ses yukseltec devrelerini nasıl module edip rf yayın yaplabilir

burakvara

Üye
Katılım
14 Şub 2013
Mesajlar
382
Puanları
6
Yaş
30
Konum
Adana
merhaba arkadaşlar şu ses yükseltec devrelerine nasil module edip (88-107 MHz arası) radyo yayını yapıla bilir yani modulasyon işlemi ses yukseltecine baglanışı nasıl yapılır direk olarak bobin kondansatörle frekans hesabı yapılıp cıkısa paralel olarak bağlanırsa olurmu tasıyıcı frekansı bagladığımız bobin kondansatörmü olusturur yoksa ayrı olarak mı baglanacak cevaplariniz icin teşekkürler mesela alttaki resim deki gibi olsa mic rf.jpg
 
Son düzenleme:
Bence c sınıfı yükselteçle yapılabilir
 
Ses frekans yukselticileri genelde 20 hz ile 20 khz arasinda calisacak sekilde dizayn edilir. Temel mantik radyo vericilerinde benzer olsada calisma frekanslari cok cok yuksektir. ( 20 khz den 100 mhz e ) Ses anfilerindeki parcalar o frekanslarda calismaz. O frekansta ccalistirsaniz bile harmonik olusturmaktan baska bir ise yaramaz. Calismaz derken direnc direnc gorevi gormez kondansator kapasitif gorev gormez v.s. yuksek frekanslarda calisan devrelerdeki devre elemanlari daha farklidir. Telefondayim ama bir bakayim rf anfi resmi bulursam birazdan buraya eklerim.

Saygilar..
 
Merhaba.Bir FM verici devresinde amfi devresine harici olarak ayrıca hiç gerek yoktur,mikrofonla alınan ses sinyali bu devrede dahili transistörlerle kuvvetlendirilip içteki osilatör devresiyle kuvvetlendirilen bu ses çıkışı ayni frekansla (FM) modüle edilip çıkıştaki bir antene verilir.Alıcı bir FM devresi veya transistörlü FM bir radyoyla,bu 88-108 MHZ arasında verilen yayın,ince istasyon (Havalı değişken kondansatörle) ayarıyla tam akort edilip ayni frekansta rezonansa getirilerek bu yayın dinlenebilir.Yani hem kuvvetlendirme işlemi,hem de modüle etme işlemi ayni devre içinde olur,ayrı bir amfiden çok kuvvetli (Yüksek volümle) gelen sesin bu mikrofon yerinden çok yükseltilmiş sinyal (Ses) olarak girmesi istenmeyen distorsiyonlara da neden olabilir,yani pek uygun değildir.Denenmiş ve başarılı çalışan bu FM transmitter devrelerinin mikrofon girişinden yalnızca ses olarak girilmesi çok daha uygundur.

Bu işlemi deneysel (Uygulamalı bir test) olarak yapabilmek için örneğin 1 watt transmitter devresi hazır alınarak veya özel evde yapılarak mkrofon kısmından yayınlanacak ses veya müzik yayını (Örneğin mp3 çalara bağlı kulaklıkla kulaklar yerine bu vericinin mikrofonuna yaklaştırılıp) dolaylı yoldan bireysel olarak yapılan FM yayını, başka bir odadan bu frekansa (88-108 MHZ’e) ayarlanarak dinlenebilir.Yasal olarak belirli watt.(Güç) sınırı olduğunu biliyorum.Kolay gelsin.

http://circuit-zone.com/?cat=fm_transmitters
http://www.electroschematics.com/2436/1-watt-fm-transmitter/
http://www.electroschematics.com/2664/long-range-fm-transmitter/
http://www.electroschematics.com/2149/wireless-fm-transmitter/
http://www.electroschematics.com/2498/radio-transmitter-circuit/
 
Son düzenleme:
Zor değil devrenin plaketini oluşturmak zahmetli sadece, Preamfi yapmayı biliyorsun büyük ihtimal bide çıkış için osc oluşturacaksın BF serisi transistörler veya sc serisi olanlar var standart olarak osc de bobin ya 6 yada 5 tur sarım olur hava nüveli, çap olarak 5 mm dir genelde.
mesela BF199 , 100 MHz için 6 veya 7pF , frekans ayarı için 4-20pF trimer, emiter e 1K direnç birkaç tane de gürültü filtresi de ekleyerek yayın yapabilirsin.(300 metre kadar bir alanda etkili olur)

Öteki türlü 50 Watt bir ses anfisi ile yayın yapmak mümkün mü açıkçası hiç bir fikrim yok transistör ün giriş akımı yüksek olması lazım öyle devrelerde 50 Voltun üstünde çalışır 10Amper kadar bir çıkış yapar en az 150 Watt kadar güç basar hem antene deyince çarpılma riski hemde çok dikkat çektiğin için yakalanma riskin yüksek olur . inceleme ekibinin spektrum metresinde yayına çıkar çıkmaz çok net gözükürsün(RTÜK ün) o yüzden ses anfisi olayını boş ver.
 
@harti212 bu işleri profosyonel olarak yaptığınız bes belli bu arkadaş
1970 transistorle de pa yapabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,903
Mesajlar
931,173
Kullanıcılar
452,789
Son üye
yigitt.m

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst