Schneider PLClerde Word, Double Word, Int, Real vb. Uzantıları Neye Göre Giriyoruz?

Katılım
7 Kas 2007
Mesajlar
45
Puanları
1
Aslında sorduğum soruya çoğu zaman kendim cevabını verebilyorum :) ama yinede hatalar yapmaktayım. Sizlerden ricam neyin nerde nasıl kullanıldığıdır. Ör: analog input giriş yazarken int kullanıyoruz ama real kullansakta oluyor, ben burda neye göre karar vereceğim hangisini kullanmam gerektiğini. Ve aynı şey diğerleri içinde geçerli, word mü double word mü kullanacağım. Umarım saçma bir soru sormuş değilimdir. Teşekkürler şimdiden...
 
Merhaba
Yaptığın işlemler -32768 ile 32767 decimal (16#0000 ile 16#FFFF) sayıları arasındaysa ve virgüllü işlemler yapmıyorsan INT değişkeni kullanabilirsin.
Eğer yukarıdaki sayıların dışına çıkan işlemler yapıyorsan D_INT değişkeni kullanman gerekiyor.
Yada virgüllü işlemler yapacağım diyorsan o zamanda REAL değişkenleri kullanıyorsun.
 
Şöyle demek mümkünmüdür; analog input girişe örneğin bir sıcaklık transmitteri bağladık, ölçülecek değer 0 ile 200 derece, şimdi bunu INT le yapsakta oluyor REAL le yapsakta oluyor. O zaman değişen tek şey hassaslık! Bir de D_INT demişsiniz, sonuçta REAL de D_INT te 32 bitlik bir alana tekabül etmiyormu? Real kullanmak varken neden D_ınt diye bir blok kullanımı da mevcut oluyor o zaman, real kullanalım sonrada round yaparız olmaz mı?
Umarım soularım saçma olmuyordur:) Biliyorum çok basit ama halen data type kısımlarında problem yaşayabiliyorum, kusura bakmayın, temeli sağlam tutmak gerek:)
 
Real dediğin değişken ondalık sistem yani 376,98 sayısıdır örneğin.
D_INT dediğinizde ondalık yazamazsınız. Yani virgüllü işlem yapamazsınız. Örnek 376
Ama INT,D_INT,REAL değişkenlerini komutlar yardımıyla birbirine çevirebilirsiniz.
D_INT ; INT sayı değeri -32768 ile 32767 decimal değerleri dışına çıkıyorsa D_INT değişkeni kullanılır.
Örnek: Elimizde ik değişken var. bunlar program içinde toplanıp başka işlemlerde kullanılacak.
1. sayı 15024, 2.sayı 17753 olsun. Bunların toplamı 32777 çıkıyor. Göründüğü gibi sonuç INT değişken maksimum değerini aştı.
Bu işlemi INT değişkenlerle yazsak sonuç -32759 çıkar. Bu toplamanın doğru yapılabilmesi için. INT değişkenleri D_INT'e çevrilir ve toplama işlemi yapılır.
Başka sorun olursa tekrar yazarsın.
Kolay gelsin.
 
OK! Dediklerinizi anladım, çok teşekkürler. Bir de sizden ricam word ve bayt kullanımını bu anlattığınız tarzda örnek verebilirmisiniz. Biri 16 bit, biri 8 bit; bunları nasıl ve ne şekilde kullanabiliriz. Basit tarz örneklerle açıklarsanız sevinirim. Ayrıca sormak istediğim birkaç faklı soruda var ama sanırım bu konu yeri olmadığı için yazmam doğru olmaz. Teşekkürler şimdiden.
 
Bayt kullanımı yapmadığımdan detaylı bilgi veremiyeceğim.
Ama onunda max. ondalık olarak 255'e karşılık gelmesidir. Bunu söyliyebilirim. Ama PLC'de nasıl bir kullanım yaparım dersen. Bunu hiç kullanmadım. 16 bit dururken 8 bitle işlem yapmadım. Öyle bir programlamalarımda ihtiyaç hissetmedim.
Diğer sorularım var demişsin. Onlarıda sorduğunda banada linkini gönderirsen yardımcı olmaya çalışırım. Forumda görmeyebilirim.
Gerek görürsen mail'de atabilirsin.
Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,342
Mesajlar
936,012
Kullanıcılar
453,638
Son üye
tırcı7106

Yeni konular

Geri
Üst