sayaç bağlantı hatası

m-usta-fa

Usta Üye
Katılım
1 May 2008
Mesajlar
1,987
Puanları
156
İyi günler arkadaşlar.
Köhler marka , 2005 yapımı bir sayacım var.L1 L2 L3 yazısı yanıp sönüyor.Ayrıca P+ , P- ,Q+ ve Q- okları aynı aynda var.ayni aynı anda yanıyor.Sorun belli ki, bir şey ters bağlanmış.akım trafosu uçlarının yönünü mü değişeyim (ilk klemense s1 ikinciye faz 3. klemense s2 bağlı) ,yoksa fazların (ve dolayısıyla ilgili akım trafosunun ) yerlerini mi değiştirmeliyim.Yani R fazı diye bağladığım faz ilk sırada.Bunu alıp acaba 2. sıra ile yer değiştirmeli miyim?
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Teşekkürler sayın roboelektronik.
Ama o linkteki sorunla benim sorunum çok farklı.
 
mrb mustafa arkadaşım sayacın elektronikmi mekanikmi.bağlantına baktım doğru bağlı.2 5 8 rst. akım trafosu sekonder2 uçlarını paralel toprakladınmı......
                                                                                                                                     
 
O dönemdeki sayaçlarda,L1-L2-L3 ün yanıp sönmesi,faz sırasının ters bağlı olduğunu gösteren bir uya-
rı idi.
 
m-usta-fa kardeşim bağlantıların doğru bağlanıp bağlanmadığını kotrol et yada ettir.
üç fazın olup olmadığına bak ,nötr hattının da geldiğine emin ol.(r-s /s-t /r-t nin kendi aralarında 380 volt olduğuna ; (r-mp / s-mp /t-mp (mp nötr ucu) nin de 220 volt olarak geldiğine eminsen uçlar da doğru bağlı ise sayaçta problem olabilir.
kolay gelsin.
 
evet fahri bey 2005 modellerde fazın ters bağlı olduğunu gösteriyordu.gerçi benim aklımda kalan 2004 yılına ait sayaçlar ama yanıp sönüyorsa dediğiniz büyük ihtimalle doğru
 
Sayın has@n ve sayın fahri yetiş.
İşin aslı şu, bu bir dahili sayaç.Ben bu sayaçta faz sırası tersliği olduğunun farkındayım.Hatta sayaç üreticisine de sorum.Fakat bu sayca müdahale etmek için o tesisin enerjisini kesmem gerekecek.Enerji altında çalışmaktan pek hoşlanmıyorum.Tek kapatmada halletmem lazım.Başka değişle tek atışta vurmam lazım.
Anlatmak istediğim şu;
Bu faz sırası tersliğinden kasıt ,l1 ve l2 nin yerlerini,akım trafolarını da ilgili fazlara taşımak suretiyle değiştirmem gerektiği mi?
Yoksa sadece akım trafolarının k ve l uçlarını (ya da S1 S2 uçlarını) mı değiştirmeliyim.Öğrenmek istediğim bu.Bağlantı hataları ihtimalini ortadan kaldırıp sizi meşgul etmemek için o şemayı yolladım.Sayaç yıllardır çalışıyor.Ama ben o l1 l2 l3 ün flash yapmasını bu gün farkettim.Uzun zamandır kapalıydı sayaç ve bu gün yeniden sigortalarını açtım.
Bu arada sayaç o şekilde çalışıyor.Endeksler ilerliyor.Bu şekilde çalışıyorsa,benim için bir sakıncası yok.Varsın flash yapsın.
İlgilerinize teşekkür ederim.
 
evet mustafa arkadaşım.fazın yerini değiştiriyorsan akım trafolarıda aynı sırada olması gerekiyor.değiştirmezsen biraz cros bağlantı gibi oluyor.
 
Arkadaslar, sayac ekraninda gordugumuz +P, -P , +Q , -Q israetleri aktif, enduktif ve de kapasitif enerji akis yonunu temsil eder.
Ornegin:
R fazindan : Hem Aktif ( +P ) , hem de Enduktif ( +Q ) cekiliyor
S fazindan : Sadece Aktif ( +P ) yuk cekiliyor
T fazindan : Hem Aktif (+P ) , hem de Kapasitif ( - Q ) cekiliyor ise,

Bati yonunde +P oku
Kuzey yonunda +Q oku
Guney yonunde ise -Q oku olusacaktir. ( Resim ekleyemedim )

-P gorunmesi durumu ise, sebekeye Aktif guc verildiginin degil, o an cekilmekte ( veya verilmekte ) olan Kapasitif ya da Enduktif gucun ( ama cogunlukla kapasitif gucun ) , sebekeden cekmekte oldugumuzaktif gucten o an icin daha fazla oldugunun isaretidir. Kolay gelsin
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…