Merhaba
• ana kolon hattı en az 6’lık: sayaca gider
• Kofra: ana kolon sigortası demek
Soru:
a) Sayaçtan önce
Sigorta konuyor. Bunun için B25 veya B32 diyen var. Hangisi doğru ?
b) ve bu sigorta kofra mı oluyor. Kofra ana kolon hattı sigortası deniyor. çünkü sayaçtan önce koyulan sigortada ana kolon hattından sayacı koruduğu için?
c) sayaçtan önce kaçak akım 300 mA konuyor. Bu sigortadan önce herhalde. Öyleyse Sıralaması;
Kak şalteri - sigorta - sayaç - ev içindeki sigorta kutusu - prizler bu şekilde mi ?
Kavram karmaşasına düşmüşsünüz kafanız fena karışmış. Önce terimlerin doğru anlamlarını vereyim;
Yapı Giriş Hattı: Hava hatlarında, yapıya bağlı bir konsol yada dam direğine konan hava hattı izolatörler ile yapı bağlantı kutusu arasına çekilen hatlardır. Yeraltı kablo şebekelerinde, bağlantı hattının yapıya girdiği nokta ile bağlantı kutusu arasındaki bağlantı kablosudur.
Ana Kolon hattı : İşletmeye ait besleme noktasından (ana buat) tüketicinin ilk dağıtım noktasına (ana tablo, sayaç) kadar olan besleme hattıdır.
Kolon Hattı: Tüketiciye ait ilk dağıtım noktası ile öteki dağıtım noktaları arasındaki yada tablolar arasındaki hatlardır.
Bahsettiğiniz 6mm² kesit ana kolon hattı değil yapı giriş hattı içindir.
vii) (Değişik fıkra: RG 04/04/1986- 19068) Yapı bağlantı hatları ve kullanılacak iletkenlerin kesiti bakır gereç için en az 6 mm2 alüminyum gereç için en az 10 mm2 olmalıdır.
viii) Kolon hatları için kullanılacak bakır iletkenlerin kesiti en az 4 mm2 olmalıdır
Sorularınıza gelirsek;
a)Sigorta amperajı yüke göre belirlenir yani dairedeki yük miktarına bağlıdır.
b)Yapı Bağlantı kutusu (Ana Buat veya Kofra): Yapıların
Elektrik tesisini şebekeye bağlayan, sigortaların tesis edilmesini ve aynı zamanda genel elektrik şebekesinde tüketim tesisine elektrik enerjisi verilmesini sağlayan bir düzendir. Beton direkten yer altı olarak beslenen yapılarda kofra pano ve sigortalar direk üzerindedir. Bazen sayaç panosu besleme öncesine yapıya enerjinin girdiği ilk yere konulur.
c)Çok basit tarım binaları, barakalar, basit köy evleri hariç yapı bağlantı kutusuna (ana buat veya kofre) yangın koruma, sayaç kolon devrelerine ise hayat koruma eşikli, düzeneği ile birlikte termik manyetik şalter veya otomatik sigorta (ayrı ayrı veya birlikte) konulmalı ve tüm koruma düzenleri arasında seçicilik sağlanmalıdır. Yapıda tek sayaç varsa, kofre tesis edilemez. Bu maddeye aykırı olarak yapılan tesise işletme kesinlikle elektrik vermez.
Elektrik iç tesisler yönetmeliğini okumanızı tavsiye ederim.
http://www.emo.org.tr/ekler/cc5a85842d8d326_ek.pdf