Rulman ve Yataklama

..tornanın aynasına bağlamak zor. . 3 çeneli aynaya...

3 çeneliye daha kolay , çenelerden birine ihtiyaca göre 3-4-5 mm lama gibi bir şey koyup sıkarsın , delik eksenden kayar..
 
Ilk tornamin 80lik aynasinin cenelerinde numara yoktu. Bu yuzden ben de dislere bakarak takmaya alistim. Numaralara bagimli olmaktan kurtariyor.
 
Ayrıca tornalarda yumuşak ayak denilen bir şey olur ihtiyaca göre taşlanır.
Ya da universal olanlarda ek aparat yapılır ,ayna aparatı aparat parçayı sıkar..
 
havacılık demişken

bizim teknisyenler de kazım ağabeyin dediği gibi bazı somunları tellerdi

hatta ojeyle somuna ve gövdeye gelecek şekilde işaret bırakırlar ki gözle kontrolde gevşeyip gevşemediği anlaşılsın diye..

fig5-71.jpg

tertiary_cap_a_092412.jpg
 
Resimdeki gibi somun bizde pek alışkanlık değil ama çok iyi.

34ywr38.jpg



Bizde somun + pul , özellikle alüminyum gövde sıkarken şart böyle geniş taban , pahalı diye pek kullanılmıyor , özellikle imbuls başlı cıvata tek başına hiç uygun değil.

Resim yanlış olmuş düzelttim :

2w2q43p.jpg
 
Şunun 5mm için olanından bende vardı. Helikopterin egzostunun vidaları titreşimden açılmasın diye kullanıyordum. Çok başarılı bir icat ama helikopterde işe yaramamıştı. Çok yüksek frekanslı titreşim yayıyor. Anında vidalar gevşemişti.

sikistirma-ringi-nord-lock-pul-kilitli-pul-1.png
 
istanbulda polymak diye bir yer var. adamlar ısıl işlem ile malzemenin sertliğini alıp cnc torna da işletiyorlar. en son da milin eğriliğini kontrol edip düzeltme işleminden sonra yolluyorlar.

Polymak'tan vidalı millerin işlenmesi için fiyat istemiştim, eğer ilave bir indirim yapmazlarsa aşağıdaki fiyattan olacak. Gelen cevap;
-----------
BK BF mil yataklamalarına göre 16 mm çaptaki vidalı millerin uç işlemelerindeki adet fiyatımız 30 USD /-- ADET
Uç işlemede milin indüksiyonlanması + uç işlemesi + hassas doğrultma işlemleri yapılmaktadır.
 
Son düzenleme:
Arkadaşlar inanın milin ucunun işlenmesi o kadar zor bir iş değil. Isıtıp endüksiyonu öldürmeye hiç gerek yok. Sıradan bir tornacı tereyağ keser gibi kesebilir endüksiyonlu milleri. Ben bile yaptım.

Endüksiyonu gözünüzde fazla büyütmeyin. O kadar da sertleştirmiyor çeliği (metaldeki karbon miktarına göre değişir tabi). En azından vidalı miller o kadar sert değil. Tornada işlenebiliyor.

Tornada işlerken dikkat edilmesi gereken önemli bir konu lünet kullanmak. Her tornacı uğraşmamak için kullanmaz. Bu yüzden mil biraz yamulur. Nerden biliyorsun diye sormayın.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,250
Mesajlar
924,684
Kullanıcılar
451,649
Son üye
Frknkg

Yeni konular

Geri
Üst