Bu tür uygulamaların temel prensibi voltaj komparatorlarıdır.
Tek bir OP-AMP ile yapılacak komparatorun karşılaştırma eşiği geniş olacağından dolayı çıkış geriliminin de kontrol edilmesi gerekmektedir.
Örneğin tek OP-AMP'lı bir komparator yaparsak, minumum giriş seviyesinde tetiklemesini istersek ses sinyali yüksek olduğunda çıkış gerilimi de yükselecektir.
Bu durumun engellenebilmesi bazı ekipmanların tanınması ve nasıl çalıştıklarının bilinmesi ile çözülebilir.
https://www.ersinelektronik.com/class/INNOVAEditor/assets/Datasheets/LM3916PDF.pdf
Ekli dosyayı görüntüle 106473
VU metre olarak bilinen ve piyasada bir çok uygulaması olan LM3916 entegresi bu gibi uygulamalar için biçilmiş kaftandır.
Resimde görüldüğü üzere bir transistör ile sürülen bir röle vasıtasıyla herhangi bir devre çalıştırılabilir veya Q1 transistöründen elde edilecek gerilimi uyartım veya komut olarak kullanabiliriz.
Q1 transistörü 10 nolu bacağa değil de 1 nolu bacağa bağlanırsa -20db yani 10 kat kazançlı olarak çalışacaktır.
Yani teyp çıkış seviyesi 1V a göre ayarlanmış ise 1 nolu bacağı tetik ucu olarak kullanırsak 0.1V seviyede dahi rölemizi tetikleyebiliriz.
Transistörün burada kullanım amacı akım sürücüsü olduğu için çıkış voltajını istediğimiz değerde ayarlayabiliriz. Ses seviyemiz aşırı yüksek bile olsa Q1 transistörü çıkışında izin verdiğimiz voltaj bulunacaktır.
Devre beslemesi doğrultusunda burada max 3V demektir.
LM39XX serilerinden herhangi bir entegre dahi kullanılabilir. Ancak her entegrenin comparator seviyeleri birbirlerine göre farklıdır. Eğer doğru bir hesaplama yapılır da iyi ayarlanırsa hiç bir entegrede sorun olmadan bu uygulama yapılabilir.
LM3915 entegresi 30db ölçüm alanına sahip olduğu için ilk led için tetikleme gerilimi daha düşük sinyaller ile mümkün olabilmektedir.
Ayrıca devreye eklenecek dedectör devresi ile daha stabil ve kararlı bir çalışma sağlanabilecektir. Ancak dedectör devrelerinin yapımı için çiftli besleme gerekmektedir.
PDF dosyasında bazı dedectör devreleri verilmiştir.