Sbt Grup Hesabı

mylasa4820

Üye
arkadaşlar trafonun sbt grubunu hesaplarken demir kayıplarını hesaplayıp buluyorum fakat trafo plakasında yazan bakır kayıplarını hesaba katmıyorum. Kısacası trafonun sbt grubu hesabı yaparken demir kayıplarının yanında bakır kayıplarını ilave edecek miyiz eğer edeceksek hesabını nasıl yapacağız.

sabit kondansatör hesabı trafo gücünün % 3-5 arası olması gerekir örneğim;400x0,03=12 kVAR SABİT KONDANSATÖR KULLANILMASI GEREK.

trafo plaka bilgilerinde bulunan boşta çalışma akımına göre yapılmıyor mu. Buna göre yaparsak demir kayıplarını buluyoruz.Bu da bakır kayıplarının iptal etmiş oluyoruz benim sorum bakır kayıpları sbt grup hesabında çok küçük olduğu için iptal mi ediliyor acaba.

Trafo için sabit kondansatör hesabı bakır ve demir kayıpları, boştaki akım, kısa devre gerilimi ve trafonun % kaç yüklü olduğuna göre değişir.

Ayrıca belirtmek istiyorum. Günümüzde artık trafonun %3-4'ü kadar sabit kondanstör bağlanır anlayışı bitmiştir. Tesisi aşırı kapasitife götürürsünüz. Haberiniz olsun

Aşağıdaki linkten de trafo için sabit kondanstör hesaplama programını indirebilirsiniz.

Kompanzasyon Dkman Arivi

Projelendirme yapmıyorsanız, sabit kondansatör gücünü tespit etmenin en doğru yolu ölçümdür. Sayaç üzerinden endeks alınarak tespit edilebilir;

Örnek hesap;

O.G. akım trafosu : Örnek 40/5 akım trafomuz olsun oran değeri 8
O.G. gerilim trafosu : Örnek 34,5/0,1kV gerilim trafomuz olsun oran değeri 345
Sayaç son endeks-ilk endeks alma arası geçen süre : Yarım saat olsun
Sayaç son endeks – ilk endeks değeri yani fark endüktif reaktif tüketimi 0,00453 olsun.

Qc= 0,00453.8.345.2 (Ölçüm süresi 0,5h alındı saatlik tüketimi bulmak için 2 ile çarptık.)
Qc= 25kVAr bulunur.

Önemli Not: Sabit kondansatör transformatör sargılarından dolayı oluşan endüktif reaktif gücü kompanze etmek için yapılır. Otomatik kompanzasyon sistemi içine sabit kondansatör konulmaz tamamen yanlış bir uygulamadır.

Bu konuda en iyi çözüm Y.G. akım bilgisi alarak kompanzasyon yapmaktır.

sorun yaşadığım yerlerde sizin dediğiniz gibi yapıyorum.Demir kayıplarını boşta çalışma akımından bakır kayıplarını da yüklenme oranından ve bağıl kısa devre hesabından yapıldığını biliyorum fakat benim öğrenmek istediğim sbt grup hesabında bakır kayıpları kullanılıyor mu?

Bunu mantık yürüterek rahatlıkla anlayabilirsiniz;
Pcu=I[FONT=&quot]²[/FONT]xR

trafo kayıpları iki türlü olup biri demir diğeri bakır kayıplarıdır.Demir kayıpları sbt kayıplar olup trafo üreticileri tarafından belirlenir.Şu an üretilen trafolardaki bu kayıp %1-1,5 arasında bir değerdir.Bakır kayıpları ise trafo yüklendikçe artan kayıplardır.Bu kayıplar trafo etiket değerindeki bilgiler ve trafo yüklenme oranı ile hesaplanmaktadır.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…