Aslında konu robotlardan çok düşünebilen ve tek düze sonuçlar yerine duruma göre daha mantıklı sonuçlar üreten sistemler için düşünülmeli. Çünkü robot demek sizinde basettiğiniz gibi sadece
Elektronik bir kart ve ya pc değildir. Gerçekten Robot demek bence teknolojinin ulaşabileceği son noktadır bir bakıma, mekanik,
Elektrik, elektronik, yazılım... vs olarak.
Aslında burada amaçladığım bazı durum ve koşullar altında farklı ve daha mantıklı sonuçlar ortaya koyabilecek bir algoritma veya program yapıları. Tabi burada basedilen ve kısıtlayıcı herhangi bir donanım, yapı ve yazılım söz konusu olmadığı için çalışma sadece algoritma veya akış diagramları olarak şekillenmelidir.
mesela çok basit bir örnek (Ne söylemek istediğimi anlatmam için)
mühürleme nasıl yapılır? Mantığı nedir? Mühürleme birsistem ya da düzeneğe start verildiğinde, bu düzeneğin konumunu korumasını sağlayan işlemdir. (Bu benim tanımım tabi detaylandırılabilinir)
bunu çözdükten sonra uygulama durumunda da ne yapılır?
kapılarda, rölelerde, PLC, vs... gibi uygulama alanlarında sistem aynı şekilde çalışır. fakat yöntemler ve donanımlar farklıdır.
işte benim burda ortaya koymaya çalıştığım şey de mühürleme nedir? nasıl yapılır? nasıl çalışır? gibi şeylerin tanımlamasının yapılması.
tabi mühürlemeden kastımda, aslen yazılımda düşünebilen algoritmalarıdır. (Bulanık mantık ile karıştırmayalım ama)
diğer bir örnek olarak günümüzde mantık işlemleri için (önerme tabanlı olarak) and, nand, or, nor, exnor, oxnor, not gibi işlemlerle birçok şey yapılabilmektedir. platform farklı olbilir. Transistör, diyot, röle,PLC vb...
matematiksel işlemlerde mantık işlemlerinin kombinasyonu ve türevi olarak ta basitçe 4 işlemdir (Tabi elektronikte 2 işlemdir) toplama, çıkarma
düşünme işlemleri ninde benzer şekilde yapılanmasını sağlamak, mesela olumlu düşünmek, olumsuz düşünmek,.....??? gibi diyeyim işte benim aradığım bu kısmın sonuçları (geliştirebilirsek kuralları, formüle uyarlanmış denklem ve işlevleri gibi)
karışık bir konu gibi duruyor ama umarım anlatabilmişimdir.
iyi paylaşımlar