Bir de olaya tersten bakalım:
Acaba direkt sayaçlar (10-(60) veya 20(100) ) varken sayaçların kaydettikleri değerler doğruydu da, akım trafolu sayaçlar takılınca tüketim düşük kaydedilmeye başlanmış olabilir mi?
Demek istediğim şudur: Bu akım trafolarına çok dikkat etmeliyiz. Etiket değerleri ile uyuşmayan (özellikle sınıf 0,5 yazmasına rağmen sınıf 1 çıkan) çok akım trafosu gördüm. MEDAŞ sayaçlara takılacak akım trafolarını omikron cihazı ile test edip, ölçümü sağlıklı çıkan akım trafoları için test raporları vermektedir. Sayaç mühürlenme aşamısa geldiğinde, bu test raporunu görmeden mühürleme işlemini yapmamaktadır (Raporda her bir akım trafosunun seri noları yazıldığı için başka akım trafoları ile takas yapılamaz ürüne zarar vermeden).
Bir seferinde k-l uçları ters çıkan akım trafosu bile oldu. Çoğunlukla sınıf hatası çıkmaktaydı. Üreticilere geri dönüşler sayesinde, neredeyse son bir yıldır akım trafolarında sınıf hataları çok az çıkmakta.
Bir de şu ola var: Akım trafoları tam yüklendiği zaman sekonderindeki bilgiler tam doğru oluyor. Yüklenme azaldıkça kaydedilen değerlerde eksiklikler olabiliyor. Bunu çoğunlğumuz biliyor sanırım...