Merhaba Arkadaşlar
Sensör firmalarının sitesine girdiğim zaman endüktif , kapasitif ve fotosel olmak üzere üç çeşit sensor ismi görüyorum
Ben genelde Bedok marka P18 - D0500A - LI3U2 modelini kullanıyorum sensör herhangi bir cisim gördüğünde çıkış veriyor bu sensör fotoselmi yoksa kapasitif sensörmü oluyor ??
Endüktif Sensörler ve Kapasitif Sensörler
Sensörler endüstriyel tesislerde otomasyon sistemlerinin gözleridir. Cisimleri görür, konum belirler ve daha bir çok farklı amaç için kullanılırlar. Yarıiletken teknolojisinin gelişmesiyle birlikte her alanda olduğu gibi sensör alanında da büyük gelişmeler olmuş ve çok farklı sensör yapıları geliştirilmiştir.
Her uygulama için kullanılabilecek bir sensör çeşidi bulunmaktadır. İstenilen uygulama için kullanılacak en uygun sensör, uygulama alanına, çalışma koşullarına ve ortama göre seçilmelidir. Optik sensörler, ultrasonik sensörler, proximity sensörler en çok kullanılan sensör çeşitleridir.
Endüktif Sensörler
Endüktif sensörler metal cisimlerin varlığını algılarlar. İç yapısındaki devreler aracılığı ile oluşturulan manyetik alan yardımıyla algılama yaparlar. Oluşturulan manyetik alan içerisine giren metal cisimler manyetik alanda değişikliğe neden olduğu için sensör içindeki devreler aracılığıyla bu değişiklik algılanır ve buna göre sensör çıkış verir.
Endüktif sensörlerde algılama uzaklığı sensörün manyetik alan gücüne göre değişiklik gösterir. Endüktif sensörlerin çalışma sıcaklık aralığı oldukça geniştir. 100°C üzerinde çalışabilen endüktif sensörler bulunmaktadır.
Kapasitif Sensörler
Kapasitif sensörler endüktif sensörlerden farklı olarak oluşturdukları elektriksel alan yardımıyla algılama yaptıkları için metal veya metal olmayan tüm cisimleri algılama özelliklerine sahiptirler. Sensör önündeki cisim ve sensör arasındaki kapasitif etki yardımıyla algılama gerçekleştiren kapasitif sensörlerin algılama mesafesi endüktif sensörlere oranla daha düşüktür.
Aşağıdaki tabloda bazı uygulamalar için kullanılabilecek en uygun sensör çeşidi verilmiştir. Referans olarak kullanılabilir.
Uygulama Sensör
2,5 mm’den yakın saydam veya yarısaydam cisimlerin algılanması Kapasitif
Metal olmayan kaplarda cisimlerin seviyelerini belirlemede Kapasitif
Metal cisimlerin yakın mesafede konumlarının belirlenmesi Endüktif
Kaynak:
http://www.elektrikce.com/enduktif-sensorler-ve-kapasitif-sensorler/
YAKLAŞIM SENSÖRLERİ (PROXIMITY) Endüktif, Kapasitif ve Optik Yaklaşım Sensörleri.
Fotosel nedir? Fotosel çeşitleri nelerdir?
Optik prensiplere göre çalışan bir sensör. Optoelektronik sensör olarak da bilinir.7
Fotosel yani optikelektronik, dokunmaksızın bir cismi, ışık (optik) yardımıyla algılama, sonra Elektronik olarak değerlendirme ve sinyale dönüştürme demektir. Yansıtıcılı (reflektörlü), cisimden yansımalı ve karşılıklı olmak üzere üç çeşittir.
Bir cismi algılamak için sensörün (fotoselin) ihtiyacı olan ışık, 1 mm ile 10 nm arasındaki elektromanyetik ışıma aralığındaki dalgalardan oluşur.
Işık kaynağı olarak çoğunlukla dalga boyu 880 nm olan kızıl ötesi (infrared) ışık kullanılır. Fakat bazı özel durumlarda dalga boyu 660 nm olan kırmızı ışık da kullanılır.
