RİNG KAVRAMI
Ring sözcüğü (ing. halka, türkçede göz olarak söylenebilir, türkçede yine ring olarak yerleşmiştir.)
Ring aynı noktadan çıkan, aynı noktaya dönen olabildiği gibi iki ayrı noktaya bağlandığı için ring olarak kabul edilebilecek bağlantı şeklidir.
Ring iki türlü çalıştırılabilir.
- Tam kapalı
- Bir noktadan açık.
Şehir Elektrik Dağıtım Şebekeleri (ŞEDŞ) de (AG) de ve (OG) de hep AÇIK RİNG kullanılır. Bu açık nokta kolların oluşturduğu gözün orta noktasıdır. (Takribi olarak kol yüklerinin eşitlenebildiği nokta.)
Bizde Tam kapalı ring neden yapılmaz ?
10 trafolu bir ring olduğunu düşünelim. Ring elemanlarında bir arıza halinde ana besleme kesicilerinin ikisi birden açma yapar. 10 trafo birden devre dışı kalır. Bu hiç istenmeyen bir durumdur. (Bu açma ancak çok iyi bir röle koordinasyonu yapılması halinde tek taraflı olabilir.)
Bu 10 trafo ringe iki şekilde bağlanabilir.
- Her trafoya girdi çıktı
-Trafolar saplama (T) bağlantı
Her trafoya girdi çıktı en iyisidir. Bu taktirde trafoları birbirine bağlayan kesicilerin hem yük akımları bakımından hem de kısa devre akımları bakımından çok iyi ayarlanması ve yönlü AA röleleri kullanılarak yapılması gerekir.
Bu konuda daha geniş bilgileri, ŞEDŞ Projeleri kitabımda bulabilirsiniz. SehirSebekeleri olarak aramalısınız.
Ringin ana amacı: arızalı parçayı devre dışı bırakıp diğerlerinin çalışabilir kalmasını sağlamaktır. Bu ancak, iyi şebeke planlaması ve iyi işletmeciler ile mümkündür. Bizde tam kapalı ring yapılamasının ana sebebi budur. Diğer bir sebep de her trafoya hem girişte hem çıkışta (Ay-Ke-Ay) + Röleler konmamasıdır.
Elk. Y. Müh.
Birol YILMAZ