servo motor hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan taner74
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
  • Etiketler Etiketler
    motor servo

taner74

Guest
merhaba arkadaşlar.ben plc ve pozisyonlama modülleriyle istediğim oranda ve hızda pulse lar üreterek servo motor kumanda ettim.kullandığım servo motorlar panasonic.benim bir sorunum var yardımcı olursanız sevinirim.motorları absolute çalıştırıyorum ve sorun olan motor önce 3500 e gidiyor sonra 700 e gidiyor ve en sonunda da 0 a geri dönüyor.bu motor iki yada üç hareketten sonra gitmesi gereken noktalardan sapmaya başlıyor.acaba nerede sorun var.plc programını inceledim orda sorun yok.sürücü ayarlarından fazla anlamıyorum ve ayrıca motorun miline 1/5 oranında redüktör bağlı.

Ekli dosyalar

Moderatör tarafında düzenlendi:
Projede hangi marka PLC kullanıyorsun ve 3500' e ulaştığını nasıl anlıyorsun? 3500' den sonra 700 gitmeni sağlayacak komutu hangi koşullarda devreye sokuyorsun? Artı servo sürücüye döngü sonunda reset komutu gönderiyormusun? Aynı şekilde PLC' nin eksen ile ilgili mutlak pals register' larına herhangi bir yerde reset atma durumun var mı? Bir diğer konu da servo motorun ortalama yüklenme oranı nedir? Bu ve benzeri cevapları yanıtlarsan sorununu çözeriz diye düşünüyorum.
Aklıma bir şey daha geldi. Bu hareket serisini mevcut hızın yarısında da yapınca aynı sıkıntı var mı?

vigor marka plc kullanıyorum.3500 e veya başka pozisyona gittiğini pozisyonlama modülüne ait birtakım datalar var.bu dataları "FROM" komutu ile modülden alarak gerçekleştiriyoruz.modüle ise komut göndermek istediğimizde ise "TO" komutunu kullanıyoruz.mesela o anki pozisyonunu From komutu ile bir word a yüklüyorum ve bu word u da panelden okuyorum.3500 den sonra 700 e gitmesini servo sürücünün pozisyon tamamlandı çıkışını plc imde input olarak girdim ayrıca modüldende pozisyon tamamlandı bilgisi geliyor.pozisyona gittiğini buradan anlıyorum.
servo sürücüye döngü sonunda reset komutu gönderiyormusun demişsiniz bunu açarmısınız ve nasıl yapacağım çünkü böyle bir şey bilmiyorum.servonun yüklenme oranını bilmiyorum motora bağlı mekanızmayı elimle çok rahat bir şekilde döndürebiliyorum motor boşta iken.ayrıca motorun kalkışında ve duruşunda atalet sorunu vardı en azından motoru aldığımız kişiler böyle söylediler ve motora 1/5 oranında redüktör taktık.ilginç bir olayı söyleyeyim.redüktör takmadan önce motor sola doğru pozisyon kaçırıyordu.redüktörden sonra sağa doğru yapmaya başladı.redüktörden önce 10 hareketten sonra kayıyordu.redüktörden sonra 3-4 hareketten sonra.
mevcut hızın yarısında veya daha azında denemedim.aklıma geldi ama müdürlerimiz şu anki hızı beğenmiyorlar yarı hız da çalışmasına kesinlikle karşı çıkarlar diye denemedim.ama yarın denerim.cevaplarınızdan anladıklarımı yazdım umarım yardımcı olmuştur anlamanıza.ilginize teşekkür ederim.

Servo sürücücünün ortalama yüklenme oranını "panaterm" veya "motor sizing software" 'den birinden öğrenebilirsin. Minas sürücü çalışırken online olup ortalama yüklenme oranını buradan görebilirsin. %70 ve üzeri olmaması gerekir.
Hareket serisini yarı hızda dene derken kastım teşhis amaçlıydı, sistemin sürekli yarı hızda çalışması gerekmez. Motor çok yüksek hızlardan ani olarak durmaya zorlanıyorsa ölçüde sapma yaşama ihtimali var. Bu durumda en iyisi bir hareket profilini "yamuk" olarak düşünürsek hızlanma ve yavaşlama pals rampa süresini uzatmak. Bunu vigor PLC' den yapman gerek, mutlaka vardır. Yarım saniye ve üzeri için test etmeni tavsiye edeceğim. En iyi değer ancak makina başında bulunabilir.
Servo sürücüyü reset etmekten kastım da sürücünün iç pozisyon sayma değerini sıfırlamaktır. Bunu bir inputunu uyararak yaparsın. Ama hatırlamadığına göre yapmıyorsun demektir, zaten de yapma.
Bir diğer konu da yukarıda anlattıklarına bakılırsa sisteminde mekanik boşluk olma ihtimali var bunu kontrol et derim.

ilgine tekrar teşekkür ederim.rampa değerlerini değiştirebiliyorum.yarın dediklerini deneyeceğim.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…