Kızıl ötesi ışığın kullanılmasının amacı, dış kaynakların etkilerine karşı olabildiğince çok bağışıklık kazandırmaktır. Alıcı olarak kullanılan transistörün en yüksek duyarlılığa kızıl ötesi ışıkta sahip olması, kızıl ötesi ışık kullanımıyla sensörlerin görülebilir aralıktaki dış ışık kaynaklarından daha az etkilenmesi diğer nedenlerdendir. Çok küçük toz parçalarının çapından daha uzun dalga boyu olan ışığın, hiçbir sorunla karşılaşmadan bu parçacıkları geçmesi olayından yararlanılır. Kirlenme ve toza karşı koruma sağlamak için uzun dalga boylu ışınım (UV değil IR) kullanımının nedeni budur.
Karşılıklı Sensörler:
Karşılıklı tip fotosellerde, verici ve alıcı olmak üzere iki farklı birim mevcuttur. Vericiden çıkan ışık alıcıya yönlendirilir. Eğer ışığın alıcıya ulaşmasını engelleyen herhangi bir cisim varsa, sensör bu durumu hissederek çıkış üretir.
Şeffaf cisimlerde emin olmayan algılamaya, mat cisimlerde ise emin algılamaya sahiptir.
Cisimden Yansımalı Sensörler:
Cisimden yansımalı fotosellerde ise belirli bir algılama mesafesi vardır. Bu mesafe içersine bir cisim girdiği anda, sensörden çıkan ışık cisme çarparak tekrar geri yansıyacak ve algılama alanında bir cisim olduğu belirlenmiş olacaktır.
Cisimden yansımalı sensörlerin de bazı dezavantajları vardır. Cisimden yansıyan ışığın değerlendirilmesi ve algılanması nedeniyle, cismin algılanması büyük oranda cisim yüzeyinin özelliklerine bağlıdır. Karşılıklı ve reflektörlü sensörlere göre olası maksimum algılama mesafesi daha kısadır.
Yansıtıcılı Sensörler (Reflektörlü Fotosel):
Reflektörlü fotosellerde (yansıtıcılı sensörlerde), fotoselin karşısına bir reflektör (yansıtıcı) yerleştirilir ve sensörden çıkan ışık bu reflektöre çarparak geri yansır. Sensör ile reflektör arasına herhangi bir cismin girmesi durumunda, ışığın bu yansıması kesintiye uğrayacağından çıkış verir ve cisim algılanmış olur. Verici ve alıcı tek bir birimde toplanmıştır.
Şeffaf cisimlerde emin olmayan algılamaya, mat cisimlerde ise emin algılamaya sahiptir. Yansıtıcı cisimlerde de yine emin olmayan algılamaya sahiptir. Yalnızca polarizasyon filtresi olan sistemlerde yansıtıcı cisimler de algılanabilir.
Fotoselin bir başka kullanım anlamı da İngilizceden geçtiği şekliyle, fotopildir. Solar pil-güneş pili olarak da bilinir. Fotopilin yapısında selenyum ve kadmiyum vardır. Üzerine ışık düştüğünde pilin uçlarının birinin (-) diğerinin (+) yüklenmesiyle uçlar arasında potensiyel farkı (gerilim) oluşur. Böylece ışık enerjisi Elektrik enerjisine dönüşür. Sensörler ışıkla direnç değişikliği gösterirler, fakat piller ise gerilim oluşturan bir çalışma prensibine sahiptir.
Bu piller, güneş ışığıyla çalışan, saat, radyo, TV, hesap makinesi, otomobil, sokak lambası, uydu vericisi, uçak vb. gibi aygıtlarda kullanılmaktadır.
Kaynak:
http://happycenter.com.tr/happylife/teknoloji-haber/fotosel-nedir-fotosel-cesitleri-nelerdir/
Sunu da kendim eklemek istiyorum; Degisik amaclarla kullanilabilen sensörler vardır. Kimi demiri algılar, kimi tahtayı algılar, kimi kimyasal maddeleri algılar. Buna ilaveten ogrenebilen sensorler vardir, yani sensore bir madde gosterilir ve artik sensor ne zaman ki o maddeyi gorur cikis verir. Tesekkurler...
Fotoelektrik sensorler = fotosel = Optik Sensorler,
diffused mode = proximity mode = Yakinlik Sensoru,
NOT : Sorularini sormadan once arastirma yap lutfen , bunu yaparsan senin icin daha iyi olur ve konulari daha ayrintili okuyup,devre semasi varsa inceleyebilir ve daha iyi ogrenebilirsin...Tesekkurler...