s7 300 plc ile oransal vana kontrolü

sefaxxxxx

Üye
Katılım
8 Haz 2009
Mesajlar
194
Puanları
1
Yaş
34
Merhaba arkadaşlar sizlere bir kaç sorum olacak.

s7 300 plc de pid kontrol ile oransal vana kontrolü yapmak istiyorum. şimdi sorum şu Pid kontrolörünün ürettiği analog çıkışı ben doğrudan vanaya mı bağlayacam yoksa analog çıkışı belirli değerler arasında scale felan mı etmem gerekiyor.Ayrıca oransal vananın çıkışını % olarak izlemem gerekiyor.Vananın çıkışını nasıl izleyebilirim.

Son olarak s7 300 plc ile aynı anda kaç adet pid kontrolü yapabilirim.
 
KNX Standardı, küçük bir rezidansın içerisindeki aydınlatma, perde panjur, klima kontrolünden, Dünya’nın en büyük havalimanlarındaki aydınlatma otomasyonu gibi çözümler için tercih edilen bir Dünya standardıdır.
Yazımızda endüstrinin can damarı sayılabilecek PLC’yi inceleyeceğiz.
Merhaba,

Siemens'in standard PID bloklarında (örn.FB41 için) iki adet çıkış vardır:
Birincisi Manipulated Value ki bu değer REAL tipte değişkendir.Bunu belirli değerler arasında unscale edip analog outputa yazarsınız.
İkincisi Manipulated Value Pheripheral ki bu değer de Integer tipindedir, bunu doğrudan analog outputa yazabilirsiniz.
Seçim sizin.

Oransal vananın açıklığını % olarak izleyebilmek için, oransal vanadan konumunu analog bilgi olarak analog input kartına almalısınız, ya da herhangi bir bus ile haberleşiyorsanız oradan almanız gerek. Bu ikisi de yoksa, analog outputa verdiğiniz değeri sanki vanadan okuyormuşsunuz gibi kullanabilirsiniz, ama bu önerdiğim yöntem sadece Scada görsellik sağlar vananın gerçek durumunu herzaman yansıtmayabilir.Bu noktaya özellikle dikkat çekiyorum.


Burdaki girdiye görede CPU belleği ve scan time'a bağlı olarak limit değerlerinin değişkenliğinden bahsediyor.
 
Yani vana ya giden analog bilgiyi aynı zamanda analog girişe girsem okuduğum değer yanlış mı olur.Ayrıca bu değeri tekrardan scalemi etmem gerekir.
 
Hayır yanlış anlamışsınız beni, vanaya yolladığınız analog output değerini hiç analog inputa almadan doğrudan vananın açıklığı olarak kullanabilirsiniz dedim. Tabi siz analog outputtan integer değer yolladığınız için SCADA'da % açıklık miktarı için bu değeri scale ederek kullanmalısınız. Ama uyarımı da tekrar yapayım:
ama bu önerdiğim yöntem sadece scada görsellik sağlar vananın gerçek durumunu herzaman yansıtmayabilir.Bu noktaya özellikle dikkat çekiyorum.
 
peki s7 300 de aynı anda maksimum kaç adet pid kontrolü yapabilirim.Ve fb 41 pıd bloğunun sonucunu ob 1 de kullanabilir miyim?
 
İlk sorunuzun cevabını başka bir siteye bağlantı göstererek vermiştim:
CPU belleği ve scan time'a bağlı olarak limit değerlerinin değişkenliğinden bahsediyor.

İkinci sorunuza gelince FB41 çıkışını örneğin MW100 adresine yazarsınız, birsonraki netrowkte MW100 değerini PQW100 adresine move edersiniz(adresler tamamen rastgele seçilmiştir) sonra OB1 içerisindede herhangi bir networkte MW100 değerini kullanabilirsiniz.
 
ben bu fb 41 pıd komutu açtım ancak bu komuta bir çok değer girilmesi gerekiyor.Ben sadece oransal ve integral kontrol için hangi değerleri nereye girmeliyim ve hangi çıkıştan sonuç almalıyım.Bütün değerlerin girilmesi mi gerekiyor.
 
Haıy hepsini girmenize gerek yok, siz PI kontrol yapacaksanız Deriative katsayısını girmenize gerek yoktur. Detaylı kullanım için Step7'nin help dosyalarını inceleyebilirsiniz.
 
step7 nin help dosyasına baktım ancak bir örnek göremedim.Arkadaşlar PI kontrol için katsayıları komutta nerelere gireceğim.Acil yardımlarınızı bekliyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…