Servo Motorlar ile Proje Geliştirme

Ben bazı sorular sormuştum ve bir arkadaş "sen ne yapmaya çalışıyorsun boşa zamanımızı alma" gibi birşeyler söylemişti.Arkadaşta buna örnek vermişti.Özeti bu.Evet bazı silinen mesaj oldu.Kopukluk burdan kaynaklanıyor.
 
Sevgili Arkadaşlar;

Servo motor konusu benim için yeni bir konu.Aslında ben hastanedeki tıbbi cihazların onarımını yapıyorum ancak otomasyon hakkında bilgim fazla yok. Öğrenmek istediğim birkaç konu var.Cevaplarsanız sevinirim.

1.Projem için Servo motor konusunu araştırdım ve gerçekten benim için gerekli özelliklere haiz olduğunu gördüm.Ancak AC mi DC mi olmasının bana sonrasında ne tür katkı yada eksiklikler çıkaracağı hakkında tam olarak tatmin olmadım.

2.Projem de 3 mekanizma üzerinde 6 adet servo motor kullanacağım.Servolar ve sürücüleri hakkında birçok yazı okudum.Öğrenmek istediğim her bir servo motor için bir servo sürücü mü satın almak gerekiyor.

3.Eğer 1 servo motor için 1 sürücü almak gerekiyor ise projedeki motorların birbiri ile senkron hareket etmesini sağlamak için ayrı bir donanım da mı satın almak gerekiyor yoksa bu işlem hepsinin bağlı olduğu bir yazılımla mı yapılıyor?

4.Birden fazla servo motoru aynı anda kontrol edebilmek için özel üretilmiş sürücüler var mı?

5.Ben projemin hali hazırda mekanik çizimlerini solid ile yaptım.Uygun servo motor ve sürücü seçimimi yaptıktan sonra yazılım bilgim olmadığı için bir otomasyon firmasından hizmet mi almam gerekiyor yoksa aldığım ürünlerle bana bir program veriliyormu?

6.Mevcut uygulama örneklerine baktığımda bu tür otomasyon sistemlerinin iki ayrı konsolu olduğunu gördüm.Sanırım bir tanesi kullanıcılar için hazırlanan ve cihazı kontrol etmelerini sağlayan konsol diğeri sistemin durumunu gösteren servis konsolumudur?

7.Benim sistem için öngördüğüm 0.75 kW servo motorlar. Bu motorları ve sürücüleri aldığımda ayrıca bir power supply yatırımı yapmam gerekiyormu yoksa hepsinin içerisinde bu donanım mevcutmudur?

8.Bir tane motorun çalışırken benim ona önceden girdiğim bilgilerle hareket edeceğini biliyorum.Peki bu hareketler koşullandırılabilir mi?Yani motora bilgi olarak hız,tork vs bilgilerini girip programladığımda onun bu hareketi yapmamasına yada gecikmeli olarak yapmasına(bir sensörden aldığı bilgiyle) olanak veriyor mu?Yoksa bu devreler de ayrı yapılıp sisteme dahil mi ediliyor.?

Aslında bu ve benzeri sormak istediğim çok soru var ama karışıklık yaratmamak için ve sizden gelmesini umduğum cevaplarla anlayıp bu soruları azaltacağımı düşündüğüm için devam etmiyorum.

NOT:projemi daha açıklayıcı yazsam sanırım daha doğru cevaplar alabilirdim ancak üzerinde çalıştığım proje genel geçerliliği olan standart bir çalışma değil.Bu yüzden tarifi çok zor.Ama yardımcı olmak isteyen bir arkadaş çıkarsa seve seve bazı çizimleri kendisi ile paylaşabilirim.Anlayışınız için ayrıca teşekkür ederim.

Saygılarımla
Ben daha önce tezmaksan mak.a.ş de cnc torna ve freze montaj işi yaptım.Burada gördüğüm bütün motorlar için ayrı sürücü alman gerekli ve Bu sürücüleri bir birine haberleşmesini sağlıyorsun bunu da cnc kontrol ünitesiyle yapıyorsun.Yazılım konusuna gelince her makinanın özelliklerine göre yazılım değişir Bu nedenle kontrol ünitesini ve sürücüleri alınca Bunlar için hazır yazılım bulamazsın.Mutlaka makinanın özelliklerine göre yazılım yazdırman gereklidir.4-5 eksen cnc ve kontrol ünitesi duydum ve gördüm siz 6 servo diyorsunuz ve her bir servo 1 eksendir.Bu nedenle belki de iki kontrol ünitesi alıp bunları bir biriyle haberleştirmeniz gerekebilir.Veya bilgisayara yüklenecek bir promramla çalıştırıla bilir eğer benimle bağlantı kurarsanız sizi Bu konuda uzman kişilerle göştürebilirim.
 
Son düzenleme:
İlginiz için teşekkür ederim ancak daha önce de söylediğim gibi servo motor ve sürücülerinin çok pahalı olması dolayısı ile redüktörlü step motorlara yöneldik.Şu an da PLC kullanarak step motoru programlamaya çalışıyoruz.
Steple çalıştırıp sonrasında belki servo ile revize edebiliriz ama başlangıçta steple deneyeceğiz.

teşekkürler
 
İlginiz için teşekkür ederim ancak daha önce de söylediğim gibi servo motor ve sürücülerinin çok pahalı olması dolayısı ile redüktörlü step motorlara yöneldik.Şu an da PLC kullanarak step motoru programlamaya çalışıyoruz.
Steple çalıştırıp sonrasında belki servo ile revize edebiliriz ama başlangıçta steple deneyeceğiz.

teşekkürler
Bu konuda haklısınız servo motor pahalı peki 0,75 kw gücünde step motor var mı?
 
