Rulman ve Yataklama

Benim Z vidası da yamuktu. Düz zemine yükseklik koyarak mengene ile sıkıştırıp düzelttim.

Uyarılar dikkatli olmaya zorluyor. Ucuza yaptırıp mil+uç işlemeyi çöpe atarsak daha pahalıya gelecek.

Z ekseni kısa olmasına rağmen eğri ise kötü. Eğrilik acaba milin kendisinden mi yoksa işleme hatasından mı kaynaklanıyor?
 
Tornacı da yamultabilir. Yukarıda bahsettiğim lünet meselesi. Diğer taraftan benim şahin rulmandan aldığım bütün miller (işlenmemiş) eğri geldi. Z ekseni bile. İşlettirip gönderin demiştim. Makinemiz yok kendiniz işletin demişlerdi.

Haydi işlettirmek için ısıttırıp sertliğini aldınız diyelim. Bu işlemde mil yine yamulur/çarpılır. İşlendikten sonra endüksiyon işlem yaptırdınız. Yine çarpılır. Isınan her metal çarpılır. Ha sadece uç kısmına ısıl işlem yaptıracağım diyeceksiniz. Peki ne gerek var? Demek istediğim milin 50mm'lik ucunu endüksiyonla sertleştirsen ne olur? Yumuşak da yalama olur diye mi korkuyorsunuz? Hiç bir şey olmaz. Makine eskir o miller eskimez.

Benim Z eksenini düz bir zeminde yuvarlayıp ne tarafa eğri olduğunu gördüm. O tarafı mengene ile sıktım. Düm düz oldu. Diğer eksenler uzun olduğu için eğrilik çok sorun olmuyor. Milin somunu tölere edebiliyor çünkü. Düzeltebilirseniz daha iyi olur tabii.

Benden söylemesi deyip köşeme çekileyim.
 
Polymak'a sıkma somununu da sormuştum. Somunun üstünden ve yanından setuskurla sıkılan iki farklı tipi var. Bu da gelen cevap;
--------------------
İç çapı 12 mm gelen sıkma somunu şuan stoklarımızda bulunmamaktadır.
En düşük iç çap 27 mm gelmektedir.
 
Somun derken bilyali somunu kastetmistim.

16xx millerde M12 hatve 1 sikma somunu kullanilir. End azindan BK/FK yataklarinda o gelir. Ayrica her yerde bulunmaz. Tornaci yapar.
 
Polymak'ın reklamı vardı "sıkma somunu (lock nut) stoklarımıza girdi" diye, boş çıktı. Somunun yan tarafından setuskurla sıkıştıran tipini alabilsek sorunsuz ve iyi olacaktı.
 
Beni anlamadığın hissine kapılıp sürekli başa sarıyorum. Her 12mm somun aynı değildir. İçindeki dişlerin hatvesi (Dişlerin arasındaki mesafe. İngilizcede module, pitch veya fine pitch diye geçer.) farklıdır. Senin aradığın somunun hatvesi 1mm'dir ve her yerde bulunmaz. Hatta bulman çok zor.
 
Hatvesini sormadım ama vidalı mil yataklaması için kullanacağımı belirttim. Polymak'ın çalışma alanı CNC, lineer kızak, yataklama, vidalı mil gibi konular. Zaten kendileri de "yataklamayı kendisi yapmak isteyenler için" diye açıklama yapmış. Bu nedenle tam işimize yarayacak ürün olduğunu düşünüyorum, ellerinde olsa emin olmak için yine de hatveyi sorardım.

Dışarıda basit gözüken şeyleri yaptırtmak çoğu zaman sıkıntılı ve pahalı oluyor özellikle malzemeyi ve piyasayı iyi tanımıyorsanız. Hazır ürün bulunca bu nedenle sevinmiştim.


Vidalı mil dişlerini şişirmeyecek tipte
 
Metrik 12 ince diş diye ararsan bulursun.
1.5 - 1.25 - 1 - 0.75 ..

http://www.ebay.com/sch/i.html?_odk...r.TRS0&_nkw=12mm x 0.75 Metric Taper&_sacat=0

http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_trksid=p2060353.m570.l1313.TR0.TRC0.H0.X12 x 0.75 Metric Right Hand Die M10 x 0.75.TRS0&_nkw=12 x 0.75 Metric Right Hand Die M10 x 0.75&_sacat=0

Piyasada ince diş 1.25 her hırdavatçıda bulunur..

Adımın küçülmesi mesela ince boru az etli yerler gibi derinlik sorunu olduğunda gereklidir.
Söz konusu işte önemli değil.
Tabii tornacı için kolaylık bir kaç pasoda iş tamam.

Her mili aynı kolaylıkta işleyemezsin , kaliteli ise kabuk serttir ! az bir şey taşlamak kolaylıktır.

Düzeltmeyi masa üstünde değil de aynada döndürerek dene..
 
@Yusuf&CNC

M12x1 somun bulamazsanız ve aceleniz yoksa haber edin, ben size ücretsiz yapayım bir iki tane. Kendime de yapacağım.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…