Aslında güç tek bir olgudur ve bütün güçler birbirine çevrilebilir. Jeneratör gücünü kVA cinsinden vermemin sebebi meseleyi fazla karmaşık hale getirmemek içindi.
Basit bir örnek vereyim 2 beygirlik bir benzinli motora kaç watlık altarnatör bağlanır diye sorulduğunda cevap verebilmemiz için kosinüs fi kaç diye sormamız gerekir. Bu değeri bildikten sonra altarnatörün gücünü söyleyebiliriz. Oysa motor gücünü 1500 VA olarak tanımlarsak . Başka bir soruya ve tartışmaya gerek kalmadan 1500 VA lik bir altarnatör takabilirsin diyebiliriz.
Verimlilik meselesine gelince . Sadece mekanik aksamın değil alternatör dahil her sistemin kendine özgü verimliliği vardır. Verimlilik bir santral tasarlamıyorsanız ; Yaygın olarak güç hesabı yaparken değil enerji hesabı yaparken göz önüne alınır. Çünki makinaların maksimum verimlilik bölgeleri farklıdır .
Örneğin (kolay anlaşılsın diye güçleri yine kVA olarak veriyorum) 120kVA lık mekanik bir tahrik mekanizmasına bağlı 100kVA lık bir altarnatör 150kVA lık mekanik bir tahrik mekanizmasına bağlı 100kVA lık bir altarnatörden daha verimlidir diyemeyiz. (aslında güçlere baktığımızda denilebilirmiş gibi görünüyor) Bilmemiz gereken asıl mesele sisteme kaç jul enerji verdiğimizde kaç jul enerji alıyoruz.
Elektriksel olarak hesaplarkende wat cinsinden değil VA cinsinden hesaplamakta büyük fayda var . Çünki wat cinsinden hesapladığımızda , yükün verimsizliğini üretim sistemimizin verimsizliği gibi algılayabiliriz.
Cos fi:1 verilen güç 100W alınan güç 90W verim %90
Cos fi:0.5 verilen güç 100W alınan güç 45W verim %45
Cos fi:1 verilen güç 100VA alınan güç 90VA verim %90
Cos fi:0.5 verilen güç 100VA alınan güç 90VA verim %90
Anlaşılır olma çabasını anlaşılır hale getirmek çok zormuş
)))
Kolay gelsin...........