Dediğim gibi servoların fiyatlarından dolayı servodan vazgeçtim.Daha çok ağırlıkları linner rulmanlar üzerinde vidalı mil ile çözerek daha düşük güçte step motorlarla çözmeye çalışacağız.

saniyorum hizdan dusurup gucden kazanip step sececek
ancak arkadas cnc yapmiyor sanirim.
ozel bir sistem tasarliyor galiba
 
Dediğim gibi servoların fiyatlarından dolayı servodan vazgeçtim.Daha çok ağırlıkları linner rulmanlar üzerinde vidalı mil ile çözerek daha düşük güçte step motorlarla çözmeye çalışacağız.

saniyorum hizdan dusurup gucden kazanip step sececek
ancak arkadas cnc yapmiyor sanirim.
ozel bir sistem tasarliyor galiba

Evet sizin de dediğiniz gibi CNC yapmaya çalışmıyorum.
Otomasyon işine hep uzaktan bakmıştım ama bu işlerin içine girince gördüm ki gerçekten bambaşka bir dünyaymış.0.75 KW step motoru bulamasak ta redüktörlü step motor edinerek düşük hızlarda işimizi göreceğini umuyoruz.
Aslında bana uygun PLC seçiminde yardımcı olursanız çok iyi olur.Bu iş arduino ile olacak gibi değil.:)
Konusu gelmişken emin olmak için şunu sorayım;

Step motorların herpsinin üzerinde bir açı değeri var.Mesela 0.1 derecelik bir step motor 3600 adımlı bir motor ve benim kullandıklarım bipoalr yani + beslemeli motorlar.Ancak kullandığım sürücünün ayarlanabilir step açısı 0.72 derece ile 0.00288 derece arasında ayarlanabiliyor.Ben bu kadar hassas bir çalışma istemiyorum ve sürücüyü en üst seçim olan 0.72 derece 500 adım olarak programlayıp çalıştırmaya çalışıyorum.
Soruma gelince Bu tür sürücüler Örn 200 adım vs gibi olan motorları hassas olarak kullanmak için mi kullanılıyor ve aslında 3600 adımlı bir motoru max 500 adıma yada min çok küçük değerlere getirmek midir asıl amacı.

Bir de step motor sürücüsünden çıkan +CW,-CW,+CCW ve -CCW uçları var.Bunları ayrı ayrı bağladığımda da motor çalışıyor,+ uçları ortak bağlayıp - lerden tetiklediğimde de çalışıyor - leri ortak bağlayıp + dan tetikleyince de çalışıyor.Bu üç bağlantı şekli arasından ihtiyacımız olanın hangisi olduğunu nasıl belirlememiz gerekiyor?

Son olarak bir PLC almak istiyorum.Bugüne kadar arduino uno ile denedim.Peki doğru plc seçiminde göz önünde bulundurulması gereken nedir?

Sistemde sadece motorlar ve sensörler olacak.

http://www.fastltd.net/programlanabilir_lojik_kontroller_plc-402_tr_lc.html

Linkte deltanın birçok PLC ürünleri hakkında bilgiler var.

Bana kişisel olarak bu ve benzeri konularda bilgisi olan ve beni doğru yönlendirip zaman kazanmamı sağlayacak tecrübeli arkadaşlardan yardım istiyorum.

**Sorularım saçma yada anlamsız bulan arkadaşlar lütfen cevap yazmayın.

teşekkürler
 

Ekli dosyalar

  • step açısı.jpg
    step açısı.jpg
    38 KB · Görüntüleme: 33
Benim yaptığım araştırmaya göre CNC kontrol sistemleri senin işini çözmez.Bu nedenle bilgisayar üzerinden çalışacak bir servo sistemi lazım size link de de yazıyor 3 eksen diye ki:her eksen bir servo dur.Bilgisayarla haberleştirip iki kartı 6 motor kullanma imkanı varsa olabilir.Ama bu da yine yazılıma giriyor.Bence bir yazılım mühendisi bul ama kimse bu işi para kazanmadan yapmaz!Ya projene ortak bul yada maliyeti neyse parasını öderim de bir mühendis bul.www.marketotomasyon.com bu firma LNC cnc kontrol ünitelerini ve RS OEMAX servo sistemlerinin distrübütörü ayrıca uzman yazılımcıları da var.Kendi yazılımlarını yapıyorlar.İstersen bir görüş Serdar bey var yazılım mühendisi daha önce onunla CNC torna çalıştırmıştık çok iyi bir yazılımcı bildiğim kadarıyla başka yazılımcıları da varmış.
 
Sn. MuratH priz konusu nedir servo motor sorusunda ne alaka? Silinen mesaj varsa belirtmekte fayda var benm gibi bu konuyu ilk okuyan zihninde aynı soru belirir, ayrıca üye ismi vermişsiniz!
Mesela benim belirdi. Bir mesaj silindiyse belirtmekte fayda var, sanki konuyu açan arkadaş Sn. IAltinkopru ye cevap vermiş gibi bir izlenim oluşmuş.Bende diyorum Sn. IAltinkopru ters bir cevap mı verdi ki arkadaşı sinirlendirdi.
 
Konunun benle bir alakası yok, silinen mesajdan sonra benim üstüme kalmış gibi gözüküyor ama öyle değil. Konu sahibi arkadaşla da görüştük. Ayrıca yönetici arkadaşın da silinen mesajı belirtmesinde fayda var.
 

Forum istatistikleri

Konular
130,126
Mesajlar
933,361
Kullanıcılar
453,199
Son üye
mosmanali01

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst