Selenoid Soğutma

Muhtemelen selenoide uygulanan DC'nin 12'nin üzerinde olmasından veya regülesiz (dalgalı) DC kaynağı yüzünden bu ısınma olabilir. Selenoidin akım girişlerini üzerinde akım varken avometreyle DC skalasında ölçün, bu ölçülen DC değeri 12'den oldukça yüksek mi? 15-16 volt DC ise bundan dolayı fazla ısınma olabilir, 10-12 volt arasında da deneyin, selenoid yine çekili kalıyorsa, böyle de çalışıyorsa devamlı bu voltlarla çalışmasında bir sıkıntı yoktur. Fazla voltaj örneğin seri bağlı diyotlarla (bir adet 1N4001 diyot 0.65-0.70 volt kadar voltajı düşürür) (örneğin 3 adet seri bağlı 1N4001 diyotla 2 volt kadar) düşürülüp DC öyle uygulanabilir. Selenoid 1 A'nın üzerindeki akımları çekiyorsa (avometrenin amper ölçümü kısmıyla bu çekilen akım ölçülebilir) 3 A'lık 1N54001 diyotlarını bu amaçla giren voltajı aşağı düşürmede kullanın. Kolay gelsin.
 
Verdiğim voltajda dalgalanma yok.10 v verince çalışmıyor.Başka selenoid ile denedim o çalıştı. Selenoidde yapım hatası olabilir mi ?
Bobini yerine yeni bobin sarsam ?
 
Evet, başka selenoid ile ayni sıkıntı olmuyorsa selenoid sarımlarında içten sıkıntı (kısa devreli bölümler, vb.) olabilir, sizin belirttiğiniz gibi. Bobini çok düzgün olarak elle sararamazsanız eğer ayni ısınma sıkıntıları yine oluşabilir, bu yüzden hazır bobinli olarak kullanın veya 2. selenoidin yalnız bobin kısmını olabilen bir takasla kullanın. Bobin kısmı çok sağlıklı olsaydı 10 voltta da bu iç kontakların mutlaka çekilip bu voltajla da selenoidin çalışması lazımdı, kanımca bobin sarımlarında içten bir sıkıntı mevcuttur. Aşırı ısınmasının nedeni de mutlaka bu iç sıkıntısı yüzündendir. İkisi arasındaki bu fark avometreyle ölçülen omaj değerleri farkından da anlaşılabilir, aşırı ısınanın omaj değeri diğerinden çok daha düşük çıkıyorsa iç sarımlarında mutlaka bir kısa devre var demektir. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu kadar sorun aslında sadece bobinin bozuk olması.50 tl ye yenisini almak yerine eski bir trafodan tel söküp sarmak daha iyidir.Hem geridönüsüme katkımız olur.
 
Bu kadar sorun aslında sadece bobinin bozuk olması.50 tl ye yenisini almak yerine eski bir trafodan tel söküp sarmak daha iyidir.Hem geridönüsüme katkımız olur.
Merhaba. Bu bobinin sarımını, ayni bir trafonun primer/sekonder sarımları gibi yan yana giden şekliyle, çok düzgün olarak, ayni bir iplik makarasına sarılan ince iplikler gibi çok muntazam olarak ayni kesitli emaye tel kalınlığıyla ve ayni metrajında (12 volta karşılık gelecek) sarabilirseniz hiçbir ısınma olmaz, ayni orijinali gibi çalışır, özel dikkatinize ve el yeteneğinize güvenirseniz bu neden olmasın. Aslında ben bu zorluğu göze almazsınız diye yenisini alın veya sağlamıyla sadece bobin kısmını takas edin şeklinde belirtmiştim.

Not: Bu konuda ergen yaşlarda 2 farklı bobin sarımı uygulamamdan size söz edeyim.

a) Bisiklet dinamosunun (6 V, 0.5 A, 3 W) 6 voltluk alüminyum emayeli 6 voltluk AC bobin tellerini 3 watt, 220 volt trafo primer sarımıyla makara düzeninde tam olarak saramadığımdan dolayı senkron motor olarak 220 volt şebekeyle denemede yanmıştı. Oysa bu bisiklet dinamosunu tadilatlı son haliyle şebekeye bağlamadan rüzgar türbini pervanesine direk bağlamış olsaydım 220 volt AC bobini yanmadan rüzgarla elektrik üreterek çok düzgün de çalışmış olacaktı.

b) 220/12 volt besleme trafosunun 12 volt sekonder çıkışını 3-4.5-6-7.5-9-12 volt çok çıkış uçlu sekonder sarımlı yapabilmek için, sekonderdeki12 volt sarımları yeniden sarıp çıkış uçlarını ayrı ayrı çıkarıp nüveyi (E ve I saçlarını) sarılan bu yeni bobinle kapatmıştım. Sarım sekonder kısımda olduğundan düzgün sarılmasa da yanma riski veya aşırı ısınma riski hiç bulunmuyordu. Bu 10 watt'lık besleme trafosu evde hala çalışıyor. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…