.hattının da direkt olarak aksaması,gereğince de beslenememesi demektir.(Binada kullanılan multisviçten de geçerek) Diğer kanallardaki sinyal kaybının en büyük nedeni de bence de kablo niteliğinin bir şekliyle iletim kusuru yönüyle de zayıflatılmış olabilmesidir.Mümkünse kablo ek yerlerindeki bağlantı nokatalarını (Kablonun dış ekran örtüsündeki bakır örgü ve içteki tek damarlı bakır iletkeni) havya ile sanki orijinal durumundaki gibi olacak şekliyle lehim kullanarak,direnç oluşması ihtimali tamamen de kalkacak şekliyle bağlantıları tekrar özenle yapıp,yapılan bu işlemden sonra da çıplak yerlerin üzerini elektrik bantıyla tam izole etmeye çalışın.Bu şekilde elektriki geçirmezlik durumunu (Ekstra omaj oluşma riskini veya ihtimalini de) büyük ölçüde önlemiş olursunuz.(ADSL sinyalini telefon sinyaliyle birlikte taşıyan telefon kablolarında taşınan ADSL sinyalinin de,çok temiz ve net olarak taşınmasında,telefon kablo ek yerlerinde yine benzer işlemlerin yapılması,bildiğiniz gibi sinyal kalitesi açısından da çok faydalı olmaktadır.) Zaten kablolar üzerinde yapacağınız dikkatli tetkiklerde bu durum iyice aydınlanacak,asıl sorunun kaynağıının bu olduğu diğer arkadaşların da açıklıkla ifade edebildiği gibi gün yüzüne çıkmış olacaktır.

Omaj ölçümünde buzzerin değer gösterip ötmemesi konusunda ise size şunu söyleyebilirim.Omaj değeri sıfıra çok yakın veya tam sıfır değerinde ise,buzzer ötecektir.Diğer ara kademelerdeki belirli değer ölçümlerinde (Örneğin bir hoparlörün 4 ohm veya 3.2 ohm olan empedans değerini sesli direnç ölçümünde) ise buzzer,omaj değerini dijital olarak displayde gösterdiği halde buzzer ses vermeyecektir.Aslında buzzerin ötmesini arada herhangi bir direnç öğesi oluşturacak hiçbir neden kalmadığında,çıplak düz bir bakır kabloda iletilen bir dc.akımın verdiğine benzer bir tepki (Avometre de bunu yapıyor zaten bir direnç ölçerken) veya diğer bir deyişle de,bunu direkt bir kısa devre ibaresi,göstergesi olarak ele alıp değerlendirmek durumundayız.Yani buzzerin,avometreyle sesli direnç ölçümünde,ancak bu özel kısa devre durumlarında tam olarak da öterek ses vermesini beklemeliyiz.Kolay gelsin.Saygılarımla.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…