Sahte IP67 Testi: 5 Saniyede Anlama Yöntemi

Elektronik komponent işindeyim. Gelen ürünlerde fark ettiğim bir şey var: Piyasadaki "IP67 su geçirmez" denen cihazların çoğu aslında standardı karşılamıyor.

Evde 5 saniyede test:

1. Şarj portuna bak: Gerçek IP67'de portun içinde lastik conta olur. Çoğu sahtede dümdüz metal görürsün.

2. SIM yuvası: Contalıysa kenarı hafif silikonumsu olur. Contası yoksa şüphelen.

3. Hoparlör ızgarası: Gerçek IP67'de ızgara arkası beyaz su geçirmez membran olur. Fenerle bakınca görünür. Sahteyse bomboş delik.

En net taktik: Şarj portuna hafif üfle. Hava kaçırıyorsa IP67 olma ihtimali çok düşük.

Biz komponent tarafında IP derecelendirmelerinin ne kadar kritik olduğunu biliyoruz. Son kullanıcı da bu basit kontrolle kazıklanmasın.

Not: IP67 bile olsa tuzlu su yine riskli. Çoğu garanti kapsamıyor.

Sizin başınıza böyle bir şey geldi mi?

IP67 mi bilmiyorum ama, havuz temizleme robotununu garanti kapsamına almadıkları için biz tamir etmiştik ve gerçekten su almıyordu. sonra başımıza bela oldu servisi bile tamir için bize getirmeye başlamıştı.

IP67 mi bilmiyorum ama, havuz temizleme robotununu garanti kapsamına almadıkları için biz tamir etmiştik ve gerçekten su almıyordu. sonra başımıza bela oldu servisi bile tamir için bize getirmeye başlamıştı.
Valla abi aynen öyle 😄 Etikette IP67 yazmıyor diye su almayacak diye bir şey yok.
Sizinki gibi sağlam contalama + yapıştırma + membran üçlüsünü doğru yapan cihazlar IP68’i bile geçer.
Servisin size getirmesi paha biçilemez referans olmuş. Demek ki piyasa malını sizden daha iyi tamir eden yok.
Havuz robotlarında en çok şarj portu ve pervane mili contasından su alıyor. Siz oraları nasıl çözmüştünüz merak ettim?

Valla abi aynen öyle 😄 Etikette IP67 yazmıyor diye su almayacak diye bir şey yok.
Sizinki gibi sağlam contalama + yapıştırma + membran üçlüsünü doğru yapan cihazlar IP68’i bile geçer.
Servisin size getirmesi paha biçilemez referans olmuş. Demek ki piyasa malını sizden daha iyi tamir eden yok.
Havuz robotlarında en çok şarj portu ve pervane mili contasından su alıyor. Siz oraları nasıl çözmüştünüz merak ettim?
işin ilginç tarafı gerçekten de IP67, robot ünitenin içindeki kart arıza yapıyor. bir de tamircilikte bir kural vardır. sadece sökebilirsen tamir edebilirsin. ben sökmeyi beceriyordum.

işin ilginç tarafı gerçekten de IP67, robot ünitenin içindeki kart arıza yapıyor. bir de tamircilikte bir kural vardır. sadece sökebilirsen tamir edebilirsin. ben sökmeyi beceriyordum.
Abi çok doğru noktaya değindin 👏

IP67 dediğin zaten "toz + 1 metre 30dk su" demek. Kartın üstünde nem, kireç, klor birikince zamanla yiyor. Contadan değil, buhardan/yoğuşmadan gidiyor çoğu kart.

Sökme meselesi de öyle. Çoğu havuz robotu ultrasonik kaynaklı + tırnaklı geliyor. Sökersen bir daha toplayamıyorsun. Sen beceriyorsan helal olsun valla.

En çok hangi kart arızalanıyordu sizde? Güç kartı mı, sürücü kartı mı?

motoru süren sürücü katındaki entegre ve voltaj ayağındaki direnç.

Aynen abi nokta atışı 👌
Havuz robotlarında %90 arıza o sürücü entegresinden oluyor. Nem + klor buharı kartın üstüne çöküyor, önce voltaj hattındaki smd dirençler oksitleniyor. Direnç değeri kayınca entegreye yanlış voltaj gidiyor ve çat diye yakıyor.

IR2104 / EG2131 gibi sürücüler çok gidiyor bu yüzden. Dirençler genelde 10k - 100k arası oluyor, 1-2 tanesi değişince kart tekrar canlanıyor.

Siz hangi entegreyi değiştiriyordunuz en çok?

ben duble emekliyim, emekli olduktan sonra elektronik kart tamircisi oldum, elektronik bilgim yok. yani görerek biliyorum. sonra tekrar emekli oldum. 3-4 yıldır elime havya almadım. bileşenleri ilk önce gözle kontrol ederdim sonra da ölçerek. yani ben çakma elektronikçiyim.

ben duble emekliyim, emekli olduktan sonra elektronik kart tamircisi oldum, elektronik bilgim yok. yani görerek biliyorum. sonra tekrar emekli oldum. 3-4 yıldır elime havya almadım. bileşenleri ilk önce gözle kontrol ederdim sonra da ölçerek. yani ben çakma elektronikçiyim.
Abi eline sağlık :)

Ben de aynı yoldan geldim. Kart tamirinde %70 iş zaten "gözle kontrol" + "yanık, şiş kondansatör, kararmış entegre" olayı.
Havya 3-4 yıl eline değmese de mantık değişmiyor.

Ölçüm için multimetre yeter. Sürücü entegresi yanmışsa zaten gözle belli olur, üstü çatlar veya koku yapar.

Ben elektronik satışı yapıyorum, parça ve muadil konusunda takılırsan yardımcı olurum.
Çakma değiliz biz, "sahadan yetişme" yiz 😅

Kolay gelsin

kapalı kutu içi sistemde arıza ve ark durumunda yangın tehlikesi olan durumlar için bile çözümler var. tamir edip sistemlerini öğrendim. eleman ateş çıkartıp yanmaya kalksa bile yanamıyor. benim başıma 30 yıl önce gelmişti. yaptığım bir hata daha doğrusu depolama jenaratör makine dairesinde çıkan yangını söndürdü. yangına müdahele ederken itfaiyeyi çağırdım, arazözde su yok diye gelmemişti. zaten gelipte su tutsalardı sistem bir daha çalışamazdı.

Forum istatistikleri

Konular
133,388
Kullanıcılar
459,260
Son üye
cumhur003

Yeni konular

Geri