S7 300 ile Lenze İnverter Profibus Bağlantısı Nasıl Yapılır?

gsd dosyasını ekliyorum ama node adresleme nasıl olacak bilmiyorum. nasıl yaparım acabaa
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba kısaca yapmanız gerekenleri açıklamaya çalışayım

İlk olarak projemize DP portu olan bir CPU ekleyelim (ben 315-2DP ekliyorum)

CPU'da DP portu olduğu için bunu ne olarak kullanmak istediğinizi soran yukarıdaki pop-up menü açılır. Siz burada NEW butonunu tıklayarak yeni bir profibus hattı oluşturursunuz.

Herşeyi doğru yaptıysanız artık hardware configuratorda CPU şu şekilde görünür:

Artık sağ taraftaki Hardware Catalog'tan Lenze İnverter'i bulup, sürükleyerek yeni oluşturulan hatta bırakırsınız.

Lenze Driver'ı bırakırken size vermeniz gereken node adresini sorar:

Burada 2 haricinde bir adres vermeniz gerekir, çünkü 2 node adresini yukarıdak yapılandırmada CPU'nun adresi olarak belirtmiştik.

Bir süre sonra bu node adresini tekrar değiştirmek isterseniz de, Hardware Configurator'u açıp hatta eklenmiş olan Lenze Driver'a çift tıklarsınız, açılan pencereden node adresini değiştirebilirsiniz.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
 
gsd dosyasını ekliyorum ama inverter'e programdan nasıl sinyal vereceğimi bulamadım. bu konudada yardım isteyecektim sizden.
 
Profibus üzerinden invertere Control Word (CW) ile komut verilir, inverter durumu da Status Word (SW) üzerinden izlenir. Bu control word ve status word ise SFC14 ve SFC15 fonksiyon blokları ile yazılıp/okunur.

Burada önemli olan nokta control word değişkeni içerisinde ne göndereceğiniz, ya da status wordden aldığınız değeri nasıl yorumlayacağınızdır. Bunu da Lenze İnverter'in profibus manualinden bakıp bulabilirsiniz.

Düzenleme:
Lenze İnverterlere ait haberleşme mauallerine aşağıdaki adresten erişebilirsiniz:
http://src.lenze.com/lenze-bibliothek/en/_start.htm
 
merhabalar,

İnverterleri data blockta kullanmak derken sanırım inverter verilerini data blockta nasıl tutacağınızı soruyorsunuz, eğer buysa olay şu şekilde oluyor.

İlk olarak inverterin size gönderdiği status word'ün içeriğine uygun olan bir data block oluşturuyorsunuz. Daha sonra SFC14 ile inverterden okuduğunuz verileri doğrudan bu datablok'a yönlendiriyorsunuz.(Yani SFC14 bloğunun çıkışına datablok ismini yazıyorsunuz)
 
AÇIKCASI BEN S7 300 kullanmaya yeni başladım. ve hardware de inverteri tanımlıyorum ama programda inverteri nasıl kullanacagımı bilmiyorum(ileri geri gibi) bu konuda yardım isteyecektim sizden
 
Burada Lenze İnverter profibus kullanım kılavuzu var, ingilizce açıklamalr yapılmış ama umarım işinize yarar. Size önceki mesajlarımızda bahsettiğimiz statusword ve control word içeriklerinini burada bulabilirsiniz. Siz ileri geri çalış/dur omutları verecekseniz bunu Control Word ile yapacaksınız.

Olay tamamen şu mantıkta olur:
SFC15 bloğu ile invertere komut gönderirsiniz(örneğin 20Hz'de çalış gibi) SFC14 bloğu ile de inverterden bilgi alırsınız(hangi frekansta, hangi devirde çalıştığı çıkış gerilimin kaç oldu vb.)
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…