Sıcaklık Göstergesi (2 Sensörlü)

PICMAN

Üye
Katılım
13 Ocak 2009
Mesajlar
23
Puanları
1
Merhabalar;
Bu ay sizlere çok basit ve kullanışlı bir devre paylaşıyorum. Adından da anlaşıldığı gibi 2 sensörlü sıcaklık göstergesi.


PIC 16F628 ile sadece 2 adet DS18XX sensörünü okuyup ekranda sıcaklık değerlerini göstermektedir. Sensör olarak, DS18B20 - DS1820 - DS1822 bunlardan birini seçebilirsiniz program hangi sensör olduğunu algılayıp hesaplama yapmaktadır.
Devreye sensör eklemek için, ilk sensörü takıp 1. sensör butonuna 5sn basılı tutacaksınız. Ekranda sensörün rom kodu çıkacak ve eklenmiş olacaktır. 2. sensör için de 1. sensörü çıkartıp 2. sensörü takıp aynı işlemi 2. butona basarak tekrarlayacaksınız. Sonra 2 sensörü hatta takıp sıcaklık değerlerini ekranda görebilirsiniz.

LCD ekranda 1. ve 2. sensörler için etiket yazısını pic programlama sırasında EEpromdan girebilirsiniz. Böylelikle kullandığınız ortama göre sensör etiketini değiştirebilirsiniz.


Bunun için PIC EEprom adresinde;
$00 - $07 : 1. Sensör Etiketi (Max 8 karekter)
$08 - $0F : 2. Sensör Etiketi (Max 8 karekter)
Adreslerine ASCII karekter bölümünden yazacaksınız.


Devreyi istediğiniz ortamlarda kullanabilirsiniz, ben ise bu devreyi buzdolabında kullanıyorum.

Yönetici Notu: Paylaşılan dosya, dosya paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
Değerli pıcman ;

paylaşımcı kişiliğini takdir ediyorum.baştan söyleyim niyetim ukalalık değildir. Ancak düzeltmek istediğim bir konu var. ısı bir enerji birimidir. (hesap sonucu oluşur.). Sıcaklık ise enerji birimlerinin hesaplanmasını sağlayan alt veridir. Direk okunabilir. Bu yanlışa nerdeyse tüm elektronikçi arkadaşlar düşüyor. "ısı" yazdığın yerler "sıcaklık" olmalı.

Iyi çalışmalar...
 
halilden haklısın fakat ısı ile sıcaklık kelime anlamı ile herkes tarafında aynı algılandıgı için kısa yoldan ısı oalrak yazılıyor
 
Aynı değil, bilgisiz insanlar var ülkede. Biz de onlara uyarsak hersey birbirine karışır. Mümkün mertebe uyarıp düzelteceğiz bunları. Adam çıkmış TV haberleri surunuyor ISI diyor ya. Tam bir gerizekalılık. Bütün ülkeye yayın yapıyor.

Sıcaklık = VOLT olsa
ISI = Amperdir. Aynı şey değil yani.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,896
Mesajlar
921,419
Kullanıcılar
451,040
Son üye
MelihTumur

Yeni konular

Geri
Üst